facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Αποθηλασμός μωρού

Ερώτηση από Κυριακή (15.05.2020)

Κε Ρενιέρη Καλησπέρα σας ,
από πού να αρχίσω, μάλλον με το να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για το έργο που επιτελείται .
Θαυμάζω τον τρόπο την λεπτότητα και την ευγένια με την οποία επικοινωνείτε μέσα από τις απαντητικές επιστολές σας. Μας δίνετε πολύ δύναμη και γνώση με τις συμβουλές σας .

Ξεκινώντας να σας πω πως είμαι 43 ετων μητέρα ενός αγοριού 17 μηνών και το ζήτημα που με απασχολεί είναι ο αποθηλασμός.

Κύριε Ρενιέρη δυστυχώς ή ευτυχώς κατά καιρούς έχω διαβάσει αρκετά κείμενα τα οποία μιλούν για τον αποθηλασμό. Στα κείμενα που έχω διαβάσει επικρατεί η άποψη πως θα πρέπει να γίνει σταδιακά για να μην επηρεάσει με αρνητικό τρόπο το ψυχισμό του παιδιού (θα ήθελα να μου πείτε σας παρακαλώ εάν αυτό αληθεύει; ). Ή εάν δεν γίνει σταδιακά μήπως το ιδανικό θα ήταν να αφήσουμε το ίδιο το παιδί να μας δείξει το ποτέ είναι έτοιμο ;
Ο θηλασμός είναι κάτι που απολαμβάνω και δεν με έχει κουράσει, τελευταία όμως έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι αν είναι καιρός να σταματήσω να θηλάζω. Ο λόγος που με ωθεί προς αυτή την απόφαση είναι ο αγώνας που δίνουμε για να αποκοιμηθεί .Και δυστυχώς η άποψη που επικρατεί ( από φίλους και γνωστούς που μας βομβαρδίζουν) ότι εάν το παιδί σταματήσει να θηλάζει τότε η διαδικασία του ύπνου γίνεται ευκολότερη και μπορεί το παιδί να εκπαιδευτεί στο να κοιμάται ευκολότερα( Πείτε μου σας παρακαλώ κατά πόσο ισχύει αυτό που μας λένε; )
Ο μικρός μας χρειάζεται συνήθως περίπου μισή ώρα καμία φορά και μια ώρα αγκαλιά με το στήθος για να κοιμηθεί .Συνήθως θηλάζει για 15 λεπτά και την υπόλοιπη ώρα χρησιμοποιεί την θηλή ως πιπίλα για να αποκοιμηθεί .

Ο μικρός μας ξυπνάει συνήθως στις 7:00 το πρωί και θηλάζει δύο φορές την ημέρα μια στις 10:00 και άλλη μία στις 19:30 (οι θηλασμοι γίνονται πάντα πριν κοιμηθεί ) .Ταυτόχρονα δίνω στο παιδί και έχτρα γάλα συνολικά γύρω στα 300 ml ημερησίως .( Θα ήθελα σας παρακαλώ την γνώμη σας εάν η ποσότητα του γάλατος είναι υπερβολική ή όχι για αυτή την ηλικία).Ο μικρός μας ζυγίζει λιγο περισσότερο από 11 κιλά και είναι 85 εκατοστά ψηλός .Μια πληροφορία σχετικά με το έχτρα γάλα, το δίνουνε σχεδόν από την γέννηση του στο νοσοκομείο- τότε μου είχαν πει πως το γάλα μου δεν είναι αρκετό και πως θα πρέπει να δινω έχτρα .
Έχουμε δοκιμάσει αρκετές φορές να τον κοιμήσει το βραδυ ο μπαμπάς δινοντας του γάλα με το μπιμπερο . Συνήθως το μωρό κοιμάται μέσα σε 20 λεπτά αλλά μόνο εάν τον κρατάει αγκαλιά όρθιος .
Θα το εκτιμούσα αφάνταστα εάν μπορούσατε να μου πείτε προσωπικά ποιος πιστεύετε πως είναι ο ιδανικός τρόπος αποθηλασμου ; Ποια είναι η διαδικασία τα στάδια, με τι τρόπο μπορώ να το καταφέρω;

Μέχρι ποια ηλικία πιστεύεται πως πρέπει να δίνουμε γάλα ( σκόνη ) ; Και αφού σταματήσουμε το γάλα αυτό , στη συνέχεια ο οργανισμός του παιδιου χρειάζεται γάλα και εάν ναι , ποιο το αγελαδινό ή το κατσικίσιο ;
Ο παιδίατρος μας δυστυχώς μας δίνει πολύ γενικές οδηγίες σε οτιδήποτε ρωτήσουμε .Πχ όταν ζητησα συμβουλή σχετικά τον αποθηλασμο μου πρότεινε να πάω στον γυναικολόγο για να μου συνταγογραφήσει χάπια για το στήθος .Ζουμε στο εξωτερικό και δυστυχώς οι ελάχιστοι παιδίατροι που είναι συμβεβλημένοι με την κρατική ασφάλιση δίνουν πολύ γενικές βοηθητικές συμβουλές .
Κε Ρενιέρη σας ευχαριστώ πολύ .
Φαίνεται πως δουλεύεται με πολύ αγάπη όρεξη μεράκι και με μεγάλη ενσυναίσθηση εύχομαι πάντα με υγεία να συνεχίζεται με την ίδια δύναμη.
Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

Απάντηση από παιδίατρο (15.05.2020)

Αγαπητή μητέρα,

όλα όσα θα σάς αναφέρω παρακάτω ξεκινούν από την παραδοχή πως το παιδί σας είναι κατά τα άλλα απόλυτα υγιές, το οποίο και υποθέτω ισχύει.

Ας ξεκινήσουμε με το ότι το να κάνει ένα παιδάκι 17 μηνών 30-60 λεπτά να αποκοιμηθεί, αλλά να κοιμάται όλη την νύχτα ως τις 07:00, δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο, και ομολογώ πως θα πρέπει να το ανεχθούμε για λίγο ακόμα. Θεωρώ πως δεν είναι υπερβολικό.

Παρά την προσπάθειά σας όμως να μού δώσετε αρκετές λεπτομέρειες, λείπουν δύο κεντρικές για εμένα πληροφορίες: α) Αν εργάζεστε (οπότε λείπετε από το σπίτι το πρωί), και β) τι είδους και τι ώρα τρώει το παιδί το βραδινό του. Θα προσπαθήσω λοιπόν παρακάτω να σάς δώσω βασικές συμβουλές, όπως κάνω συνήθως, αλλά να γνωρίζετε πως ενδέχεται στο δικό σας παιδί να πρέπει να γίνουν παραλλαγές τους (κάτι που δεν μπορώ να γνωρίζω). Μιας και μένετε στο εξωτερικό, αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες μπορούμε πάντα να κάνουμε κάποιες συνεδρίες τηλεϊατρικής που μπορείτε να κλείσετε είτε στο site μου, είτε στην σελίδα μου στο Facebook.

1) Το παιδί σας θα πρέπει να τρώει κανονικές τροφές, δηλαδή το φαγητό της οικογένειας κομμένο σε μικρές μπουκιές, και ΟΧΙ πουρέδες.

2) Το βραδινό του πρέπει να το τρώει το αργότερο στις 18:00-18:30. Αμέσως μετά είναι το μπάνιο του, αμέσως μετά ο θηλασμός, πλύσιμο δοντιών, διάβασμα, τραγούδι, και ύπνος. Αν δίνετε ξένο γάλα, τότε αυτό θα το δίνετε αμέσως μετά το φαγητό, στο τραπέζι, και όχι μετά το μπάνιο.

3) Τα μπιμπερό, εφόσον τα χρησιμοποιείτε ακόμα, τα ξεχνάτε άμεσα. Θα έπρεπε να είχαν κοπεί στους 12 μήνες.

4) Το παιδί σας το "υπνωτίζετε" στην αγκαλιά, συνήθως διαβάζοντας ή τραγουδώντας, και το ακουμπάτε στην κούνια του. Δεν πρέπει να κοιμάται στο στήθος. Και αυτή την αλλαγή μπορείτε αν την κάνετε άμεσα.

Δυστυχώς για να σάς πω περισσότερα θα έπρεπε να γνωρίζω εσάς και το περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά τον θηλασμό, προσωπικά δεν παρεμβαίνω ποτέ. Αυτή είναι άλλωστε και η οδηγία - ο θηλασμός συνεχίζεται για όσο το επιθυμούν αμοιβαία η μητέρα και το παιδί. Εφόσον και οι δύο σας θέλετε, συνεχίζετε. Αν αποφασίσετε να διακόψετε, υπάρχουν τρόποι και χωρίς φάρμακα (προφανώς προτιμότεροι). Και πάλι όμως εδώ κάποια πράγματα εξαρτώνται από το δικό σας ιστορικό πλέον, και δεν θέλω να πω κάτι που μπορεί να σάς δημιουργήσει πρόβλημα.

Για τα υπόλοιπα που με ρωτάτε:

- Ως προς το "ξένο" γάλα, το παιδί σας πρέπει να πίνει φρέσκο γάλα, όπως κι εσείς. Αν θα είναι αγελαδινό ή κατσικίσιο δεν με απασχολεί. Μπορεί να μην πίνει και καθόλου - εφόσον τρώει γιαούρτι και τυρί, το ξένο γάλα είναι, κατά μία έννοια, περιττή τροφή.

- Το γάλα σκόνη μπορεί να διακόπτεται στους 12 μήνες, σύμφωνα με την Ελληνικές οδηγίες. Υπάρχουν κάποιες χώρες (λίγες) όπως η Σουηδία, που το εισάγουν στους 9 μήνες. Εσείς κρατήστε το 12 μηνών.

- Ως προς την ποσότητα, το ανώτερο όριο που θέτει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής είναι τα 1000mL ημερησίως. Προσωπικά θεωρώ πως αν δεν ξεπερνάμε τα 700-800 είμαστε καλά. Ο λόγος είναι οτι το περισσότερο γάλα θα οδηγούσε το παιδί να τρώει λιγότερο από τις άλλες τροφές, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή του ανάπτυξη. Υποθέτω πως με 2-3 θηλασμούς την ημέρα, και τα συμπληρώματα που μού αναφέρετε, είστε εντός ορίων. Εξαρτάται βέβαια εδώ η απάντηση και από το τι έδειξαν οι εξετάσεις στους 12 μήνες (προληπτικός αιματολογικός έλεγχος 12 μηνών).

- Ύπνος και θηλασμός: η αλήθεια είναι πως πολλοί πιστεύουν πως τα μωρά που θηλάζουν κοιμούνται πιο δύσκολα. Το πρόβλημα ασφαλώς εδώ δεν είναι ο θηλασμός, αυτός καθαυτός. Ένα παιδί 17 μηνών που τρώει τα πάντα και θηλάζει μόνο τη νύχτα, δεν "πεινάει" για τροφή - αποζητά την μητέρα του. Αυτός είναι και ο λόγος που κοιμάται τόσο πιο γρήγορα στα χέρια του μπαμπά. Κατανοώντας αυτό, όταν η μητέρα επιλέγει να αποθηλάσει υπάρχει μια σειρά από βήματα σταδιακής αποταύτισης του θηλασμού με την επαφή, και πέρασμα της αγκαλιάς και της φροντίδας σε κάτι άλλο, έξω από τον θηλασμό. Μόνο τότε μπορεί πραγματικά να εκπαιδευτεί να κοιμάται ήρεμο το παιδί, ενώ συνεχίζεται ο θηλασμός. Για όσο το παιδί αποκοιμιέται θηλάζοντας, είναι πολύ πιθανό το πρόβλημα να παραμείνει.

Δυστυχώς και εδώ οι τεχνικές διαφέρουν ανάλογα τους γονείς, την μητέρα, και ασφαλώς την "προσωπικότητα" του παιδιού. Δεν δουλεύουν όλα με όλα τα παιδιά.

Ελπίζω κάπως να σάς βοήθησα, αλλά μην διστάσετε να επικοινωνήσετε για περισσότερες πληροφορίες.

Πάντα δίπλα σας,


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.