facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Δυσκοιλιότητα σε βρέφος 40 ημερών

Ερώτηση από Χ.Α (04.01.2021)

Καλησπέρα και καλή χρονιά,
Εχω μια πριγκίπισσα 40 ημερών. Θηλάζουμε αποκλειστικά και τις τελευταίες 5 ημέρες δεν έχουμε ενεργηθεί και ανησυχώ. Τις τελευταίες μέρες είναι η αλήθεια άρχισα να χρησιμοποιήσω θήλαστρο και έχω δώσει και γεύμα με το μπουκάλι. Παίζει κάποιο ρολο; Να επισημάνω επίσης πως ζορίζεται, σφύγγεται και κοκκινίζει... Επίσης μετα απο κάΘε γεύμα μου κάνει και εμετό, υπάρχει λοιπόν περίπτωση να είναι κρυωμένο το στομαχάκι της; Η παιδίατρος μου πρότεινε χαμομήλι τι να κανω;

Απάντηση από παιδίατρο (04.01.2021)

Αγαπητή μητέρα,

το μωρό σας θα πρέπει να πίνει αποκλειστικά γάλα τους πρώτους 6 μήνες της ζωής της, και μετά θα προστεθούν τα στερεά (οπότε θα μπορεί να πιει και χαμομήλι, νερό κλπ) - ως τότε, μόνο γάλα. Τίποτε άλλο.

Η "δυσκοιλιότητα" στην οποία αναφέρεστε είναι από τις πιο συχνές δυσκολίες που συναντούν οι νέοι γονείς. Η ανωριμότητα του νευρικού συστήματος και των συσπάσεων του εντέρου που φυσιολογικά υπάρχουν σε αυτή την πολύ μικρή ηλικία, αποτελούν την πιθανότερη αιτία. Η δική σας διατροφή δεν παίζει ρόλο. Επίσης σημειώστε πως το μητρικό γάλα μπορεί να έχει ελάχιστο υπόλειμμα με αποτέλεσμα φυσιολογικά οι κενώσεις να αραιώνουν.

Το κοκκίνισμα και σφίξιμο στο οποίο αναφέρεστε λοιπόν είναι μέσα στα πλαίσια του φυσιολογικού - παρόλ' αυτά, αν τα πράγματα ζορίσουν πολύ και μόνο αφού πάρετε την άδεια του παιδιάτρου σας (δηλαδή όχι όποτε κρίνετε εσείς), μπορείτε (α) να δοκιμάσετε το "θερμόμετρο" (κάνετε μια πρωκτική θερμομέτρηση και αυτό συνήθως προκαλεί κένωση), (β) να δοκιμάσετε ένα βρεφικό υπόθετο ή κλύσμα. Παρακαλώ θερμά όμως να σημειώσετε πως κανένα από τα παραπάνω δεν πρέπει να χρησιμοποιείται συχνά ή κατά το δοκούν. Κάθε φορά θα πρέπει να μιλάτε με τον παιδίατρό σας πριν το κάνετε. Δεν είναι δηλαδή η "λύση". Η λύση θα έρθει μόνη της όσο μεγαλώνει το παιδάκι σας.

Το μπουκάλι δεν παίζει κανέναν ρόλο.

Υποθέτω πως ο "εμετός" για τον οποίο μιλάτε είναι οι αναμενόμενες και συχνότατες ανάμεσα στα νεογέννητα αναγωγές. Αν αυτές είναι συχνές, θα πρέπει να μιλήσετε και πάλι με τον παιδίατρό σας. Αν έπρεπε να μαντέψω ένα πράγμα που ενώνει όλα όσα λέτε αυτό θα ήταν η υπερβολική σίτιση - οι μεγάλες ποσότητες φαγητού προκαλούν τόσο τις (συχνές) αναγωγές, όσο και την "δυσκολία" που εμφανίζει το παιδάκι σας με το κοκκίνισμα και το μάζεμα των ποδιών. Και πάλι όμως αυτό είναι μαντεψιά, και δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εξέταση από παιδίατρο.

Πάντα δίπλα σας,


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.