facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Δυσλεξία - διάσπαση προσοχής

Ερώτηση από Κατερίνα (20.11.2014)

"Καλημέρα σας και πάλι! Παρατηρώ σημάδια δυσλεξίας και διάσπασης προσοχής στο γιο μου, ο οποίος είναι 8 ετών. Τα προηγούμενα χρόνια δεν φάνηκε γιατί δεν είχαν δουλέψει στο σχολείο ιδιαίτερα το γραπτό λόγο. Στα γραπτά του υπάρχει πρόβλημα, αφού δεν είναι ευανάγνωστα και μπερδεύει τα σύμφωνα. Επίσης γράφει μισές λέξεις και όσο περνάει ο καιρός τα γράμματα του αντί να γίνονται καλύτερα χειροτερεύουν. Στην ανάγνωση δυσκολεύεται και πρέπει να διαβάσει το μάθημα πάνω από τρεις φορές για να πάει διαβασμένος στο σχολείο. Η δασκάλα λέει ότι είναι άριστος και είναι αμαρτία να έχει αυτή την εικόνα στα γραπτά. Αν πάω σε ειδικό σε τι δοκιμασία θα υποβάλω το παιδί; Στο θέμα της συμπεριφοράς είναι άψογος και αγαπητό παιδί από τους δασκάλους. Η δασκάλα παρατήρησε και άγχος αλλά και κάποια τικ που κάνει κατά καιρούς και μετά τα σταματάει. Δεν τον πιέζουμε στο σπίτι για να παίρνει άριστα. Προσπαθούμε πάρα πολύ με πίνακες επιβράβευσης και άλλα τέτοια για να βελτιώσουμε την κατάσταση και να κάνει χωρίς γκρίνια τα μαθήματα του, τα οποία του φαίνονται βουνό. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, χωρίς την παρέμβαση ειδικού; Μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε το παιδί, χωρίς να πάει σε παιδοψυχολόγο; Οι εποχές είναι τραγικές και τα χρήματα λίγα για να καλύψουμε τα είδη πρώτης ανάγκης. Τι να κάνουμε;"

Απάντηση από παιδίατρο (20.11.2014)

"Αγαπητή μητέρα,

όσον αφορά στα σημεία “διάσπασης προσοχής” που αναφέρετε, υπάρχει ένα κλινικό εργαλείο διαθέσιμο στους παιδιάτρους (το Vanderbilt είναι το πιο γνωστό) - πρόκειται για ερωτηματολόγια τα οποία απαντούν α) οι γονείς και β) οι δάσκαλοι. Ο παιδίατρος μπορεί εύκολα με αυτά τα ερωτηματολόγια να αποφανθεί ποιά είναι η πιθανότητα ένα παιδί να έχει ΔΕΠΥ, και να παραπέμψει στον ειδικό για την τελική διάγνωση. Πρόκειται δηλαδή για εργαλεία που λένε στον παιδίατρο οτι πράγματι αυτό το παιδί μπορεί να έχει ΔΕΠΥ, και συνεπώς πρέπει να το δει ειδικός. Ο ειδικός αυτός είναι ο Αναπτυξιολόγος. Υπάρχουν εξαιρετικά κέντρα αναπτυξιολογίας τόσο στο Παίδων “Η Αγία Σοφία”, όσο και σε άλλα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία. Σάς προτείνω όμως να κλείσετε άμεσα ένα ραντεβού (στο 1535) καθώς το ραντεβού σας πιθανότατα θα είναι σε αρκετούς μήνες από τώρα. Αν η διερεύνηση του παιδιάτρου δείξει πως δεν φαίνεται να έχει ΔΕΠΥ το παιδί, μπορείτε πάντα να ακυρώσετε το ραντεβού.

Όσον αφορά στα στοιχεία δυσγραφίας/δυσλεξίας που μού αναφέρετε, και πάλι ο ειδικός να δώσει την απάντηση είναι ο αναπτυξιολόγος. Παρότι ο παιδοψυχίατρος μπορεί να βοηθήσει εφόσον υπάρχουν άλλα συναισθηματικά προβλήματα, δεν είναι απαραίτητος. Συνεπώς, η ανησυχία σας για τον παιδοψυχίατρο δεν πρέπει να είναι μεγάλη, καθώς από τα λίγα που μού λέτε δεν φαίνεται να τον χρειάζεστε.

Αντιλαμβάνομαι τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που έχετε. Υπάρχουν πολλά αναπτυξιακά κέντρα ελέγχου και αποκατάστασης σε διάφορα μέρη και περιοχές, και αν κάνετε μια καλή έρευνα αγοράς ίσως να βρείτε κάτι που να μπορεί να χωρέσει στα έξοδά σας. Αυτό που μπορώ με σιγουριά να σάς προτείνω είναι πως αν και ο παιδίατρός σας συμφωνεί με τις ανησυχίες σας, μπορείτε να ξεκινήσετε αποκατάσταση και πριν την τελική διάγνωση (Πρώιμη Παρέμβαση). Τα περισσότερα ταμεία καλύπτουν έστω και μέρος των εξόδων, αν και ομολογώ πως πιθανότατα θα ταλαιπωρηθείτε λίγο μέχρι να βρείτε άκρη. Είμαι βέβαιος όμως πως θα τα καταφέρετε.

Μέχρι τότε - ΜΗΝ πιέζετε το παιδί, και όλοι όσοι ασχολούνται μαζί του πρέπει να αποφύγουν την αύξηση του άγχους του, καθώς και καμία βελτίωση δεν θα φέρει, αλλά μπορεί να χειροτερέψει και το πρόβλημα.

Ελπίζω όλα να πάνε καλά,"

με εκτίμηση,

Π. Ρενιέρης


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.