facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Γάλα για 6 μηνών βρέφος

Ερώτηση από Dabull (19.04.2020)

Καλησπέρα σας,
Έχω ένα μωράκι 6 μηνών, δεν κατάφερα να θηλάσω και από την αρχή ξεκινήσαμε με γάλα φόρμουλα. Είχαμε πολύ έντονους κολικούς οι οποίοι ξεκίνησαν από τις 20 μέρες περίπου, στους 3 μήνες ξεκίνησε έντονη δυσκοιλιότητα που έφτασε στο σημείο να ενεργείται 1 φορά την εβδομάδα αλλά με πολύ μεγάλη δυσκολία και φυσικά όλες τις ημέρες ήταν φοβερά ανήσυχος και με πολλά αέρια.
Η γιατρός μας είπε να ξεκινήσουμε γάλα για δυσκοιλιότητα το οποίο ναι μεν βοήθησε στο να ενεργηθεί αλλά δημιουργούσε παρά πολλά αέρια με τεντώματα κατά την διάρκεια του φαγητού και κλάματα.
Έπειτα από 20 μέρες που παίρναμε αυτό το γάλα και ένα βρέφος να μην μπορεί να ησυχάσει μας είπε να πάρουμε ειδικό γάλα για αλλεργία στην πρωτεϊνη γάλακτος (για πιθανή αλλεργία) δεν κάναμε κάποια εξέταση, ναι μεν η δυσκοιλιότητα βελτιώθηκε συνεχίζει βέβαια να έχει αρκετά αέρια και να είναι πάρα πολύ ανήσυχος.
Από ποιο μήνα μπορούμε να κάνουμε το τεστ για κάποια πιθανή αλλεργία; Ταυτόχρονα ξεκινήσαμε στερεές τροφές, το ρυζάλευρο που του δίνουμε είναι με γάλα και βανίλια, υπάρχει περίπτωση να του δημιουργεί αυτό την ανησυχία;
Σας ευχαριστώ πολύ

Απάντηση από παιδίατρο (21.04.2020)

Αγαπητή μητέρα,

παρότι αντιλαμβάνομαι την αγωνία αλλά και τις δυσκολίες που περνάτε, δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να σάς βοηθήσω από εδώ. Ένα τέτοιο παιδί εκτός απο συχνή κλινική εξέταση (και αρκετά στοιχεία ιστορικού, οικογενειακού και περιγεννητικού, που δεν μού έχετε δώσει), ενδεχομένως να χρειάζεται και άλλες εξετάσεις, ξεκινώντας από κάποιες αιματολογικές, και φτάνοντας μέχρι τον γαστρεντερολόγο.

Εξετάσεις για αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος μπορείτε μεν να κάνετε, δεν θα είναι αξιόπιστες σ' αυτή την ηλικία δε. Άρα, υπάρχουν άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν πριν από αυτό.

Τέλος, μην αγνοείτε την πιθανότητα η ανησυχία του παιδιού σας να οφείλεται σε άλλους παράγοντες έξω απο το γαστρεντερικό του, και να έχουμε δημιουργήσει εμείς ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία με τις συχνές αλλαγές. Όπως έχω γράψει και αλλού, ειδικό γάλα για αναγωγές ή δυσκοιλιότητα μέχρι σήμερα δεν έχω δώσει ούτε μία φορά. Αρκετοί συνάδελφοί μου ακολουθούν παρόμοια πολιτική. Σπάνια (αν όχι ποτέ) θα βρείτε τη λύση σε ειδικές διατροφές, εκτός αν αποδείξουμε κάπως πως το πρόβλημα είναι κάποια τροφική δυσανεξία ή αλλεργία.

Λυπάμαι που δεν μπορώ να βοηθήσω περισσότερο απο εδώ,

με εκτίμηση,


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.