facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Εμβολιο priorix tetra

Ερώτηση από Λίνα (7.8.2014)

"Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας σχετικά με το εμβόλιο αυτό και γενικά για τα εμβόλια. Διαβάζω στο ιντερνετ ότι τα εμβόλια τα τελευταία χρόνια κάνουν χειρότερα τον οργανισμό του παιδιού όπως πιο πολλές βρογχίτιδες κ.α. Μάλιστα αυτό το εμβόλιο όπως και το ΜΜR λένε ότι συμβάλει θετικά στον αυτισμό. Έχω ένα παιδάκι 17 μηνών είναι τόσο τρομερό να κάνει το ΜΜR αντί του priorix tetra που έχει μέσα και ανεμοβλογιά; Μπορώ να το κάνω αργότερα κοντά στους 24 μήνες; Δεν έχουμε αδελφάκια και δεν πάμε σε σταθμό. Αναφέρεται ότι αν κολλήσει μπορεί να πάθει εγκεφαλίτιδα αυτό δε μπορεί να γίνει και με μια ίωση με πολύ πυρετό. Μήπως είναι όλα μια πλάνη με τα εμβόλια; Μήπως οι φαρμακευτικές εταιρίες προωθούν στους γιατρούς για κέρδη;"

Απάντηση από παιδίατρο (9.8.2014)

Αγαπητή μητέρα,

θα προσπαθήσω περιληπτικά να απαντήσω στα πολλά ερωτήματα που θέτετε:

1. Το τετραπλό εμβόλιο MMR+varicella φαίνεται να είναι εξίσου ασφαλές με την χορήγηση των MMR κ Varicella ξεχωριστά, ενώ επιφέρει ικανοποιητικότερη ανοσοποίηση (δημιουργία αντισωμάτων). Επίσης είναι λιγότερα τσιμπήματα για το παιδί.

2. Κανένα από τα εμβόλια στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού δεν αυξάνει τον κίνδυνο για βρογχίτιδα ή άλλη λοίμωξη. Η αύξηση των αναπνευστικών προβλημάτων στις ανεπτυγμένες χώρες είναι γεγονός, αλλά δεν σχετίζεται με τα εμβόλια (τα εμβολιασμένα και τα μη εμβολιασμένα παιδιά έχουν τον ίδιο κίνδυνο για τα περισσότερα αίτια βρογχίτιδας, ενώ τα εμβολιασμένα παιδιά έχουν μειωμένο κίνδυνο βρογχίτιδας από τους οργανισμούς για τους οποίους έχουν εμβολιασθεί).

3. Σχετικά με τον αυτισμό κ το MMR σάς παραπέμπω στα άρθρα του site μου:

http://www.renierispediatrics.gr/#!untitled/ckfv

Έχει αποδειχθεί πως το MMR δεν προκαλεί αυτισμό ή άλλες διαταραχές της ανάπτυξης.

4. Προσωπικά αποφεύγω την “τρομοκρατία” όταν συζητώ για τα εμβόλια. Για τα περισσότερα παιδιά η λοίμωξη με τον ιό της ανεμευλογιάς είναι ήπια. Όλοι όσοι μολύνονται γίνονται χρόνιοι φορείς (ο ιός ζει στα νευρικά γάγγλια της σπονδυλικής στήλης εφ όρου ζωής) και είναι σε κίνδυνο να εμφανίσουν έρπη ζωστήρα (μια εξαιρετικά επώδυνη και κάποιες φορές επικίνδυνη νόσο που οφείλεται σε αναζοπύρωση του ιού). Δεδομένου πως υπάρχει εμβόλιο για την νόσο, δεν βλέπω το λόγο να μην το προστατεύσετε το παιδί σας. Όποιες και να είναι οι επιπλοκές ενός εμβολίου, είναι σίγουρα ηπιότερες απο τις επιπλοκές της ίδιας της νόσου.

5. Το πρόγραμμα εμβολιασμών έχει εναλλακτικές, τις οποίες μπορείτε να συζητήσετε με τον παιδίατρό σας.

6. Εγκεφαλίτιδα μπορεί πράγματι να πάθει σχεδόν από οποιονδήποτε ιό. Η εγκεφαλίτιδα από τον ιό της ανεμευλογιάς είναι βαρύτατη, μπορεί να είναι θανατηφόρος (αντίθετα με τις περισσότερες άλλες εγκεφαλίτιδες), και όπως είπα παραπάνω, αφού μπορείτε να προστατεύσετε το παιδί σας, πιστεύω πως πρέπει να το κάνετε.

7. Τα εμβόλια δεν είναι μια πλάνη. Είναι η σπουδαιότερη ιατρική ανακάλυψη στην ιστορία, και έχουν σώσει περισσότερες ζωές από κάθε άλλο ιατρικό επίτευγμα.

8. Οι φαρμακευτικές εταιρίες προωθούν τα πάντα για το κέρδος, και αυτό είναι σαφές. Το ίδιο κάνει και η καπνοβιομηχανία, η ποτοπαραγωγός βιομηχανία, και… ο μανάβης της γειτονιάς μας. Κάθε άνθρωπος που εμπορεύεται κάτι βγάζει κέρδος, και το προωθεί για αυτόν τον σκοπό. Οι γιατροί είμαστε υποχρεωμένοι να μεσολαβούμε ΥΠΕΡ των παιδιών ανεξάρτητα αν αυτό σημαίνει να πούμε “ναι” ή “όχι” σε κάποιο προϊόν. Προσωπικά δεν έχω και δεν είχα ποτέ οικονομική σχέση (άμεση ή έμμεση μέσω δώρων κλπ) με ΚΑΜΙΑ φαρμακευτική ή άλλη εταιρία. Σάς προτείνω να εμβολιάσετε πλήρως τα παιδιά σας.

Ελπίζω να βοήθησα,

με εκτίμηση,

Π. Ρενιέρης, MD, FAAP


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.