facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Δυσκοίλιο βρέφος

Ερώτηση από Aleka(14.6.2019)

“Γιατρέ καλησπέρα, η μικρή είναι 41 ημερών σήμερα, από το μαιευτήριο ξεκινήσαμε θηλασμό με ένα βραδινό γεύμα frisolac, το οποίο πρόγραμμα συνεχίζαμε μέχρι και προχθές (παρακαλώ θερμά μη σταθούμε στην μεικτή διατροφή). Πριν 20 μέρες έκανε να ενεργηθεί 3 μέρες αλλά μετά την τρίτη μέρα έκανε φυσιολογική κένωση και αυτό επαναλήφθηκε δυο φορές. Την τελευταάα φορά όμως φτάσαμε τις έξι οπότε και μετά από την παρότρυνση του παιδίατρου της βάλαμε μισή δόση leviaclis, και ενεργήθηκε αμέσως. Κακάκια πολύ σκληρά αρχικά και μετα φυσιολογικά. Εχθές λοιπόν αποφάσισα να μην της ξαναδώσω ξένο και σήμερα πάλι δεν είχαμε κένωση, τι γίνεται; Τρώω πράσινα λαχανικά και αποξηραμένα δαμάσκηνα και πίνω χαμομήλι αλλά δεν βοηθάνε. Υπάρχει κάποια διατροφή της θηλάζουσας που να βοηθάει δυσκοίλιο μωράκι; Ευχαριστώ πολύ και συγνώμη για το κατεβατό!”

Απάντηση από παιδίατρο (21.6.2019)

“Αγαπητή μητέρα,

η δυσκοιλιότητα στα νεογνά είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, και σπανιότατα μόνο ενδεικτικό παθολογίας. Προτείνω να ακολουθήσετε τις συμβουλές του παιδιάτρου σας σχετικά και να έχετε υπομονή. Το μητρικό γάλα έχει ελάχιστο υπόλειμμα και μπορεί να περνούν μέρες χωρίς κένωση. Εφόσον μιλάμε για ένα υγιές παιδί που πέρασε μυκώνιο στο πρώτο 24ωρο της ζωής, ο βαθμός ανησυχίας είναι πολύ μικρός. Αν το παιδί συνεχίζει να τρώει κανονικά και η κοιλίτσα του είναι μαλακή και όχι μετεωρισμένη (φουσκωμένη) δεν κάνετε απολύτως τίποτα.

Διατροφή στην θηλάζουσα που να επηρεάζει την σύσταση των κενώσεων στο νεογνό, στον βαθμό που γνωρίζω δεν έχει αποδειχθεί να υπάρχει.

Καθώς υπάρχουν και άλλα, παθολογικά αίτια, σάς επαναλαμβάνω να απευθύνεστε πάντα στον παιδίατρό σας σχετικά, καθώς η δουλειά μας είναι να βρούμε ανάμεσα στα δεκάδες μωράκια με δυσκοιλιότητα, το ένα που ίσως να έχει κάτι (π.χ. υποθυρεοειδισμό, κάποια ανατομική ανωμαλία κλπ). Αυτό όμως μόνο ο παιδίατρός σας μπορεί να σάς το πει.

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.