facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ατοπική Δερματίτιδα- Έκζεμα

Ερώτηση από Βιβή(24.5.2019)

“Καλησπέρα, Έχω μια κορούλα 7 μηνών. Από 2,5 μηνών παρουσίασε ατοπική δερματίτιδα, έπειτα από καθοδήγηση του παιδιάτρου και της παιδοδερματολόγου καταφέραμε με την χρήση ειδικών προϊόντων, τακτικής ενυδάτωσης και συντηρητικής διατροφής από πλευράς μου, να μην έχουμε πλέον τακτικές εξάρσεις. Τώρα όμως πρέπει να την αφήνω κάποιες ώρες στο σταθμό γιατί θα επιστρέψω στη δουλειά. Υπάρχει περίπτωση π.χ. τα μωρομάντηλα που χρησιμοποιούν στο σταθμό να τις προκαλέσουν αλλεργία; Να φροντίσω να προμηθεύσω τον σταθμό με συγκεκριμένα προϊόντα, και να απαιτήσω να χρησιμοποιούν μόνο αυτά; Ανησυχώ διότι αναγκαστικά θα περιοριστεί και η ενυδάτωση...τώρα της κάνω ντουζ και επάλειψη με κρέμα 3 φορές την ημέρα, αν επιστρέψω στη δουλειά μάλλον αυτή θα γίνεται μόνο μια φορά την ημέρα. Η παιδίατρος συνέστησε να βάζουμε πιο τακτικά κορτιζονούχα αλοιφή (την οποία τώρα την βάζουμε 7-10 μέρες το μήνα). Η παιδοδερματολόγος πάλι δεν είναι καθόλου υπέρ της κορτιζονούχας αλοιφής και επιμένει να την αποφεύγουμε όσο μπορούμε. Είμαι μπερδεμένη και αγχωμένη, στο παρελθόν περάσαμε πολλές εξάρσεις με έντονη φαγούρα και ρήξη στην συνέχεια του δέρματος. Θέλω να βλέπω το παιδί μου υγιές και χαρούμενο. Οι γνώμες όμως των ιατρών διίστανται. Θα ήθελα και την δική σας γνώμη. Ευχαριστώ πολύ. Υ.Γ. Δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη τη λήψη στερεών τροφών, και σιτίζεται αποκλειστικά με θηλασμό. Αναμένω τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσουμε δειλά-δειλά να της δίνουμε ένα ένα λαχανικό ανά εβδομάδα.”

Απάντηση από παιδίατρο (24.5.2019)

“Αγαπητή μητέρα,

θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες των ιατρών που παρακολουθούν το παιδί σας όλο αυτόν τον καιρό. Το έκζεμα μπορεί να είναι απο απλό κι ασήμαντο, ως επίμονο και επιπλεγμένο με μολύνσεις ή βασανιστικό κνησμό. Απο μεριάς μου είναι αδύνατον να δώσω συμβουλές χωρίς να έχω, όχι μόνο εξετάσει το παιδί, αλλά δει την πορεία του στον χρόνο και τις αλλαγές ανάλογα τη δική σας διατροφή (αν υπάρχουν πραγματικά).

Η αλήθεια είναι οτι την συγκεκριμένη αντιμετώπιση με 3 πλυσίματα την ημέρα δεν την έχω ξανακούσει -- αντίθετα το πολύ συχνό πλύσιμο μπορεί να επιδεινώνει δραματικά το έκζεμα. Η χορήγηση τοπικών στεροειδών πράγματι πρέπει να γίνεται μόνο στις πιο σοβαρές και επίμονες περιπτώσεις και για τον μικρότερο δυνατό χρόνο -- σε εντελώς θεωρητικό επίπεδο μιλώντας (παρακαλώ ΜΗΝ αλλάζετε την αγωγή που λαμβάνεται απο τους ιατρούς που σάς παρακολουθούν), θεωρώ οτι 10 μέρες τον μήνα κορτιζονούχος κρέμα είναι μια.. ιδιαίτερη αντιμετώπιση, που και πάλι δεν έχει τύχει να ξαναδώ. Θεωρώ πως μπαίνουμε σε άλλα επικίνδυνα χωράφια με τόσο συχνή χρήση.

ο να μην έχει ξεκινήσει στερεά το παιδί είναι μια συχνή, αλλά λανθασμένη πρακτική αντιμετώπισης του εκζέματος -- το παιδί πρέπει (έπρεπε δηλαδή) να μπει κανονικότατα στα στερεά του. Απο την άλλη, δεν θα ήταν παράλογο να έχει γίνει ένας πρώτος παιδοαλλεργιολογικός έλεγχος στο μωρό - λέω πρώτος, διότι σε αυτή την ηλικία τα τεστ δεν είναι αξιόπιστα ακόμα. Τον θηλασμό ασφαλώς και θα τον συνεχίσετε κανονικά, αλλά το έκζεμα δεν αποτελεί λόγο ιδιαίτερης διαδικασίας εισαγωγής στερεών, εκτός αν υποψιαζόμαστε κάποια συγκεκριμένη τροφή. Οι βασανιστικές δίαιτες προς την θηλάζουσα μητέρα είναι επίσης μια παράξενη πρακτική που δεν βασίζεται σε τίποτα απολύτως, ξαναλέω, εκτός αν υπάρχει συγκεκριμένη υποψία για κάποια ή κάποιες (λίγες) τροφές.

Είναι πολύ δύσκολο να επιβάλετε στον παιδικό σταθμό την χρήση κάποιου προϊόντος, αλλά συζητήστε το μαζί τους, δεν ξέρω τι θα σάς πουν. Η αλλαγή στα προϊόντα φροντίδας του δέρματος πράγματι μπορεί να προκαλέσουν έξαρση ή επιδείνωση, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δείτε στην πορεία.

Θα έλεγα να μην βάζετε όλη σας την "μητρική" ενέργεια στο έκζεμα του παιδιού - εστιάστε σε όλα τα υπόλοιπα και κάντε ό,τι σάς συμβουλεύουν για το δερματικό θέμα. Αν δεν είστε ευχαριστημένη απο τις εξηγήσεις που σάς δίνονται απο τους ιατρούς σας, ΜΗΝ αναζητάτε συμβουλές στο internet αλλά επιλέξτε α) ανοιχτό διάλογο με τους ήδη υπάρχοντες γιατρούς, κι αν αυτό δεν σάς καλύψει, β) επίσκεψη σε δεύτερο ή τρίτο συνάδελφο. Η συμβουλή μου είναι πάντα να ξεκινάτε συζητώντας τις ενστάσεις και τις αγωνίες σας με τον ήδη υπάρχοντα γιατρό, πριν πάτε αλλού. Είναι η πιο καλή τακτική για την άριστη συνεργασία με τον γιατρό σας.

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.