facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Είναι κρυωμένος αλλά δεν θέλω να δώσω αντιβίωση. Τι να κάνω;

Ερώτηση από Μαριάνθη (3.12.2015)

“Ο μικρός μου είναι ενός έτους και εδώ κι ένα μήνα είναι κρυωμένος, η καταρροή έχει σταματήσει, αλλά έχει λίγο βήχα ρουθουνίζει η μυτούλα του και ροχαλίζει κάποιες φορές. Η παιδίατρος μου είπε για otrivin με tobradex 3 φορές τη μέρα και του έδινα 1 φορά τη μέρα otrivin με tobrex (3 μέρες του έδωσα). Δεν νομίζω ότι τον βοήθησε όμως, αυτό που έκανα συνέχεια έβαζα όρο και συνεχίζω και του έδωσα ένα φυτικό σιρόπι, έχει κρατήσει όμως πολύ καιρό, να ανησυχώ? Δεν θέλω να δώσω αντιβίωση.”

Απάντηση από παιδίατρο (7.12.2015)

“Αγαπητή μητέρα,

καταλαβαίνω την αγωνία σας αλλά είναι μάλλον δύσκολο να δώσει κανείς σωστές συμβουλές για ένα παιδί που νοσεί οξέως από μακριά. Παρόλ'αυτά, μπορώ να σάς πω τα παρακάτω:

1. Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο πρέπει να τον έχει ο παιδίατρος που παρακολουθεί το παιδί σας, και το γνωρίζει καλά. Συνεπώς, ό,τι κι αν σάς γράφω εδώ, ο λόγος του παιδιάτρου σας είναι πιο σημαντικός.

2. Η πρακτική Otrivin/Tobradex είναι κοινή ανάμεσα στους παιδιάτρους. Αποτελεί ένα "κόλπο" των ΩΡΛ με καλά μάλλον αποτελέσματα, παρότι προσωπικά το χρησιμοποιώ σπανιότατα και σε μεγαλύτερα παιδιά. Παρόλ' αυτά, δεν πρέπει ποτέ να τροποποιείτε τις δόσεις ή την συχνότητα με την οποία σάς χορηγείται μια αγωγή, καθώς μπορεί να θέσετε το παιδί σας σε κίνδυνο, ή το λιγότερο να μην έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα - εν προκειμένω, πιστεύω πως σάς συνέβη το δεύτερο.

3. Οι πλύσεις πρέπει να είναι συχνές και χωρίς πίεση - ως εδώ καλά το κάνετε.

4. Το αν θα πρέπει να πάρει το παιδί σας αντιβίωση ή όχι δεν είναι θέμα επιθυμίας δικιάς σας ή του ιατρού που το παρακολουθεί, αλλά αν πρέπει ή δεν πρέπει. Οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες, και η απόφαση κατά κανόνα εύκολη.

5. Μην περιμένετε το παιδί σας να περάσει χειμώνα χωρίς βήχα και μπούκωμα για τα επόμενα 5 χρόνια (χοντρικά). Το θέτω εδώ κάπως απλοϊκά και γενικευμένα, προσπαθώντας να σάς εξηγήσω πως πρόκειται για κάτι εξαιρετικά κοινό, και κατά κανόνα αθώο (αν και πολύ ενοχλητικό). Ο παιδίατρός σας θα πρέπει να παρακολουθεί στενά το παιδί.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.