facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Δεν παίρνει μπουκάλι

Ερώτηση από Καλλιόπη (02.12.2019)

“Καλησπέρα,
έχω ένα μωράκι 10 μηνών και ακόμα θηλάζω. Παρόλα αυτά προσπαθώ να σταματήσω τον θηλασμό διότι εδώ και αρκετό καιρό θηλάζω από το ένα στήθος, και τα βράδια ξυπνάει παρά πολλές φορές γιατί μάλλον δεν χορταίνει. Ωστόσο, δεν μπορώ να σταματήσω τον θηλασμό διότι δεν της αρέσει το μπουκάλι έχω προσπαθήσει ακόμα να βάλω το δικό μου γαλα στο μπουκάλι και να της το δώσω αλλά μάταιος κόπος, ούτε και αυτό θέλει. Με όποιο γαλα και να έχω προσπαθήσει δεν της αρέσει κανένα. Έχω δώσει διάφορες πιπίλες αλλά και πάλι κανένα αποτέλεσμα. Τι μπορώ να κάνω;”

Απάντηση από παιδίατρο (07.02.2020)

Αγαπητή μητέρα,

περιγράφετε ένα πολύ συχνό πρόβλημα, και η λύση του εξαρτάται πολύ απο τον τύπο του γονέα. Οι γονείς που συγκεντρώνουν όλη τους την γονεϊκή "δύναμη" και "προσφορά" στην σίτιση αγνοώντας όλα τα άλλα που προσφέρουν στο παιδί, εκείνοι δηλαδή που πιστεύουν πως πρωταρχικός τους στόχος είναι "να φάει" το παιδί, δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο. Δεν υποννοώ οτι ανήκετε σε αυτή την ομάδα, απλά προλογίζω καθώς τα παρακάτω αρκετοί δυσκολεύονται να τα ακούσουν.

Καταρχήν καλό θα ήταν να είστε σίγουρη πως θέλετε να αποθηλάσετε. Η δική σας επιθυμία αντανακλάται στο παιδί, και το μωρό σας θα συντονίζεται μαζί σας (με τις πραγματικές επιθυμίες σας - όχι τι λέτε, αλλά τι νιώθετε πραγματικά). Συνεπώς αν εσείς δεν είστε έτοιμη να αποθηλάσετε, θα δυσκολευτείτε πολύ να "πείσετε" το μωράκι σας.

Οι λόγοι για τους οποίους τα μωρά αντιδρούν είναι πολλοί, αλλά σίγουρα δεν είναι γευστικοί. Το πρόβλημα δεν είναι οτι δεν της αρέσει το γάλα που αγοράσατε. Το πρόβλημα είναι οτι θέλει να θηλάσει - θέλει την επαφή μαζί σας, θέλει το δικό σας γάλα, και σίγουρα δεν θέλει να αλλάξει συνήθειες. Η πείνα όμως είναι ισχυρό κίνητρο για το μωρό σας, και η σύγκρουση προκύπτει συχνά όταν η μητέρα προσπαθεί να δώσει ξένο γάλα: "Γιατί μού δίνεις αυτό το πράγμα αφού είσαι εδώ;"

Μια πρώτη επιλογή λοιπόν θα ήταν να δοκιμάσετε μερικές φορές να δώσει το ξένο γάλα άλλο πρόσωπο, εκτός απο εσάς. Ιδανικά εσείς θα είστε εκτός σπιτιού (όχι στο διπλανό δωμάτιο, αλλά εντελώς εκτός).

Σε αυτή την ηλικία το παιδί σας θα πρέπει να έχει μπει στα στερεά επίσης. Το γάλα γίνεται σταδιακά δευτερεύουσα τροφή, και μετά τους 12 μήνες που η σίτιση απελευθερώνεται εντελώς, το γάλα είναι μάλλον... αδιάφορο. Δεν θέλει γάλα; Κανένα πρόβλημα - τυρί, γιαούρτι, και είστε μια χαρά.

Όσο για τις θηλές, όλες θα κοπούν στους 12 μήνες οπότε το παιδί σας πρέπει να πίνει μόνο απο ποτήρι ή καλαμάκι. Συνεπώς... μην αγχώνεστε καθόλου. Όλα θα πάνε καλά.

Αναζητήστε όμως ποιά ανάγκη του παιδιού σας δεν καλύπτεται με τίποτε απο όλα αυτά; Αυτή είναι η επαφή μαζί σας, και για αυτήν την ανάγκη, δεν υπάρχει υποκατάστατο.

Με εκτίμηση,


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.