facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Δεν τρώει τίποτα – Τι μπορεί να φταίει και τι μπορώ να κάνω;

Ερώτηση από Maria (26.7.2016)

“Γιατρέ καλησπέρα. Έχω ένα αγοράκι 23 μηνών και έχω μεγάλο θέμα με το φαγητό του. Είναι 9.5 κιλά και 86 πόντους. Όλη μέρα δε θα φάει τίποτα. Φρουτόκρεμα ούτε να τη δει. Θα πιει το πρωί 200ml γάλα και μετά τίποτα. Το μεσημέρι θα φάει πέντε κουταλιές και αυτές όχι με όρεξη. Δεν ανοίγει το στόμα του να μπει όλη η κουταλιά. Το στοματάκι του είναι μια σταλιά όταν θα το ανοίξει. Το απόγευμα θα φάει λίγο τοστάκι και το βράδυ πάλι γάλα 120ml. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Και τώρα που θα πάμε στο χωριό που θα τρέχει όλη μέρα ?? Σας ευχαριστώ πάρα πολύ”

Απάντηση από παιδίατρο (27.7.2016)

“Αγαπητή μητέρα,

δυστυχώς είναι αδύνατον να σάς δώσω καλές συμβουλές για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα από εδώ, καθώς περιγράφετε ένα παιδί που δεν τρώει αρκετά.

Διαπιστώνω δε πως το παιδί σας τρώει κρέμες, κάτι που θα έπρεπε να έχετε σταματήσει από τους 12 μήνες.

Επειδή έχω αντιμετωπίσει αρκετές φορές παρόμοια προβλήματα, είμαι σχεδόν βέβαιος πως το όλο ζήτημα είναι αρκετά πιο περίπλοκο από "ένα παιδί που δεν τρώει". Θα μπορούσα να σάς γράψω εδώ δέκα σελίδες κείμενο, και πάλι θα υπήρχε η πιθανότητα να μην σάς καλύψω, καθώς δεν γνωρίζω τις ιδιαίτερες συνθήκες της οικογένειάς σας, ή το ίδιο το παιδί (που είναι και το πιο σημαντικό). Μαγική λύση δεν υπάρχει, και η επίλυση τέτοιων προβλημάτων παίρνει εβδομάδες, αν όχι μήνες συμβουλευτικής και τακτικών εξετάσεων του παιδιού.

Ως σήμερα δεν συνάντησα κάποιο παιδί που να μην ξεπέρασε το "πρόβλημα", αν και δυο φορές ήδη χρειάστηκε να παραπεμφθούν οι γονείς για αντιμετώπιση παθολογικού stress προκειμένου να τελειώσει το πρόβλημα - δεν λέω πως ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, απλώς προσπαθώ να σάς εξηγήσω πως όχι μόνο θα ήταν αδύνατον να σάς λύσω το πρόβλημα από εδώ υπεύθυνα και μόνιμα, αλλά και από κοντά θα χρειάζονταν αρκετές επισκέψεις και παρακολούθηση. Δυστυχώς όταν εγκατασταθεί ένα τέτοιο πρόβλημα η λύση του είναι βραδεία και επίπονη, απαιτεί σχεδόν μηνιαίες επισκέψεις στον παιδίατρο, και βήμα-βήμα προσέγγιση.

Θεωρώ πολύ πιθανό πως πολλά πράγματα που κάνετε για να "φάει" το παιδί, έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα σε αυτή την ηλικία που εγκαθίσταται σταδιακά η ανεξαρτησία του παιδιού. 

Είμαι στην διάθεσή σας εφόσον με χρειάζεστε, όμως η διαδικασία δεν θα είναι ούτε γρήγορη, ούτε εύκολη.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.