facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Είναι 2 χρονών και τρώει ακόμα αλεσμένα

Ερώτηση από Ελισάβετ (17.8.2016)

“Καλημέρα γιατρέ.. διάβασα κάτι που λεγάτε ότι οι κρέμες πρέπει να σταματήσουν 12 μηνών... Ο γιος μου από τότε που σταμάτησε το μπιμπερό δεν πίνει με τίποτα άλλο το γάλα και η παιδίατρος μου είπε να του το βάζω στην κρέμα.. να μην ξεχάσω είναι 2 χρόνων.... υπάρχει πρόβλημα??? Επίσης το φαγητό και τα φρούτα τα κάνουμε ακόμα στο μπλέντερ και την ρώτησα τη παιδίατρο και μου λέει δεν πειράζει δεν είναι ακόμα έτοιμος... έχω δοκιμάσει να του το δίνω κανονικά και όλο κλαίει και κάνει πως πνίγεται... Ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας.”

Απάντηση από παιδίατρο (17.8.2016)

“Αγαπητή μητέρα,

χωρίς να εξετάσω το παιδί δεν μπορώ να έχω γνώμη για το αν είναι έτοιμο ή όχι. Πάντως, ένα παιδί που περνά τους 12 μήνες, βία 14 μήνες, και δεν μπορεί (όχι απλά δεν θέλει, αλλά δεν μπορεί) να φάει στερεά κανονικά πρέπει να εξεταστεί αναπτυξιολογικά. Αυτό είναι αρκετά σπάνιο να εμφανιστεί πρώτη φορά σε αυτή την ηλικία, καθώς συνήθως έχουμε δείγματα από πολύ πριν ότι κάτι δεν πάει καλά. Τέλος, το πόσο γάλα πίνει δεν έχει καμία απολύτως σημασία με δεδομένο πως παίρνει ασβέστιο από άλλες πηγές όπως τυρί, γιαούρτι κλπ. Ναι, δεν είναι καλό να τρώει αλεσμένα μετά τους 12 μήνες, και σίγουρα δεν πρέπει να χρησιμοποιεί μπιμπερό. Τα παιδιά που πράγματι δεν μπορούν, πρέπει να ελεγχθούν αναπτυξιολογικά.

Μην το αφήσετε έτσι καθώς τα προβλήματα χρονίζουν και οι αλλαγές γίνονται μόνο δυσκολότερες.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
CohenChildren’sMedicalCenterofNewYork, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.