facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Αρνείται να πάει στον μπαμπά της. Πως να το χειριστούμε όλο αυτό;

Ερώτηση από nickiag (1.7.2015)

“Καλημέρα σας, θα ήθελα να με συμβουλέψετε για μια συνήθεια της κόρης μου 15 μηνών. Το πρόβλημα ξεκινά κάθε μέρα αργά το απόγευμα όπου η μικρή προσκολλάται πάνω μου και αρνείται να πάει στο μπαμπά της. Δύο φορές που χρειάστηκε να της δώσει το γάλα της και να την κοιμίσει απέτυχε ολοκληρωτικά. Το ίδιο συνέβη άλλη μια φορά που απλά χρειάστηκε να της δώσει την πιπίλα της κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατάλαβε ότι ήταν εκείνος κ χάλασε τον κόσμο. Να σημειώσω πως όλη την μέρα έχουν πολύ καλές σχέσεις κ παίζουν συνεχεία. Πως να το χειριστούμε όλο αυτό; Κάποιες φορές χρειάζεται να αναλάβει τη διαδικασία του ύπνου ο μπαμπάς.”

Απάντηση από παιδίατρο (1.7.2015)

“Αγαπητή μητέρα,

η κατάσταση που περιγράφετε δεν είναι ασυνήθιστη. Πολλά παιδιά προτιμούν τον έναν από τους δύο γονείς για κάποια συγκεκριμένη φροντίδα, είτε αυτό λέγεται ύπνος, φαγητό, ή παιχνίδι. Οι προτιμήσεις τους αλλάζουν με τον καιρό, οπότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας από την μεριά του γονιού που δέχεται την απόρριψη.

Ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσετε νομίζω είναι ο καθένας σας να διατηρήσει τον τρόπο του να κάνει τα πράγματα, και να μην προσπαθεί να μιμηθεί τον άλλον. Ο μπαμπάς λοιπόν πρέπει να βρει έναν δικό του όμορφο τρόπο να βάζει το παιδί για ύπνο, διατηρώντας όμως τους βασικούς κανόνες, όπως την ώρα, το μέρος, το φαγητό, το μπάνιο κλπ. Μπορεί να επιλέξει ένα διαφορετικό παραμύθι, ή μπορεί να επιλέξει μια άλλη ασχολία πριν τον ύπνο όπως το τραγούδι ή το νανούρισμα. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχω πει και για πολλά άλλα ζητήματα εκπαίδευσης, η συνέπεια είναι που θα βοηθήσει το παιδί να αποδεχθεί το διαφορετικό.

Η πρότασή μου είναι αρχικά να επιλέξετε 2 ημέρες την εβδομάδα όπου ο μπαμπάς θα είναι σταθερά αυτός που θα ασχολείται με το παιδί. Θα πρέπει να είναι οι ίδιες μέρες κάθε εβδομάδα. Προτείνω ακόμη αν γίνεται εσείς να απουσιάζετε εντελώς από το σπίτι εκείνες τις ώρες. Η βραδινή πιπίλα δεν είναι θέμα, καθώς το παιδί δεν ξέρει αν είστε ή δεν είστε σπίτι, υποθέτοντας πάντα πως το παιδί βρίσκεται στο δικό του δωμάτιο. Αν το παιδί κοιμάται ακόμη μαζί σας, έχετε πολλά άλλα να κάνετε πριν φτάσετε εκεί.

Σκεφθείτε αν υπάρχει κάποιος στρεσογόνος παράγοντας στο σπίτι σας, και δείτε πώς μπορεί αυτό να σχετίζεται με την συμπεριφορά του παιδιού. Αν εντοπίσετε κάτι, προσπαθήστε να το διορθώσετε. Ο μπαμπάς θα πρέπει να είναι ελαστικός από την μεριά του. Μπορεί η δική του μέθοδος να χρειαστεί προσαρμογή πριν την δεχθεί το παιδί, παρόλα αυτά, ό,τι κι αν συμβεί, τις προκαθορισμένες μέρες το παιδί θα πρέπει να έχει να κάνει μόνο με τον μπαμπά, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να κλαίει στην αγκαλιά του όλο το βράδυ μιας και δεν δέχεται την πιπίλα από εκείνον. Εσείς δεν πρέπει να εμφανιστείτε καθόλου. Σύντομα το παιδί θα καταλάβει την νέα συνθήκη και θα προσαρμοστεί.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
CohenChildren’sMedicalCenterofNewYork, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.