facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Αυξημένη τιμή CPK

Ερώτηση από Tolis (02.11.2019)

“Γιατρέ καλησπέρα, ήρθε ένα κλημάκιο στην ακαδημία ποδοσφαίρου του γιού μου και του έκαναν γενικές εξετάσεις, όλα καλά, απλά η CPK είχε τιμή 438, πρέπει να ανυσηχώ;”

Απάντηση από παιδίατρο (07.02.2020)

Αγαπητέ μπαμπά,
προκειμένου να απαντήσω στην ερώτησή σας θα χρειαζόμουν πολλές ακόμα πληροφορίες, όπως ηλικία, ένταση και διάρκεια άσκησης, καθώς και συχνότητα προπόνησης, αν έχουν γίνει παλαιότερα εξετάσεις κλπ. Επίσης πάρα πολύ σημαντική εδώ είναι η κλινική εξέταση, συγκεκριμένα η ψηλάφιση της κοιλιάς και ο έλεγχος του μυϊκού συστήματος. Τέλος, κριτικής σημασίας είναι το οικογενειακό ιστορικό. Όπως καταλαβαίνετε απο τα παραπάνω, είναι αδύνατον να σάς απαντήσω.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται αποχή απο την άσκηση και επανέλεγχος. Γνωρίζω καλά πως τόσο συνάδελφοι όσο και άλλοι μη-γιατροί εμπλεκόμενοι με ομάδες επιτρέπουν σε παιδιά (κυρίως που κάνουν πρωταθλητισμό) να συνεχίζουν χωρίς διακοπή την άσκηση, θεωρώντας "φυσιολογική" την άυξηση της CPK. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως ενώ αυτό σε πολλές περιπτώσεις ισχύει, μπορεί να υποκρύπτει άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί να θέτουν ακόμη και την ζωή του παιδιού σε κίνδυνο. Συνεπώς, όπως έχω ξαναπεί και δημόσια αλλά και τονίζω στους ασθενείς μου, εφόσον απο έναν τέτοιο "τυχαίο" έλεγχο (χωρίς εξέταση) προκύπτει παθολογική τιμή, το παιδί πρέπει να διακόπτει κάθε άσκηση και να απευθύνεται στον παιδίατρό του.

Με εκτίμηση,


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.