facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Όνομα χρήστη(*)
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας

Email(*)
Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Θέμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Μήνυμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

(*)
Λάθος εισαγωγή κωδικού

Όροι χρήσης:
Το email που υποβάλλει ο χρήστης στην ενότητα «Ο παιδίατρος απαντάει» παραμένει εμπιστευτικό. Δε διατίθεται σε τρίτους και δεν κοινοποιείται. Ο χρήστης είναι ελεύθερος να δηλώσει το όνομα χρήστη που επιθυμεί, επιλέγοντας αν θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, δηλώνοντας ένα ψευδώνυμο, στο οποίο δύναται να απευθύνεται η απάντηση του παιδιάτρου. Με την υποβολή της ερώτησης, στέλνεται επιβεβαιωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση email που δήλωσε ο χρήστης, ενημερώνοντάς τον ότι έχει υποβληθεί το ερώτημά του και ότι εντός επτά (7) ημερολογιακών ημερών θα δημοσιευθεί η ερώτηση με την απάντηση του παιδιάτρου, Παναγιώτη Ρενιέρη. Εφόσον δημοσιευθεί, το περιεχόμενο της ανάρτησης (όχι το email του χρήστη) είναι διαθέσιμο στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των επτά (7) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη.

Βάλανος

Ερώτηση από Ελένη (12.01.2018)

“Καλησπέρα,
έχω ένα αγοράκι 3 ετών, η παιδίατρος όταν ήταν 20 μηνών το άνοιξε μια φορά. Μετά άρχισε την αλοιφή κάθε βράδυ. Αλλά ακόμα τίποτα. Δεν πάει πίσω. Σήμερα όταν το είδε το μόνο που είπε ήταν ότι την πατήσαμε. Όταν τη ρώτησα τι συμβαίνει είπε ότι το πετσάκι έχει κολλήσει πάνω στην ουρήθρα με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνο να το τραβήξει. Τι πρέπει να κάνω? ”

Απάντηση από παιδίατρο (13.01.2018)

“Αγαπητή μητέρα,

η ακροποσθία (το πετσάκι) δεν πρέπει ΠΟΤΕ να έλκεται ούτε από τους γονείς, ούτε από τον παιδίατρο, ούτε από κανέναν (πλην σπάνιων εξαιρέσεων)! Το άνοιγμα της ακροποσθίας που ενθουσιάζει τους γονείς οδηγεί σχεδόν πάντα στην δημιουργία επιπλέον συμφύσεων (αυτό που τώρα ονομάζετε "κόλλησε το πετσάκι στην ουρήθρα") είτε σύντομα, είτε αργότερα στην νεαρή ενήλικη ζωή (τότε που κανείς δεν θυμάται ότι κάποτε το είχε ανοίξει ο παιδίατρος). Για την ακρίβεια η οδηγία είναι πως την ακροποσθία δεν την πειράζουμε ποτέ, δεν την τραβάμε ποτέ πέρα από το όριο ανοχής της, και με ελάχιστες εξαιρέσεις, περιμένουμε τουλάχιστον 2 χρόνια πριν ασχοληθούμε -- γιατί; Διότι τα περισσότερα αγόρια έχουν αυτό που ονομάζεται "φυσιολογική φίμωση".

Οι εξαιρέσεις είναι:

  1. Συχνές ουρολοιμώξεις
  2. Ballooning (δηλαδή να φουσκώνει η ακροποσθία σαν μπαλόνι κατά την ούρηση)

Εφόσον δεν συντρέχει κανένας από τους παραπάνω δύο λόγους περιμένουμε.

Τώρα ειδικά για εσάς, όπως μού τα περιγράφετε, πραγματικά "την πατήσατε" --- τίποτα κακό δεν θα γίνει, όμως πρέπει άμεσα να δείτε έναν παιδοχειρουργό, ο οποίος θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα.

Δυστυχώς η πρακτική στην Ελλάδα παραμένει απαρχαιωμένη, και πολλοί γονείς και συνάδελφοι συνεχίζουν να τραβάνε την ακροποσθία. Εσείς είστε τυχεροί με την έννοια ότι το πρόβλημα εμφανίστηκε σύντομα. Για τους περισσότερους που τα προβλήματα (συχνές βαλανοποσθήτιδες, ή χειρότερα) εμφανίζεται είτε στην εφηβεία (με την έναρξη του αυνανισμού), είτε γύρω στα 20-25 (δηλαδή λίγα χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας) η επέμβαση που απαιτείται είναι και επώδυνη, και πολύ ενοχλητική (για ένα διάστημα).

Βήμα 1: ΜΗΝ πειράζετε ΚΑΘΟΛΟΥ το πέος του παιδιού σας. Ποτέ.
Βήμα 2: απευθυνθείτε σε παιδοχειρουργό και ακολουθήστε τις οδηγίες του. Η ασφαλέστερη, ταχύτερη, ευκολότερη, και αποτελεσματικότερη οδός, αυτή που εξασφαλίζει την υγεία του αγοριού σας αλλά και των συντρόφων του στο μέλλον, είναι η περιτομή. Αν απαιτείται, πρέπει να την κάνετε. Αν δεν απαιτείται, πρέπει να αποφασίσετε αν την θέλετε.

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782

Παναγιώτης Ρενιέρης
Γράφτηκε από: Παναγιώτης ΡενιέρηςWebsite: www.renierispediatrics.gr
Παιδίατρος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: [email protected]
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

 

Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Με την πλοήγησή σας στην ιστοσελίδα babyzone.gr αποδέχεστε τη χρήση cookies. Τα cookies μάς επιτρέπουν να προσφέρουμε καλύτερες και εξατομικευμένες λειτουργικότητες.