facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε μωρό 4 μηνών. Τι να κάνω;

Ερώτηση από Ξένια (6.1.2015)

"Καλησπέρα σας. Έχω ένα αγοράκι που στις 12/1/2015 θα μπει στον 4 μήνα, τις τελευταίες μέρες κλαίει πάρα πολύ για να ρευτεί, ρεύεται συνέχεια από την ώρα που θα φάει μέχρι και το επόμενο γεύμα, και ορισμένες φορές κλαίει και όταν πίνει το γάλα του. Πίνει 130 ml και κάνει 5 γεύματα. Είναι 6.500 κιλά και 65 πόντους. Πόσο πρέπει να τρώει τη μέρα; Όλο αυτό που έχει είναι παλινδρόμηση; Παίρνει βάρος κανονικά. Ευχαριστώ πάρα πολύ."

Απάντηση από παιδίατρο (8.1.2015)

"Αγαπητή μητέρα,

τα συμπτώματα που περιγράφετε πράγματι μπορεί να οφείλονται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Η παλινδρόμηση είναι φυσιολογικό φαινόμενο της βρεφικής ηλικίας και κατά κανόνα υποχωρεί με την ηλικία (το 80% των περιπτώσεων υποχωρεί ως τα 3 έτη). Παρόλ’ αυτά, μπορεί να γίνει τόσο έντονη ώστε από το ανέβασμα λίγων “γουλιών” που παρατηρείται σε πολλά παιδιά, να περάσουμε σε σοβαρότερα και σπανιότερα συμπτώματα, όπως πόνο, δυσκολία στην σίτιση, ακόμα και απώλεια βάρους ή στασιμότητα βάρους. Το πότε θα παρέμβουμε φαρμακευτικά ή με άλλα μέσα δεν είναι απόλυτα καθορισμένο επιστημονικά, οι οδηγίες όμως μιλάνε για παιδιά με στασιμότητα ή απώλεια βάρους, σημαντικές δυσκολίες στην σίτιση, και συμπτώματα αρκετή ώρα μετά τα γεύματα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε για ένα διάστημα τις κλασικές οδηγίες για την φυσιολογική παλινδρόμηση, δηλαδή:

  1. Διακόπτετε το γεύμα για ρέψιμο ανά 30-50 ml γάλατος (το παιδί μπορεί να αντιδράσει αρχικά, σύντομα όμως θα συνηθίσει).
  2. Κρατάτε το παιδί σε όρθια θέση (ή > 45 μοίρες) για περίπου 20-30 λεπτά μετά από κάθε γεύμα.

Εάν αυτά τα μέτρα δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, ή αν το παιδί σας δείχνει να πονάει, τότε πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα:

  1. Επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας, ο οποίος θα πρέπει να παρακολουθήσει ένα γεύμα προκειμένου να διακρίνει ο ίδιος τα συμπτώματα.
  2. Διατηρήστε ημερολόγιο συμπτωμάτων προκειμένου να μελετήσει ο γιατρός σας την συχνότητα των συμπτωμάτων.
  3. Μετά τις οδηγίες του παιδιάτρου σας, μπορεί να σάς προταθεί αλλαγή γάλακτος (σε κάποιο με πηκτικό), προσθήκη φαρμάκου (συνηθέστερα ρανιτιδίνης), ή επίσκεψη σε παιδογαστρεντερολόγο.

Τέλος να σας θυμίσω πως ανεξαρτήτως συμπτωμάτων, το παιδί σας πρέπει πάντα να τοποθετείται ανάσκελα για να κοιμηθεί, αλλά εάν γυρίσει από μόνο του, δεν χρειάζεται να το επαναφέρετε στην ύπτια θέση.

Ελπίζω να βοήθησα,"

Π. Ρενιέρης


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.