facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Αρνείται να κάνει τσίσα στο γιογιο

Ερώτηση από Eygenia (20.9.2015)

“Έχω ένα κοριτσάκι 26 μηνών και πριν δύο εβδομάδες κόψαμε με επιτυχία την πάνα. Ξαφνικά μια μέρα αρνήθηκε να κάνει τσίσα στο γιογιο και από τότε 1 εβδομάδα τώρα τα κάνει πάνω της χωρίς να λέει τίποτα. Δεν την έχω πιέσει για κάτι, δεν τη μάλωσα ποτέ για τα ατυχήματα που συμβαίνουν ούτε και άλλαξε κάτι στη καθημερινότητά μας. Όταν τη ρωτώ μου λέει πως δε θέλει τσίσα και όταν της λέω να κάτσουμε στο γιογιο ή τη λεκάνη αρνείται. Δεν την πιέζω αλλά δε ξέρω τι να κάνω. Να συνεχίσω έτσι ή να αφήσουμε την όποια προσπάθεια για αργότερα? Δε ξέρω αν είναι φυσιολογική αυτή η αντίδραση ή αν πρέπει να ψάξω περαιτέρω για την αιτία αυτής. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.”

Απάντηση από παιδίατρο (21.9.2015)

“Αγαπητή μητέρα,

δεν μού δίνετε αρκετές πληροφορίες για το ποιά διαδικασία ακολουθήσατε για να κόψετε την πάνα. Παρότι πολλά γράφονται για την διακοπή της πάνας σε τόσο μικρή ηλικία (ή και μικρότερη), και παρότι κάποια παιδιά μπορεί να τα καταφέρουν, είναι μάλλον σπάνιο τα παιδιά που κόβουν τόσο μικρά την πάνα να μένουν πραγματικά στεγνά σε αυτή την ηλικία. Δυστυχώς είναι πραγματικά δύσκολο να σάς απαντήσω, καθώς οι επιλογές είναι αρκετές - επιστροφή στην πάνα για ένα διάστημα, συνέχιση αυτού που κάνετε (να αγνοείτε τα ατυχήματα και να επιμείνετε στο γιογιο), ή ακόμη και εξετάσεις ούρων μήπως το παιδί έχει κάποια ουρολοίμωξη (κυστίτιδα). Δυστυχώς η επιλογή ανάμεσα σε αυτά εξαρτάται από το παιδί - πώς είναι αναπτυξιακά, πώς κόψατε την πάνα, και τι ακριβώς κάνει όταν φθάνει εκείνη η στιγμή. Το μόνο που μπορώ να σάς πω είναι πως αυτό που περιγράφετε δεν είναι περίεργο με την διακοπή πάνας σε τόσο μικρή ηλικία.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.