facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Είναι φυσιολογικά τα κακά του παιδιού μου;

Είναι φυσιολογικά τα κακά του παιδιού μου;

Είναι φυσιολογικά τα κακά του παιδιού μου;

Όχι σπάνια οι γονείς έχουν απορίες ως προς τα κόπρανα των παιδιών τους – πόσο συχνά πρέπει να κάνουν κακά, ποιά είναι η φυσιολογική ποσότητα, και ποιά η “φυσιολογική” σύσταση. Η ανησυχία μεγαλώνει όταν οι κενώσεις είναι αραιές (κάθε λίγες μέρες), ή η σύσταση είναι υδαρής. Πώς είναι λοιπόν τα φυσιολογικά κόπρανα των μικρών παιδιών;

Χρώμα

Τα κόπρανα σχηματίζονται από τροφές που έχουν υποστεί πέψη στον γαστρεντερικό σωλήνα, τόσο από τα ένζυμα του οργανισμού, όσο και από τα βακτήρια που φυσιολογικά ζουν στο έντερο των ανθρώπων. Υπάρχει ακόμα φυσιολογική ποσότητα χολής – μάλιστα είναι η χολή που ευθύνεται κυρίως για το χρώμα των κοπράνων των ενηλίκων.

Αμέσως μετά τη γέννηση το έντερο των νεογνών είναι στείρο, μέσα σε μερικές εβδομάδες όμως έχει αποικιστεί φυσιολογικά από πολλά διαφορετικά είδη χρήσιμων βακτηρίων (εντερική χλωρίδα). Στα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά το χρώμα των κοπράνων επηρεάζεται σημαντικά από τη δίαιτα της μητέρας. Βρέφη που πίνουν φόρμουλα παίρνουν τις ίδιες πρωτεΐνες καθημερινά, όμως οι αλλαγές της εντερικής χλωρίδας επηρεάζουν το χρώμα.

Εν ολίγοις, το χρώμα των κοπράνων μπορεί να αλλάζει σημαντικά από μέρα σε μέρα, και αυτό είναι φυσιολογικό.

Σύσταση

Τα κόπρανα των βρεφών (από 1 μηνός έως 1 έτους) και των μικρών παιδιών (από 1 έως 3 ετών) μπορεί να είναι πυκνά όσο το φυστικοβούτυρο, ή πιο αραιά, σαν cottagecheese ή γιαούρτι.

Τα κόπρανα βρεφών που θηλάζουν είναι κατά κανόνα κιτρινωπά, με μικρά «κομματάκια» σαν σποράκια (θυμίζουν την... «ακριβή» μουστάρδα). Τα κόπρανα βρεφών που πίνουν φόρμουλα θυμίζουν πουτίγκα.

Πώς καταλαβαίνετε αν είναι πολύ σκληρά; Ένας απλός άγραφος κανόνας είναι πως... αν «ρολάρουν» είναι σκληρά. Παραδείγματα σκληρών κοπράνων είναι αυτά που μοιάζουν με τα κόπρανα της γάτας ή της κατσίκας («βερβελιές»).

Συχνότητα

Παρότι πολλοί γονείς αγχώνονται πολύ ως προς την συχνότητα των κενώσεων, το εύρος του φυσιολογικού είναι μεγάλο, και σπάνια υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μετά τους 6 μήνες, πάνω από 4 κενώσεις την ημέρα είναι μάλλον πολλές, ενώ λιγότερες από μία την εβδομάδα είναι μάλλον λίγες. Μετά τα δύο χρόνια τα παιδιά συνήθως έχουν μία κένωση την ημέρα, παρόλ’ αυτά, η σύσταση των κενώσεων είναι πολύ πιο σημαντική από την συχνότητα.

Οσμή

Τα κόπρανα μυρίζουν τόσο «χειρότερα», όσο περισσότερο έχουν μείνει στο έντερο. Παρόλ’ αυτά, κάποια παιδιά έχουν εξαιρετικά κάκοσμα κόπρανα λόγω κάποιας δυσανεξίας ή αλλεργίας. Κατά κανόνα τα κακά παιδιών που θηλάζουν αποκλειστικά δεν μυρίζουν καθόλου. Αν πιστεύετε πως οι κενώσεις του παιδιού σας είναι συστηματικά εξαιρετικά κάκοσμες τότε πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας.

 

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.