facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Δεν ρεύεται

Ερώτηση από Σαλλαρη εβελινα (1.8.2015)

“Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω τι μπορώ να κάνω με το ρέψιμο! Τρώει και δεν μου ρεύεται! Και μετά από πόση ώρα να το βάλω για ύπνο;”

Απάντηση από παιδίατρο (20.8.2015)

“Αγαπητή μητέρα,

δεν ρεύονται όλα τα μωρά με τον ίδιο τρόπο ή ένταση, ενώ κάποια πράγματι δυσκολεύονται αρκετά (ή καλύτερα, δυσκολεύουν τους γονείς). Η απάντηση εξαρτάται από το πώς είναι το μωρό: αν δεν έχει πρόβλημα και δεν ανεβάζει γουλιές συχνά, τότε δεν θα έπρεπε να ασχοληθείτε περισσότερο. Αν πάλι δυσκολεύεται και γκρινιάζει, τότε δοκιμάστε τα ακόλουθα:

1. Επιλέξτε τον θηλασμό - φέρνει πολύ λιγότερο αέρα στο στομάχι.
2. Ανακατεύετε το γάλα στα μπουκάλια κάνοντας στροφικές κινήσεις και όχι χτύπημα σαν φραπέ (αντίθετα δηλαδή με την προτίμηση του James Bond).
3. Διακόπτετε το γεύμα ανά 5 λεπτά (αν θηλάζετε) ή ανά 30 mL (αν δίνετε μπουκάλι) και κάντε μια προσπάθεια για ρέψιμο. Αν κλαίει πάρα πολύ, δεν έχει νόημα να επιμείνετε, κάνετε τα πράγματα χειρότερα.
4. Μην αφήνετε το παιδί να πεινάσει πάρα πολύ πριν το ταΐσετε - η λαιμαργία αυξάνει πολύ τον αέρα που καταπίνει.
5. Αν δεν ρευτεί μέσα σε 5-10 λεπτά, δοκιμάστε να ξαπλώσετε το παιδί. Σε λίγο θα διαπιστώσετε πως ίσως να γκρινιάξει ή να κλάψει - η φυσαλίδα αέρα που είχε στο στομάχι του και πριν δεν έβγαινε έχει πολύ καλές πιθανότητες να βγει τώρα.

Αν το παιδί σας έχει πολλές αναγωγές 20-30 λεπτά σε ανακεκλημένη θέση αρκούν υπό φυσιολογικές συνθήκες. ΜΗΝ βιαστείτε να δώσετε αντιαναγωγικά γάλατα ή ό,τι άλλα σκευάσματα προτείνονται απο εδώ κι απο εκεί. Όλα όσα περιγράφετε είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού.

Τέλος, νιώθω την ανάγκη να σχολιάσω πως πρέπει το παιδί να το παρακολουθεί παιδίατρος, ο ίδιος, πάντα, και να σας λύνει όλες αυτές τις απορίες. Αν ο χρόνος δεν φτάνει μπορείτε:

1. Να έχετε σημειωμένες τις ερωτήσεις σας
2. Να ζητήσετε περισσότερο χρόνο απο τον γιατρό σας”

Ελπίζω να βοήθησα,

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.