facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Εμβολιασμός και ανοσοκαταστολή της μητέρας

Ερώτηση από τζενη (19.02.2020)

Καλησπέρα σας,

Τι ισχύει στην περίπτωση που η μητέρα λάμβανε ινφλιξιμάμπη μέχρι τον πέμπτο μηνά της κύησης με οδηγίες των γαστρεντερολόγων και τον εμβολιασμό του μωρού της;
γίνεται κανονικά η υπάρχουν κάποιες αντενδείξεις; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Απάντηση από παιδίατρο (20.02.2020)

 

Αγαπητή μητέρα,

Οι αναστολείς TNF θεωρητικά προκαλούν ανοσοκαταστολη, ενώ μπορεί να παραμένουν στο αίμα του παιδιού σας μετά τον τοκετό (για απροσδιόριστο διάστημα ως τους έξι μήνες). Αυτό σας δίνει τρείς επιλογές:

1. Μετράτε επίπεδα του φαρμάκου στο παιδί πριν τους εμβολιασμούς. Αν τα επίπεδα είναι μη ανιχνευσιμα, γίνεται κανονικά ο εμβολιασμός. Αν υπάρχει ακόμα το φάρμακο, αποφεύγετε τα ζώντα εξασθενημένα (όπως του ροταιου ή της φυματίωσης).

2. Δεν μετράτε επίπεδα και δεν κάνετε στο παιδί ζώντα εξασθενημένα.

3. Δεν μετράτε επίπεδα και δεν κάνετε ειδικά της φυματίωσης. Κάνετε όμως του ροταιου.

Οι παραπάνω επιλογές βασίζονται στο ότι το πιο πιθανό είναι το φάρμακο να είναι ασφαλές ακόμα και με τα ζώντα εμβόλια. Υπάρχει όμως μια αναφορά σε βρέφος που κατέληξε από φυματίωση μετά από το εμβόλιο, ενώ η μελέτη για τον ροταιο ήταν πολύ μικρή (40+ βρέφη, έδειξε απουσία αυξημένου κινδύνου).

Θα επέλεγα την ασφαλέστερη οδο ανάλογα και το υπόλοιπο ιστορικό σας, και αν δεν υπάρχουν ειδικοί κίνδυνοι για το παιδί θα έκανα αποκλειστικά μη-ζώντα εμβόλια. Θεωρώ υπερβολή την μέτρηση επιπέδων αν δεν υπάρχει σημαντική ανάγκη να δωθει ζωντανό εμβόλιο.

Με εκτίμηση,


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.