facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Είμαι έγκυος και το πρώτο μου παιδί έχει Coxsackie. Πόσο επικίνδυνο είναι για το έμβρυο;

Ερώτηση από Δήμητρα (8.12.2014)

"Καλησπέρα!

Είμαι έγκυος και έχω ένα κοριτσάκι 25 μηνών με κοξάκι. Πόσο επικίνδυνο είναι και πώς θα προστατεύσω το έμβρυο;"

Απάντηση από παιδίατρο (11.12.2014)

"Αγαπητή μητέρα,

Η λοίμωξη με εντεροϊό Coxsackie μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάμεσα στους οποίους οι πιο συχνές είναι ο μη ειδικός πυρετός, και η hand-foot-mouth disease. Ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή, αλλά και με σταγονίδια εφόσον η λοίμωξη έχει προσβάλει τον στοματικό βλεννογόνο.

Η θεραπεία στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων είναι υποστηρικτική, ενώ η φαρμακευτική αγωγή χορηγείται εφόσον υπάρξει βακτηριακή επιπλοκή, ή στις σπάνιες σοβαρές περιπτώσεις όπου επηρεάζονται άλλα συστήματα (νευρικό, καρδιαγγειακό κλπ). Ο καταλληλότερος να σάς δώσει οδηγίες για το πώς να αντιμετωπίσετε την κόρη σας που νοσεί, είναι ο παιδίατρός σας.

Όσον αφορά σε εσάς που είστε έγκυος, οι πιθανότητες μετάδοσης σε εσάς είναι παρόμοιες με αυτές που ανέφερα παραπάνω. Εφόσον νοσήσετε, και αν υπάρξει μετάδοση στο έμβρυο, υπάρχει πάντα κίνδυνος το νεογνό να νοσεί όταν γεννηθεί, να προκληθεί πρόωρος τοκετός, ή και χειρότερα. Τα περισσότερα νεογνά που γεννιούνται με μόλυνση Coxsackie εκδηλώνουν συμπτώματα από την πρώτη κιόλας μέρα, και η μεγάλη πλειονότητα περνά μια σχετικά ελαφρά πυρετική νόσο, η οποία όμως αντιμετωπίζεται ενδονοσοκομειακά - τα περισσότερα πηγαίνουν πολύ καλά, χωρίς συνέπειες. Κάποιες λίγες μελέτες έχουν συνδέσει την ενδομήτριο λοίμωξη με κάποια στελέχη του ιού με συγγενείς ανωμαλίες στο έμβρυο, αλλά δεν υπάρχουν μεγάλες μελέτες για να είναι κανείς σίγουρος.

Εν περιλήψει, σάς προτείνω να είστε εξαιρετικά προσεκτική και να αποφύγετε όσο είναι δυνατόν την επαφή με την κόρη σας που νοσεί, καθώς, ειδικά αν είστε άνω των 30 ετών, μπορεί να κολλήσετε, να μην έχετε κανένα σύμπτωμα εσείς, αλλά να νοσήσει το έμβρυο. Σάς ζητώ επίσης να θυμίσετε στους παιδιάτρους όταν με το καλό γεννήσετε την έκθεσή σας σε ιό Coxsackie, ώστε να το έχουν υπόψη τους. Εάν νοσήσετε τελικά, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον γυναικολόγο σας - η πρόκληση πρόωρου τοκετού γενικώς ΔΕΝ προτείνεται, αλλά αυτή η απόφαση είναι εκτός της ειδικότητάς μου, και φαντάζομαι πως εξατομικεύεται.

Εύχομαι αυτές οι πληροφορίες να σάς βρίσκουν υγιή, και όλα να πάνε καλά, όπως είναι άλλωστε και μακράν το πιθανότερο να συμβεί.

Με εκτίμηση,

Π. Ρενιέρης

Πηγή: Nelson’s Pediatrics, 19th edition


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.