facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Είναι 5,5 μηνών και χάνει βάρος

Ερώτηση από Stella (24.8.2017)

“Έχουμε ένα κοριτσάκι 5,5 μηνών, το οποίο τους τελευταίους 2 μήνες είναι αρκετά δύσκολο με το φαγητό του (μπιμπερό με ξένο γάλα). Ενώ έδειχνε σημάδια πείνας μόλις πλησιάζαμε το μπιμπερό γύριζε από την άλλη πλευρά το κεφάλι της και έκλαιγε, με αποτέλεσμα να μην τρώει ... λίγες ήταν οι φόρες που το δεχόταν χωρίς γκρίνια.

Εμείς θεωρήσαμε ότι είναι του χαρακτήρα της και ότι απλά ήθελε πιο μετά το φαγητό της από την ώρα που της το δίναμε. Κάθε εβδομάδα έπαιρνε βάρος γύρω στα 150 γρ.

Όμως, πριν 3 εβδομάδες δεν πήρε καθόλου βάρος και μας σύστησαν να αλλάξουμε γάλα από Novalac σε Frisolac (ελαφρύτερο), καθώς και μπιμπερό γιατί μπορεί το μωρό να το είχε συνδέσει αρνητικά και όποτε το έβλεπε να μην ήθελε να φάει... και όντως στην επόμενη μέτρηση είχαμε πάρει βάρος 250 γρ. και έτσι συνεχίσαμε με το νέο μπιμπερό και γάλα.

Σήμερα όμως που ήταν η δεύτερη εβδομάδα μας με νέο γάλα και μπιμπερό το μωρό είχε χάσει 70 γρ. Κοιμάται αρκετές ώρες και από 6 γεύματα κάνει πλέον 4. Άλλες φορές μπορεί να τρώει 120-150 ml και άλλες κάπου στα 80 ml. Δεν δέχεται το μπιμπερό εάν δεν έχουν περάσει 3 ώρες και το βράδυ όταν κοιμάται στις 20:30 ξυπνάει στις 7:00.

Πλέον ζυγίζει 5.635 kg και είναι 62 πόντοι.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να την βοηθήσουμε να ανοίξει η όρεξή της και να πάρει βάρος;

Σας ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση από παιδίατρο (24.8.2017)

"Αγαπητή μητέρα,

είναι παντελώς αδύνατον να σάς απαντήσω συγκεκριμένα για το μωρό σας χωρίς να το έχω εξετάσει και να έχω μελετήσει τις καμπύλες ανάπτυξης του παιδιού. Τα μωρά σε αυτή την ηλικία δεν έχουν συνήθως "όρεξη" με την έννοια που δίνουμε αργότερα στην λέξη. Παρόλ' αυτά, διάφοροι παράγοντες (αναγωγές, ΓΟΠ, άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού, ελλείψεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων - κυρίως σιδήρου - και διάφορα άλλα προβλήματα) μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της προσλαμβανόμενης τροφής. Επίσης, για ένα υγιές παιδί βρίσκεστε στην ηλικία που θα έπρεπε το παιδί να μπαίνει στα στερεά (μετά τους 4 και πριν τους 6 μήνες, θεωρητικά). Το πρόβλημα που περιγράφετε είναι πολύπλοκο και πολυεπίπεδο, και μόνο ο παιδίατρος που παρακολουθεί το παιδί μπορεί να έχει άποψη ειδικά για το δικό σας παιδί.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.