facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ασθένειες και προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει το μωρό σας τις πρώτες ημέρες

Ασθένειες και προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει το μωρό σας τις πρώτες ημέρες

Ασθένειες και προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει το μωρό σας τις πρώτες ημέρες

Μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβετε πότε το μωρό σας είναι άρρωστο αλλά μπορεί να διαισθανθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά. Εάν ανησυχείτε, ζητήστε συμβουλή. Δεν σημαίνει ότι γίνεστε υπερβολική. Είναι καλύτερα να είστε ασφαλής ειδικά με ένα τόσο μικρό μωρό.

Εμπιστευτείτε την δική σας κρίση. Εσείς ξέρετε το μωρό σας καλύτερα.

Πολύ επείγοντα προβλήματα

Μερικές φορές υπάρχουν πιο εμφανή σημάδια ότι το μωρό σας δεν είναι καλά.  

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν το μωρό σας:

 • Κάνει απότομες κινήσεις – σαν να παθαίνει κρίση
 • Γίνει μπλε ή πολύ χλωμό
 • Έχει γρήγορη ή δύσκολη αναπνοή ή ασυνήθιστη αναπνοή δηλαδή έχει παύσεις 20 δευτερολέπτων μεταξύ των αναπνοών του
 • Δεν ξυπνάει εύκολα ή είναι κοιμισμένο ή δείχνει ότι δεν σας αναγνωρίζει
 • Έχει αναπτύξει κόκκινα σπυριά τα οποία δε φεύγουν ή χάνουν χρώμα όταν τα πιέζετε (πείραμα με το ποτήρι: πιέστε το πλάι ή το κάτω μέρος ενός ποτηριού πάνω στο σπυρί, εάν δείτε ότι δεν εξαφανίζεται το χρώμα του ή δε γίνεται πιο θαμπό, όταν τοποθετείτε το ποτήρι επικοινωνήστε με το γιατρό σας), αυτό μπορεί να είναι σηψαιμία από μηνιγόκοκκο – μια μόλυνση στο αίμα. Μπορεί να μην εμφανίσει άλλα συμπτώματα. Θα χρειαστεί θεραπεία πολύ γρήγορα. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε τον γιατρό σας, καλέστε ένα ασθενοφόρο για να πάτε το μωρό σας στα επείγοντα περιστατικά.

Άλλα προβλήματα τα οποία θα μπορούσαν να είναι σοβαρά

 • Εάν το μωρό σας έχει βραχνό βήχα με αναπνοή που σφύριζε ή δεν μπορεί να αναπνεύσει από τη μύτη
 • Εάν το μωρό σας είναι ασυνήθιστα ζεστό ή κρύο
 • Εάν το μωρό σας κλαίει με διαφορετικό τρόπο ή για πολύ ώρα ή φαίνεται να πονάει
 • Εάν παρατηρήσετε αιμορραγία από τη μύτη ή οποιοδήποτε μέρος μελανιασμένο
 • Εάν το μωρό σας κάνει συνεχώς εμετό ή έχει διάρροια. Και τα δύο συγχρόνως σημαίνει ότι το μωρό χάνει πολλά υγρά και αυτό μπορεί να χρειάζεται άμεση θεραπεία
 • Εάν το μωρό σας έχει ίκτερο (φαίνεται κίτρινο) όταν βρίσκεται σε ηλικία άνω της 1 εβδομάδας ή συνεχίζει να έχει ίκτερο αφού περάσει τις 2 εβδομάδες.
 • Εάν έχετε δει τον γιατρό σας και το μωρό σας δε γίνεται καλύτερα, ενημερώστε το γιατρό σας την ίδια ημέρα. Εάν ανησυχείτε πολύ και δεν μπορείτε να βρείτε τον γιατρό σας, καλέστε ένα ασθενοφόρο να σας πάει στα επείγοντα περιστατικά του κοντινότερου νοσοκομείου.

Τί μπορείτε να κάνετε

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη μαία σας ή το γιατρό σας για συμβουλή. Να κρατάτε κοντά σας πάντα τα νούμερα των τηλεφώνων τους.

Να τηλεφωνήσετε στο γιατρό σας. Μπορεί να μπορεί να σας συμβουλεύσει από το τηλέφωνο ή να σας πει να πάτε να τον επισκεφθείτε. Οι περισσότεροι γιατροί θα προσπαθήσουν να σας δεχτούν χωρίς ραντεβού αφού πρόκειται για μικρό μωρό.

Εάν ανησυχείτε πολύ για το μωρό σας να καλείτε το γιατρό σας αμέσως οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας. Πάντα θα υπάρχει ένας γιατρός σε εφημερία ακόμα κι αν δεν είναι ο δικός σας γιατρός.

Πού θα βρείτε υποστήριξη

Όλοι χρειαζόμαστε συμβουλή ή επιβεβαίωση όταν φροντίζουμε ένα μικρό μωρό ακόμα και αν είναι για να σιγουρευτούμε ότι κάνουμε το σωστό. Ορισμένα προβλήματα λύνονται όταν τα συζητάμε με κάποιον άλλον. Είναι πάντα καλύτερο να ζητάμε βοήθεια παρά να ανησυχούμε μόνοι μας. Να μιλάτε με τη μαία σας ή το γιατρό σας. Καθώς θα αποκτάτε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας θα ξεκινήσετε να βασίζεστε στην δική σας κρίση. Θα μπορείτε να αποφασίζετε ποια συμβουλή είναι πιο σωστή για εσάς και για το μωρό σας και ποιες προτάσεις θα πρέπει απλά να αποφεύγετε. Θα θέλετε επίσης να μιλάτε με τους φίλους σας, τους συγγενείς σας ή άλλες μητέρες σε παρόμοιες καταστάσεις. Θα γνωρίσετε και άλλες μητέρες όταν αρχίσετε να πηγαίνετε το μωρό σας στο γιατρό.

Ηλιοφάνεια

Όταν έχει ήλιο πάντα να προστατεύετε το μωρό σας με ένα καπέλο. Ποτέ να μην αφήνετε το μωρό σας σε ένα μέρος όπου μπορεί να ζεσταθεί πάρα πολύ. Επίσης να θυμάστε ότι το δέρμα του μωρού σας καίγεται πολύ εύκολα, ακόμα και σε ήλιο που δεν θα επιδρούσε καθόλου στο δικό σας δέρμα. Να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με ψηλό δείκτη προστασίας για να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος του μωρού σας από τον ήλιο.

Να περνάτε καλά με το μωρό σας

Έως τώρα μιλάμε μόνο για πράγματα που πρέπει να κάνετε για να έχετε το μωρό σας ζεστό ασφαλές και φαγωμένο. Στις πρώτες εβδομάδες αυτά τα πράγματα μπορεί να γεμίσουν όλο σας τον χρόνο αλλά είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του τι σημαίνει να είσαι γονιός. Κάθε δευτερόλεπτο που το μωρό σας είναι ξύπνιο μαθαίνει από εσάς. Μαθαίνει τι σημαίνει να το αγγίζετε απαλά, τον ήχο της φωνής σας και τη συγκεκριμένη μυρωδιά σας, για το πώς είναι ο κόσμος και εάν είναι ασφαλής να βρίσκεται εκεί μα πάνω από όλα μαθαίνει πως είναι να αγαπάει και να αγαπιέται.

Σκέφτεστε το επόμενο μωρό;

Ίσως σας είναι αδύνατον να φανταστείτε ότι θα έχετε ποτέ ξανά την ενέργεια να περάσετε ξανά όλη αυτή την διαδικασία, καθώς κρατάτε το νέο σας μωρό στα χέρια σας. Από την άλλη μεριά, μπορεί να θέλετε να μεγαλώσετε και άλλο την οικογένειά σας. Ό,τι και να θέλετε τώρα, είναι ο χρόνος να σταματήσετε να σκέφτεστε πώς εσείς και ο σύντροφός σας θα ξεκινήσετε να ετοιμάζεστε για μια νέα εγκυμοσύνη. Κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι το μωρό θα γεννηθεί υγιές. Έτσι εάν έχετε γεννήσει ένα μωρό με χαμηλό βάρος μπορεί να θέλετε να προετοιμάσετε την επόμενη εγκυμοσύνη σας σωστά. Θα θέλετε να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για αυτό. Εάν και οι δύο γονείς έχουν καλή υγεία τη στιγμή της σύλληψης, τότε δίνεται στο μωρό σας το καλύτερο ξεκίνημα.

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.