facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Δυσκολίες κοινωνικοποίησης του παιδιού μου

Ερώτηση από Τζένη (12.1.2015)

"Καλησπέρα γιατρέ! Το αγοράκι μου είναι σχεδόν 3 ετών και αντιδρά με κλάμα όταν κάποιο άλλο παιδάκι φωνάζει. Έχει ξεκινήσει να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, μου λένε ότι έχει βελτίωση ως προς την κοινωνικοποίηση ,αλλά δεν είμαι εκεί για να ξέρω...προτιμά την επαφή με ενήλικες. Κλείνει τα ματάκια του όταν τον κοιτάζουν τα παιδάκια. Πώς να φερθώ; Να επιμένω όταν είναι να πάμε επίσκεψη; Αλλά το σίγουρο είναι ότι εκεί θα ουρλιάζει και δεν θα ξεκολλάει από την αγκαλιά μου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων"

Απάντηση από παιδίατρο (12.1.2015)

"Αγαπητή μητέρα,

οι δυσκολίες κοινωνικοποίησης (ή αν προτιμάτε, η διαφορετικότητα στην κοινωνικοποίηση) είναι από τα πιο συχνά ερωτήματα των γονέων. Εφόσον το παιδί σας είναι αναπτυξιακά φυσιολογικό, και δεν εμφανίζει σημεία υποχώρησης στα αναπτυξιακά του ορόσημα (κάτι που μπορεί εύκολα να εκτιμήσει ο παιδίατρός σας), τότε η πρότασή μου είναι η εξής:

  1. Όταν είστε σε κοινωνικές επισκέψεις μην αρνείστε από το παιδί σας την αγκαλιά, και μην τον πιέζετε να παίξει με τα άλλα παιδιά. Μπορείτε όμως να καθίσετε μαζί του να παίξετε οι δυο σας στον χώρο που είναι τα άλλα παιδιά, ή και με τα άλλα παιδιά αν εκείνος είναι στην αγκαλιά σας και εκεί νιώθει ασφαλέστερα. ΜΗΝ τον πιέζετε καθόλου να παίξει με τα άλλα παιδιά, δεν χρειάζεται. Αργά ή γρήγορα θα τού γίνετε “βάρος” και θα αποδεσμευτεί από εσάς. Μην ανησυχείτε.
  2. Στον παιδικό σταθμό είναι πιο δύσκολα τα πράγματα καθώς ούτε εσείς (ούτε εγώ) ξέρετε τι κάνουν. Αν υποθέσουμε πως κάνουν το “σωστό” τότε φέρονται όπως στο (1) πού σάς έγραψα παραπάνω. Αν διαπιστώσετε πως το παιδί σας έχει σημαντικά προβλήματα (αδιάκοπο κλάμα, παλινδρόμηση στα ορόσημα, ή άλλο ανησυχητικό σύμπτωμα) συζητήστε με τον παιδίατρό σας για να εκτιμήσετε την πιθανότητα να τον βγάλετε από τον σταθμό μέχρι του χρόνου.
  3. Αγνοήστε εντελώς τις μικρές αθώες διαμαρτυρίες σχετικά με την κοινωνικοποίηση και προσπαθήστε να είστε καθησυχαστική με το παιδί. ΜΗΝ αρνείστε ποτέ την αγκαλιά στο παιδί σας. Δεν μπορείτε να τον “σκληραγωγήσετε” με αυτή την μέθοδο. Ο μόνος τρόπος να γίνει ανεξάρτητος και με υγιή αυτοπεποίθηση, είναι να λάβει όση περισσότερη αγάπη, αποδοχή και αγκαλιά γίνεται στα παιδικά του χρόνια.
  4. ΜΗΝ συγκρίνετε το παιδί σας με τα άλλα παιδιά, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ούτε νόημα έχει, ούτε επιστημονική αξία, και μπορεί να είναι σημαντικά επιζήμιο για το παιδί.
  5. Αναζητήστε ποιά ανάγκη μπορεί να καλύπτει το παιδί από αυτή την διαρκή αναζήτηση της αγκαλιάς σας, και αν μπορείτε, καλύψτε την. Μην ξεχνάτε ποτέ πως κάποια παιδιά είναι απλώς πιο ντροπαλά από άλλα - αυτό δεν σημαίνει πως θα γίνουν ντροπαλοί ή δειλοί ενήλικες. Το πώς θα είναι ως ενήλικες εξαρτάται εν πολλοίς από το πώς θα φερθούμε εμείς σε αυτά τα κρίσιμα παιδιά χρόνια “ντροπής”.

Ελπίζω να σάς βοήθησα έστω και λίγο,"

Π. Ρενιέρης


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.