facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Δυσκοιλιότητα μωρού. Τι μπορώ να κάνω για να μην πονάει τόσο πολύ;

Ερώτηση από Γαβριέλα (20.12.2015)

“Έχω ένα μωράκι 28 ημερών. Τις τελευταίες 2 ημέρες έχει δυσκοιλιότητα. Ζορίζεται πάρα πολύ, σφίγγεται, και κλαίει πάρα πολύ. Έχει να αφοδεύσει από την Παρασκευή το μεσημέρι. Το θηλάζω, αλλά η ποσότητα δεν του φτάνει και έτσι τρέφεται κυρίως με ξένο γάλα. Τι μπορώ να κάνω για να μην πονάει τόσο πολύ; Ευχαριστώ”

Απάντηση από παιδίατρο (21.12.2015)

“Αγαπητή μητέρα,

καταρχήν να σάς πω να μην ανησυχείτε καθώς πολλά παιδάκια που θηλάζουν έχουν λιγότερες κενώσεις, καθώς το μητρικό γάλα έχει ελάχιστο υπόλειμμα. Παρόλ’ αυτά, εφόσον βλέπετε το παιδί να ζορίζεται, ενδεχομένως όντως να ενοχλείται. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνετε, και το πιθανότερο είναι πως η κατάσταση θα βελτιωθεί από μόνη της. Παρόλ’ αυτά, θα πρέπει να το επισημάνετε στον παιδίατρό σας στην επίσκεψη του 1 μήνα, καθώς εκείνος μπορεί να έχει καλύτερη εικόνα. Ιδίως εάν το παιδί δεν πέρασε μηκώνιο στο πρώτο 24ωρο της ζωής του, ενδεχομένως να πρέπει να ελεγχθεί - αυτό όμως θα το αποφασίσει ο παιδίατρός σας.

Θα ακούσετε ίσως για διάφορες εναλλακτικές προσεγγίσεις, όπως τα ειδικά χαμομήλια, σταγόνες για τα αέρια, προβιοτικά κλπ. Τίποτε από τα παραπάνω δεν έχει ένδειξη σε αυτό που μού αναφέρετε, και ειδικά το να δώσετε στο παιδί σας διάφορα αφεψήματα ή οτιδήποτε πέραν του μητρικού γάλακτος, δεν ενδείκνυται. Από εκεί και πέρα, εφόσον το επιθυμείτε μπορείτε να δοκιμάσετε να ελαττώσετε λίγο τα γαλακτοκομικά στην δίαιτά σας, ή να κρατήσετε ένα ημερολόγιο και να παρακολουθήσετε πότε ενοχλείται το παιδί περισσότερο σύμφωνα με το τι φάγατε εσείς, μήπως υπάρχει κάτι στην δίαιτά σας που το ενοχλεί.

Ελπίζω να σάς βοήθησα,”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.