facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
> > > Είναι 5,5 μηνών και χάνει βάρος
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Όνομα χρήστη(*)
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας

Email(*)
Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Θέμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Μήνυμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

(*)
Λάθος εισαγωγή κωδικού

Όροι χρήσης:
Το email που υποβάλλει ο χρήστης στην ενότητα «Ο παιδίατρος απαντάει» παραμένει εμπιστευτικό. Δε διατίθεται σε τρίτους και δεν κοινοποιείται. Ο χρήστης είναι ελεύθερος να δηλώσει το όνομα χρήστη που επιθυμεί, επιλέγοντας αν θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, δηλώνοντας ένα ψευδώνυμο, στο οποίο δύναται να απευθύνεται η απάντηση του παιδιάτρου. Με την υποβολή της ερώτησης, στέλνεται επιβεβαιωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση email που δήλωσε ο χρήστης, ενημερώνοντάς τον ότι έχει υποβληθεί το ερώτημά του και ότι εντός επτά (7) ημερολογιακών ημερών θα δημοσιευθεί η ερώτηση με την απάντηση του παιδιάτρου, Παναγιώτη Ρενιέρη. Εφόσον δημοσιευθεί, το περιεχόμενο της ανάρτησης (όχι το email του χρήστη) είναι διαθέσιμο στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των επτά (7) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη.

Είναι 5,5 μηνών και χάνει βάρος

Ερώτηση από Stella (24.8.2017)

“Έχουμε ένα κοριτσάκι 5,5 μηνών, το οποίο τους τελευταίους 2 μήνες είναι αρκετά δύσκολο με το φαγητό του (μπιμπερό με ξένο γάλα). Ενώ έδειχνε σημάδια πείνας μόλις πλησιάζαμε το μπιμπερό γύριζε από την άλλη πλευρά το κεφάλι της και έκλαιγε, με αποτέλεσμα να μην τρώει ... λίγες ήταν οι φόρες που το δεχόταν χωρίς γκρίνια.

Εμείς θεωρήσαμε ότι είναι του χαρακτήρα της και ότι απλά ήθελε πιο μετά το φαγητό της από την ώρα που της το δίναμε. Κάθε εβδομάδα έπαιρνε βάρος γύρω στα 150 γρ.

Όμως, πριν 3 εβδομάδες δεν πήρε καθόλου βάρος και μας σύστησαν να αλλάξουμε γάλα από Novalac σε Frisolac (ελαφρύτερο), καθώς και μπιμπερό γιατί μπορεί το μωρό να το είχε συνδέσει αρνητικά και όποτε το έβλεπε να μην ήθελε να φάει... και όντως στην επόμενη μέτρηση είχαμε πάρει βάρος 250 γρ. και έτσι συνεχίσαμε με το νέο μπιμπερό και γάλα.

Σήμερα όμως που ήταν η δεύτερη εβδομάδα μας με νέο γάλα και μπιμπερό το μωρό είχε χάσει 70 γρ. Κοιμάται αρκετές ώρες και από 6 γεύματα κάνει πλέον 4. Άλλες φορές μπορεί να τρώει 120-150 ml και άλλες κάπου στα 80 ml. Δεν δέχεται το μπιμπερό εάν δεν έχουν περάσει 3 ώρες και το βράδυ όταν κοιμάται στις 20:30 ξυπνάει στις 7:00.

Πλέον ζυγίζει 5.635 kg και είναι 62 πόντοι.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να την βοηθήσουμε να ανοίξει η όρεξή της και να πάρει βάρος;

Σας ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση από παιδίατρο (24.8.2017)

"Αγαπητή μητέρα,

είναι παντελώς αδύνατον να σάς απαντήσω συγκεκριμένα για το μωρό σας χωρίς να το έχω εξετάσει και να έχω μελετήσει τις καμπύλες ανάπτυξης του παιδιού. Τα μωρά σε αυτή την ηλικία δεν έχουν συνήθως "όρεξη" με την έννοια που δίνουμε αργότερα στην λέξη. Παρόλ' αυτά, διάφοροι παράγοντες (αναγωγές, ΓΟΠ, άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού, ελλείψεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων - κυρίως σιδήρου - και διάφορα άλλα προβλήματα) μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της προσλαμβανόμενης τροφής. Επίσης, για ένα υγιές παιδί βρίσκεστε στην ηλικία που θα έπρεπε το παιδί να μπαίνει στα στερεά (μετά τους 4 και πριν τους 6 μήνες, θεωρητικά). Το πρόβλημα που περιγράφετε είναι πολύπλοκο και πολυεπίπεδο, και μόνο ο παιδίατρος που παρακολουθεί το παιδί μπορεί να έχει άποψη ειδικά για το δικό σας παιδί.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782

Παναγιώτης Ρενιέρης
Γράφτηκε από: Παναγιώτης ΡενιέρηςWebsite: www.renierispediatrics.gr
Παιδίατρος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: [email protected]
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

 

Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Με την πλοήγησή σας στην ιστοσελίδα babyzone.gr αποδέχεστε τη χρήση cookies. Τα cookies μάς επιτρέπουν να προσφέρουμε καλύτερες και εξατομικευμένες λειτουργικότητες.