facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Είναι 3,5 μηνών πίνει πολύ γάλα και κοιμάται πολύ

Ερώτηση από Κατερίνα (13.2.2016)

“Γεια σας! Έχω ένα αγοράκι 3,5 μηνών. Γεννήθηκε 2.430 γραμμάρια και από τις πρώτες μέρες της ζωής του ζητούσε παραπάνω γάλα ( δυστυχώς δεν θήλασα διότι δεν είχα γάλα και αναγκαστικά πίνει ξένο). Σήμερα είναι 7 κιλά και πίνει 300ml γάλα από 4 γεύματα την ημέρα (κάποια γεύματα είναι 280, 270, 260). Το βράδυ τον έχουμε βάλει σε ένα πρόγραμμα ρουτίνας και έτσι κάθε βράδυ την ίδια ώρα κάνει μπάνιο και τρώει το τελευταίο γεύμα του. Κοιμάται από τις 11 το βράδυ έως το άλλο πρωί στις 11 συνήθως, δωδεκάωρο δηλαδή. Ανησυχώ γιατί τις προάλλες που μιλούσα με κάποιες μαμάδες μου είπαν ότι ένα τόσο μικρό μωράκι δεν είναι φυσιολογικό να πίνει τόσο πολύ γάλα και να κοιμάται επίσης τόσες ώρες χωρίς να ξυπνάει για να φάει... Ο παιδίατρός μου που τον παρακολουθεί μας λέει ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί το μωρό θα φάει όσο θέλει το ίδιο και αν ξεπεράσει τα επιτρεπόμενα κιλά θα μας το πει ώστε να προσθέσουμε παραπάνω νερό στο γάλα του ώστε να τον ξεγελάσουμε... Όσο για τον ύπνο μας λέει επίσης ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό... Παρακαλώ πολύ θα ήθελα την γνώμη σας-συμβουλή σας γιατί έχω αγχωθεί πολύ! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!”

Απάντηση από παιδίατρο (14.2.2016)

“Αγαπητή μητέρα,

το παιδί σας κοιμάται απόλυτα φυσιολογικές ώρες, και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εκεί. Αντιθέτως, θα έλεγα στις μητέρες παιδιών άνω των 6 μηνών, πως αν το παιδί τους δεν κοιμάται σερί μέσα στη νύχτα, η συμπεριφορά αυτή είναι μαθημένη, δεν έχει καμία σχέση με τις θερμιδικές ανάγκες του παιδιού, και πως εκεί είναι μάλλον το πρόβλημα, παρά στο δικό σας παιδί.

Ένα παιδί που πλέον τρώει στερεά πρέπει να πίνει όσο γάλα θέλει, αλλά να μην ξεπερνά το 1 λίτρο την ημέρα. Η αραίωση του γάλατος με περισσότερο νερό απαγορεύεται αυστηρά και είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη μέθοδος, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρότατες ηλεκτρολυτικές διαταραχές στο παιδί (που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε σπασμούς) εφόσον αυτό γίνεται επι μακρόν (δηλαδή για αρκετές ημέρες). Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξεγελάσουμε το παιδί (άλλωστε θα μάθετε σύντομα πως τα παιδιά δεν ξεγελιούνται). Δώστε του μικρότερη ποσότητα γάλακτος ώστε να μην ξεπερνάτε το 1 λίτρο την ημέρα, και απλώς δώστε του περισσότερα στερεά και νερό ώστε να χορταίνει. Η φόρμουλα έχει μια πολύ συγκεκριμένη σύσταση και δεν πρέπει ΠΟΤΕ να αραιώνεται με νερό - θα δείτε πως τα περισσότερα γάλατα το γράφουν και πάνω.”

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.