facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Δεν κοιμάται όπως πριν. Τι μπορεί να φταίει;

Ερώτηση από Βαλεντίνα (20.8.2015)

“Έχω ένα αγοράκι 3 μηνών και εδώ και καιρό κοιμόνταν 23:00 περίπου με 6-7 το πρωί. Ξαφνικά έχει γίνει ανήσυχος ο ύπνος του και δεν κοιμάται όπως πριν. Τι μπορεί να φταίει; Τον θηλάζω αποκλειστικά. Ευχαριστώ”

Απάντηση από παιδίατρο (20.8.2015)

“Αγαπητή μητέρα,

μού δίνετε πολύ λίγες πληροφορίες για να μπορέσω να σάς δώσω μια καλή απάντηση. Από αυτά που μού λέτε όμως μπορώ να διαπιστώσω τα ακόλουθα:

1. Το παιδί μπαίνει για ύπνο πολύ αργά - το αργότερο 20:00-20:30 πρέπει να ξεκινάει η ρουτίνα του βραδινού ύπνου, ακόμη και αν ξυπνά μέσα στην νύχτα για να φάει.

2. Η διάρκεια, η ώρα, και η επιτυχία του ύπνου των βρεφών μπορεί να αλλάξει σημαντικά μέσα στον 1ο χρόνο της ζωής. Ένα παιδί που μέχρι πρότινος κοιμόταν εξαιρετικά καλά και εύκολα, μπορεί ξαφνικά να αλλάξει εντελώς συμπεριφορά, και αντιστρόφως. 

3. Όλα τα παιδιά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα (και το μωρό σας μάλλον βρίσκεται σε μια τέτοια περίοδο) περνούν φάσεις αυξημένων θερμιδικών αναγκών, με αποτέλεσμα να ξυπνούν συχνότερα μέσα στην νύχτα για να φάνε - αυτές οι περίοδοι ονομάζονται αναπτυξιακά άλματα, και η διάρκειά τους είναι από λίγες ημέρες μέχρι μια εβδομάδα το πολύ. Μετά το παιδί επανέρχεται στην προηγούμενη ρουτίνα του.

4. Άλλος λόγος για ξαφνικές αλλαγές στον ύπνο μπορεί να είναι αλλαγές στην ζωή της οικογένειας - αυτό πρέπει να διερευνηθεί.

5. Σπανιότατα (τόσο σπάνια που δεν αξίζει καν να το αναφέρει κανείς) υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα. Αυτό θα το διερευνήσει ο παιδίατρός σας, αφού εξεταστούν όλα τα άλλα ενδεχόμενα, και με βάση το ιστορικό του παιδιού και την κλινική εξέταση.

Τώρα, το τι μπορείτε να κάνετε εξαρτάται από το σε ποιά κατηγορία εμπίπτει η περίπτωσή σας. Αν το παιδί βρίσκεται σε αναπτυξιακό άλμα για παράδειγμα, τότε δεν μπορείτε (και δεν πρέπει) να κάνετε κάτι - απλά ταΐστε το παιδί σας περισσότερο και συχνότερα, μέχρι να επανέλθει. Σίγουρα όμως πρέπει να φέρετε την ώρα του βραδινού ύπνου αρκετές ώρες νωρίτερα.

Ελπίζω να σάς βοήθησα”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.