facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Βρέφος 4 μηνών δεν κοιμάται

Ερώτηση από Peny (28.11.2020)

Καλησπερα,
Έχω ένα κοριτσάκι 4 μηνών και από καιρό τηρούμε μια ρουτίνα μετά τις 7 το βράδυ (μπάνιο, θηλασμός, χαμηλός φωτισμός στο δωμάτιο και ησυχία). Γύρω στις 8 κοιμάται αλλά για πολύ λίγο και μετά μέχρι να ξανακοιμηθεί γίνεται 10-11. Κοιμάται για ένα 3ωρο περίπου και από εκεί και πέρα ξυπνάει κάθε 1.30 - 2 ώρες για να την θηλάσω. Γενικά την ημέρα δεν κοιμάται πάνω από 1 ώρα συνεχόμενα και όχι πολλές φορές. Κάνει πολύ σύντομους ύπνους. Δεν είναι λίγες οι φορές που κοιμάται στην αγκαλιά μου και όταν την βάζω στην κούνια της μετά από ένα τέταρτο - εικοσάλεπτο ξυπνάει. Με προβληματίζει πολύ το γεγονός ότι το πιο ωφέλιμο διάστημα σε ύπνο (19:00 - 24:00) το μωρό αντί να κοιμάται κάποιες ώρες συνεχόμενες, είμαστε σε μια διαρκή προσπάθεια να κοιμηθεί. Επίσης δεν υπάρχει περίπτωση να κοιμηθεί από μόνο του στην κούνια του. Είτε πρέπει να το θηλάσω για να αποκοιμηθεί είτε να το κρατάω αγκαλιά και να κάνω βόλτες στο σπίτι και αν το βάλω στην κούνια και ξυπνήσει ξάνα από την αρχή! Πολλές φορές προτιμώ να κοιμάται πάνω μου προκείμενου να μπορώ να κοιμηθώ και εγώ λίγο παραπάνω.
Σας ευχαριστώ.

Απάντηση από παιδίατρο (01.12.2020)

Αγαπητή μητέρα,

μού περιγράφετε μάλλον μια φυσιολογική κατάσταση για ένα παιδί 4 μηνών. Όσο θα πλησιάζετε στην εισαγωγή των στερεών στους 6 μήνες, η συμπεριφορά του παιδιού θα μάς οδηγήσει στις αλλαγές και τα μέτρα που θα πάρουμε από τους 6 ως τους 9 μήνες προκειμένου να γίνει σωστά η εκπαίδευση ύπνου (αν χρειαστεί). Τώρα είναι ακόμα πολύ νωρίς - έτσι κι αλλιώς ένα μωρό πρέπει να φτάσει και να ξεπεράσει τους 4,5 μήνες και τα 5,5 κιλά βάρος προκειμένου να ξέρουμε πως τα βραδινά γεύματα είναι μαθημένη συμπεριφορά και όχι αντικειμενική θερμιδική ανάγκη. Κάντε λίγη υπομονή ακόμα και συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας τότε - δεν υπάρχει μία οδηγία που να καλύπτει όλους τους γονείς. Και εδώ επιλέγω το "γονείς" και όχι τα "παιδιά", διότι 99% των περιπτώσεων με δυσκολίες στον ύπνο είναι δυσκολίες των γονέων, και όχι των παιδιών.

Με εκτίμηση,


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.