facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
> > > Δεύτερη εγκυμοσύνη και έκκριμα από το στήθος
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Όνομα χρήστη(*)
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας

Email(*)
Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Θέμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Μήνυμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

(*)
Λάθος εισαγωγή κωδικού

Όροι χρήσης:
Το email που υποβάλλει ο χρήστης στην ενότητα «Ο παιδίατρος απαντάει» παραμένει εμπιστευτικό. Δε διατίθεται σε τρίτους και δεν κοινοποιείται. Ο χρήστης είναι ελεύθερος να δηλώσει το όνομα χρήστη που επιθυμεί, επιλέγοντας αν θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, δηλώνοντας ένα ψευδώνυμο, στο οποίο δύναται να απευθύνεται η απάντηση του παιδιάτρου. Με την υποβολή της ερώτησης, στέλνεται επιβεβαιωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση email που δήλωσε ο χρήστης, ενημερώνοντάς τον ότι έχει υποβληθεί το ερώτημά του και ότι εντός επτά (7) ημερολογιακών ημερών θα δημοσιευθεί η ερώτηση με την απάντηση του παιδιάτρου, Παναγιώτη Ρενιέρη. Εφόσον δημοσιευθεί, το περιεχόμενο της ανάρτησης (όχι το email του χρήστη) είναι διαθέσιμο στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των επτά (7) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη.

Δεύτερη εγκυμοσύνη και έκκριμα από το στήθος

Ερώτηση από Χριστίνα (22.6.2017)

“Γεια σας γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι 13 μηνών και είμαι 6 μηνών έγκυος. Τη θήλαζα αποκλειστικά μέχρι 11 μηνών. Ύστερα το γάλα μου τελείωσε επομένως άρχισε ξένο. Όμως συνέχισε να ''θηλάζει'' τα βράδια και πολύ λίγο στη μέρα όταν γκρίνιαζε. Το είχε σαν πιπίλα.

Τελευταία όμως παρατήρησα ότι θέλει πολύ το στήθος και αρνείται το ξένο και σήμερα είδα ότι βγάζω ένα άχρωμο υγρό. Μήπως δημιουργείται γάλα για το δεύτερο; Κι αν ναι κάνει να το πίνει η πρώτη;

Σκέφτομαι μήπως είναι πρωτόγαλα αφού είναι και άχρωμο.

Ευχαριστώ πολύ.”

Απάντηση από παιδίατρο (23.6.2017)

“Αγαπητή μητέρα,

η συνέχιση του θηλασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι (συνήθως, και υπό κάποιες προϋποθέσεις, κυρίως διατροφικές) μια πρακτική που ακολουθείται από πολλές μητέρες στον κόσμο, οπότε κατ' αρχήν δεν υπάρχει κάτι να σάς ανησυχεί. Παρόλ' αυτά, περιγράφετε μια ιδιότυπη συνθήκη, όπου η γαλακτοφορία είχε διακοπεί, και επανήλθε (;) μετά από συνέχιση θηλαστικών κινήσεων στον μαστό από το παιδί σας.

Οφείλω να παραδεχτώ πως δεν είμαι ο καταλληλότερος να σάς απαντήσω. Έκανα μια αρχική έρευνα και βρήκα κάποιες πιθανές απαντήσεις στην ερώτησή σας, όμως θα προτιμούσα να σάς κατευθύνω προς κάποιον ειδικό (και διαπιστευμένο!) ειδικό θηλασμού με εμπειρία στις ιδιαίτερες συνθήκες σας, από το να σάς δώσω μια πρόχειρη απάντηση.

Επειδή δεν συνηθίζω να "διαφημίζω" πρόσωπα ή οργανισμούς (ακόμα και όταν πρόκειται για θέματα θηλασμού), μπορείτε να αναζητήσετε μία από τις πολλές ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΕΣ ομάδες θηλασμού, ή ειδικούς θηλασμού, ή τέλος να επικοινωνήσετε μαζί μου κατ' ιδίαν προκειμένου να σάς δώσω κάποιες επιλογές. Πιστεύω όμως πως μια σύντομη αναζήτηση "ειδικός θηλασμού" ή "LLLI" κλπ θα σάς βοηθήσει πολύ.

Ταυτόχρονα σάς προτείνω να ελέγξετε με τον γυναικολόγο σας το έκκριμα που διαπιστώσατε από τους μαστούς σας, καθώς ενδέχεται να έχετε δίκιο για την ποιότητά του, όμως καλό είναι να είμαστε βέβαιοι για ποιού είδους υγρό πρόκειται, κυρίως για τη δική σας ασφάλεια και καλή υγεία.

Λυπάμαι που δεν μπορώ να βοηθήσω περισσότερο.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782

 

Παναγιώτης Ρενιέρης
Γράφτηκε από: Παναγιώτης ΡενιέρηςWebsite: www.renierispediatrics.gr
Παιδίατρος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: [email protected]
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

 

Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Με την πλοήγησή σας στην ιστοσελίδα babyzone.gr αποδέχεστε τη χρήση cookies. Τα cookies μάς επιτρέπουν να προσφέρουμε καλύτερες και εξατομικευμένες λειτουργικότητες.