facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Είναι 2,5 χρονών και πριν ένα μήνα κόψαμε τα αλεσμένα

Ερώτηση από Κλειώ (22.8.2016)

“Καλησπέρα!!!!Έχω έναν γιο 2,5 χρονών. Μέχρι πριν ένα μηνά έτρωγε αλεσμένο φαγητό (λάθος μου ίσως αν και δεν το έτρωγε αλλιώς). Τώρα δε του αρέσει ούτε αυτό και το μόνο που τρώει είναι πατάτες, μακαρόνια με κιμά και σουπίτσες. Γενικά όμως τοστ, κέικ, μπισκότο τρώει κανονικά από μικρούλης. Πείτε μου πως να καταφέρω να τρώει κανονικά όλα τα φαγητά;”

Απάντηση από παιδίατρο (22.8.2016)

“Αγαπητή μητέρα,

ο γιατρός που θα έχει απάντηση σε αυτή την ερώτηση που θα ταιριάζει σε όλα τα παιδιά, θα γίνει πλούσιος! Η αλήθεια είναι πως όπως καλά παρατηρήσατε, το γεγονός ότι το παιδί (υποθέτω χάριν της συζήτησης πως είναι απόλυτα υγιές και αναπτυξιακά φυσιολογικό παιδί) κέρδισε την μάχη των στερεών εξ αρχής, σάς φέρνει σε πολύ μειονεκτική θέση. 

Δυστυχώς είναι δύσκολο να σάς απαντήσω. Σε ασθενείς μου με παρόμοια θέματα κάνω μια επίσκεψη χωρίς το παιδί (καμιά φορά και σ’ εκείνους μοιάζει περίεργο) και συζητάμε για αρκετή ώρα, αφού μού φέρουν ένα λεπτομερές διατροφολόγιο (ακριβώς τι έφαγε το παιδί) της προηγούμενης εβδομάδας ή και περισσότερο.

Εφόσον διαπιστώσω πως κάτι σημαντικό λείπει, και εφόσον η κατάσταση που βλέπω εκείνη την ώρα είναι χρόνια, ξεκινάω με κάποιες εξετάσεις, να βεβαιωθώ πως δεν λείπει κάτι σημαντικό από το παιδί (βιταμίνη D, ασβέστιο κλπ). Εφόσον είναι όλα καλά (και συνήθως είναι) τότε εξαρτάται από τον τύπο του παιδιού.

Ομολογώ πως στα περισσότερα παιδιά βάζω ένα πρόγραμμα, το οποίο μπορούν να φάνε ή να μην φάνε αν δεν τους αρέσει, χωρίς να παίρνουν τίποτε άλλο. Μέχρι σήμερα αυτό έχει πάει καλά. Είναι όμως μια επίπονη διαδικασία για την οικογένεια που κρατάει εβδομάδες, και που μπορεί να μην ταιριάζει σε κάποιους γονείς.

Εν ολίγοις η απάντηση εξατομικεύεται, και δεν μπορώ (άλλωστε δεν πρέπει κιόλας) να σάς δώσω οδηγίες εκ του μακρόθεν. Το μυστικό πάντως είναι να αποδεσμευθεί το φαγητό από κάθε είδος power struggle που μπορεί να έχετε με το παιδί (και το οποίο είναι στο 99% των περιπτώσεων η πραγματική αιτία).”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.