facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Είμαι έγκυος και η κόρη μου κόλλησε κοξακι

Ερώτηση από Φένια (02.09.2021)

Είμαι έγκυος στον 7ο μηνα και παρατήρησα στην 4χρονη κόρη μου κάτι μικρά εξανθήματα και νόμιζα ότι ήταν κουνούπια. Εντωμεταξύ φιλιόμασταν και αγκαλιαζόμασταν κτλ. Την πήγα στην παιδίατρο και μας είπε ότι έχει κοξακι και της έδωσε Ξοζαλ και σταγόνες στο στόμα. Περασαν 4 μέρες και ίσα που αχνοφαίνονται. Ο γυναικολόγος μου είπε με μάσκα σπίτι και πλύσιμο συνεχώς. Πότε θα ξέρω ότι πέρασε τελείως; Και πως θα ξέρω ότι το μωρό δεν κόλλησε; Είμαι πολύ αγχωμενη!

Απάντηση από παιδίατρο (03.09.2021)

Αγαπητή μητέρα,

η μεταδοτικότητα της νόσου μετά την πτώση του πυρετού εξαρτάται τόσο από το παιδί, όσο και από το στέλεχος που προκάλεσε τη νόσο - επίσης η διάγνωση της νόσου είναι κλινική, που σημαίνει πως υπάρχει και μια μικρή (μικρότατη) πιθανότητα να είναι κάποιος άλλος ιός, πράγμα που αυξάνει περισσότερο την αβεβαιότητα ως προς την διάρκεια μετάδοσης. Εφόσον είχατε τόσο στενή επαφή όσο ήταν άρρωστη, οι πιθανότητες είναι πως έχετε ήδη εκτεθεί.

Με δεδομένη την έκθεσή σας, και θεωρήσουμε πως πράγματι είναι Coxsackie τότε θα πρέπει να γνωρίζετε:

  • η πιθανότητα ο ιός να περάσει τον πλακούντα είναι πολύ μικρή
  • εφόσον δεν νοσήσετε εσείς, οι πιθανότητα βλάβης στο έμβρυο είναι μηδαμινή, και δεν αξίζει να το σκέφτεστε
  • αν νοσήσετε, όσο πιο κοντά στο τέλος της εγκυμοσύνης σας είστε, τόσο πιο μεγάλος ο κίνδυνος για προβλήματα στο έμβρυο (να γεννηθεί με Coxsackie δηλαδή) ή, πρόωρος τοκετός, ή αποβολή, όπως συμβαίνει και με κάθε άλλη λοίμωξη
  • σχετικά με προβλήματα στην καρδιά του εμβρύου που ίσως να διαβάσατε, τα δεδομένα δεν είναι σαφή από τις μελέτες, και δεν μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει πως είναι ένας πραγματικός κίνδυνος

Με τα παραπάνω κατά νου, σάς προτείνω τα εξής:

  • όπως σωστά είπατε, μάσκα, πλύσιμο χεριών, και για ένα διάστημα αν είναι δυνατόν, μην έρχεστε σε άμεση επαφή με το παιδί, άμεσα (φιλιά, αγκαλιές - δυστυχώς...), ή έμμεσα (ποτήρια, τροφές κλπ)
  • προσωπικά θα περίμενα τουλάχιστον 3 μέρες μετά την υποχώρηση του πυρετού, και κάθε άλλου συμπτώματος, μετρώντας δε από την ημέρα που "ξεράθηκε" και η τελευταία δερματική βλάβη
  • δυστυχώς θα πρέπει να γνωρίζετε πως ο ιός βγαίνει στα κόπρανα έως και για αρκετές εβδομάδες μετά την παρέλευση της νόσου. Αυτό απαιτεί επιπλέον προσοχή στην τουαλέτα, από όλους (η μετάδοση μπορεί να γίνει έμμεσα, από τρίτο πρόσωπο που φροντίζει το παιδί, σε εσάς)

Από όλα τα παραπάνω θα ήθελα να κρατήσετε δύο σημεία περισσότερο: Πρώτον, ο κίνδυνος είναι πολύ πολύ μικρός για το μωρό σας, καθώς οι πιθανότητες να φτάσει ο ιός στο έμβρυο είναι μικρές. Δεύτερον, η προστασία πρέπει να κρατήσει για αρκετές ημέρες ακόμα, και αφού γίνει εντελώς καλά το παιδί, στα πέριξ της τουαλέτας, να συνεχιστεί για μερικές εβδομάδες.

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης
Γράφτηκε από: Παναγιώτης ΡενιέρηςWebsite: https://renierispediatrics.gr
Παιδίατρος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: renierispediatrics@gmail.com
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.