facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Γλώσσα μωρού και υποθυρεοειδισμός

Ερώτηση από Ρούλα (29.10.2014)

"Ήθελα να ρωτήσω τι μπορεί να σημαίνει η γλώσσα του μωρού να είναι συχνά έξω, κάναμε εξετάσεις υποθυρεοειδισμού και βγήκαν καλές, υπάρχει περίπτωση να πρέπει να επαναληφθούν? Το μωρό είναι 3 μηνών."

Απάντηση από παιδίατρο (29.10.2014)

"Αγαπητή μητέρα,

η προέχουσα γλώσσα που οφείλεται σε μεγάλο μέγεθός της, πράγματι πρέπει να διερευνάται για υποθυρεοειδισμό. Εφόσον οι εξετάσεις είναι φυσιολογικές και δεν υπάρχουν άλλα σημεία που να κάνουν τον παιδίατρό σας να υποψιάζεται υποθυρεοειδισμό δεν χρειάζεται να τις επαναλάβετε. Αν κάποια στιγμή όμως το παιδί δείξει οποιοδήποτε σημάδι σχετικά (πέρα από τη γλώσσα), πρέπει να επαναληφθούν.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες εξαιρετικά σπάνιες καταστάσεις που προκαλούν αύξηση του μεγέθους της γλώσσας και την κάνουν να προέχει - όλες αυτές όμως έχουν κι άλλα συμπτώματα, και η εξέτασή τους με μόνο δείγμα τη γλώσσα δεν προτείνεται. Επίσης υπάρχουν κάποια γενετικά σύνδρομα (π.χ. σύνδρομο Down) ή μεταβολικά σύνδρομα (π.χ. γλυκογονιάσεις κλπ) τα οποία μπορεί να εμφανίσουν τέτοια εικόνα, και πάλι όμως οφείλω να τονίσω πως είναι μάλλον απίθανο να έχει κάτι από όλα αυτά ένα παιδί με μόνο σύμπτωμα την προέχουσα γλώσσα.

Για να σάς καθησυχάσω λοιπόν, εφόσον δεν υπάρχει κανένα άλλο σύμπτωμα στο παιδί, το πιο πιθανό είναι πως αυτό που βλέπετε είναι μια… συνήθεια του παιδιού (όχι σπάνια ανάμεσα στα νεογέννητα). Μια συχνή και απλή αιτία είναι η “βουλωμένη μύτη”. Σημειώστε πως αυτά τα τελευταία που αναφέρω αποτελούν διδαχές και εμπειρίες ανάμεσα σε παιδιάτρους, και όχι επιστημονικά αποδεδειγμένες απόψεις. Το πιο πιθανό σενάριο είναι πως το παιδί σας απλώς θέλει να έχει έξω την γλώσσα του σε αυτή τη φάση, και τίποτε περισσότερο.

Η πρότασή μου λοιπόν είναι να μην ανησυχείτε, και αν ποτέ το παιδί εμφανίσει κάτι ακόμα που να μπορεί να σχετιστεί με την προέχουσα γλώσσα, τότε και μόνο τότε να γίνει ο απαραίτητος κλινικοεργαστηριακός έλεγχος."

Με εκτίμηση,

Π. Ρενιέρης


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.