facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Δεν ρεύεται

Ερώτηση από Σαλλαρη εβελινα (1.8.2015)

“Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω τι μπορώ να κάνω με το ρέψιμο! Τρώει και δεν μου ρεύεται! Και μετά από πόση ώρα να το βάλω για ύπνο;”

Απάντηση από παιδίατρο (20.8.2015)

“Αγαπητή μητέρα,

δεν ρεύονται όλα τα μωρά με τον ίδιο τρόπο ή ένταση, ενώ κάποια πράγματι δυσκολεύονται αρκετά (ή καλύτερα, δυσκολεύουν τους γονείς). Η απάντηση εξαρτάται από το πώς είναι το μωρό: αν δεν έχει πρόβλημα και δεν ανεβάζει γουλιές συχνά, τότε δεν θα έπρεπε να ασχοληθείτε περισσότερο. Αν πάλι δυσκολεύεται και γκρινιάζει, τότε δοκιμάστε τα ακόλουθα:

1. Επιλέξτε τον θηλασμό - φέρνει πολύ λιγότερο αέρα στο στομάχι.
2. Ανακατεύετε το γάλα στα μπουκάλια κάνοντας στροφικές κινήσεις και όχι χτύπημα σαν φραπέ (αντίθετα δηλαδή με την προτίμηση του James Bond).
3. Διακόπτετε το γεύμα ανά 5 λεπτά (αν θηλάζετε) ή ανά 30 mL (αν δίνετε μπουκάλι) και κάντε μια προσπάθεια για ρέψιμο. Αν κλαίει πάρα πολύ, δεν έχει νόημα να επιμείνετε, κάνετε τα πράγματα χειρότερα.
4. Μην αφήνετε το παιδί να πεινάσει πάρα πολύ πριν το ταΐσετε - η λαιμαργία αυξάνει πολύ τον αέρα που καταπίνει.
5. Αν δεν ρευτεί μέσα σε 5-10 λεπτά, δοκιμάστε να ξαπλώσετε το παιδί. Σε λίγο θα διαπιστώσετε πως ίσως να γκρινιάξει ή να κλάψει - η φυσαλίδα αέρα που είχε στο στομάχι του και πριν δεν έβγαινε έχει πολύ καλές πιθανότητες να βγει τώρα.

Αν το παιδί σας έχει πολλές αναγωγές 20-30 λεπτά σε ανακεκλημένη θέση αρκούν υπό φυσιολογικές συνθήκες. ΜΗΝ βιαστείτε να δώσετε αντιαναγωγικά γάλατα ή ό,τι άλλα σκευάσματα προτείνονται απο εδώ κι απο εκεί. Όλα όσα περιγράφετε είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού.

Τέλος, νιώθω την ανάγκη να σχολιάσω πως πρέπει το παιδί να το παρακολουθεί παιδίατρος, ο ίδιος, πάντα, και να σας λύνει όλες αυτές τις απορίες. Αν ο χρόνος δεν φτάνει μπορείτε:

1. Να έχετε σημειωμένες τις ερωτήσεις σας
2. Να ζητήσετε περισσότερο χρόνο απο τον γιατρό σας”

Ελπίζω να βοήθησα,

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.