facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Απογαλακτισμός

Ερώτηση από Άυπνη μαμά (22.11.2019)

“Καλησπέρα γιατρέ,
Το κοριτσάκι μου είναι 15 μηνών και έχω θηλάσει αποκλειστικά. Με τις στέρεες τροφές τα πάμε πολύ καλά εκτός του αυγού. Θέλω να αποθηλάσω αλλά δε πίνει με τίποτα το αγελαδινό γάλα ούτε και το κατσικίσιο. Δε ζητάει να πιεί από το στήθος μου αλλά δε θέλει ούτε το άλλο. Επίσης ξυπνάει συνέχεια κατα τη διάρκεια της νύχτας αλλά προσπαθώ να μη τη θηλάζω. Τι να κάνω για να πιεί το γάλα; Ευχαριστώ”

Απάντηση από παιδίατρο (07.02.2020)

Αγαπητή μητέρα,

καταρχάς συγχαρητήρια για τον επιτυχή και μακρό θηλασμό - κάνατε ό,τι καλύτερο για το παιδί σας.

Εφόσον αποφασίσατε να αποθηλάσετε τα βήματα είναι μάλλον απλά: διακόπτετε τον θηλασμό, εντελώς. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες ως προς το τι πρέπει να κάνετε για να μην αυξηθεί η πίεση στο στήθος σας κλπ, καθώς η ερώτησή σας είναι διαφορετική. Ως προς το παιδί, δεν χρειάζεται κάτι άλλο, αφού βλέπω πως ήδη έχετε κάνει σταδιακά απογαλακτισμό.

Όπως ισχύει με κάθε πράγμα που προσπαθούμε να μάθουμε σε ένα παιδί, το να κάνετε ένα βήμα μπρος και μετά ένα βήμα πίσω στην απόφασή σας, είναι πάντα χειρότερο απο το να μην είχατε κάνει ποτέ το πρώτο βήμα. Ειδικά για τις δυσκολίες στον απογαλακτισμό γνωρίζουμε πως 99% οφείλονται σε δισταγμό στην μητέρα, ο οποίος αντανακλάται στο παιδί και εκφράζεται με διάφορους τρόπους. Μπορεί να μην είναι αυτό που θα θέλατε να ακούσετε, όμως αυτός που θέλει λιγότερο απο όλους να κόψει τον θηλασμό είναι κατά κανόνα... η μητέρα.

Το οτι το παιδί σας δεν πίνει το "ξένο" γάλα δεν με ενοχλεί καθόλου. Μπορεί να μην ξαναπιεί ποτέ γάλα στη ζωή της, εφόσον παίρνει απο αλλού τα απαραίτητα συστατικά (κυρίως τις πρωτεΐνες και το ασβέστιο) -- γιαούρτι και τυρί είναι εξαιρετικά υποκατάστατα του γάλακτος. Φροντίστε να τρώει αυτά, και μην ανησυχείτε καθόλου για το γάλα. Αν δεν το θέλει, ας μην το πιεί, δεν χάθηκε ο κόσμος.

Το οτι ξυπνάει μέσα στη νύχτα είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα που επηρεάζεται απο πάρα πολλούς παράγοντες και το να σάς απαντήσω εδώ δεν έχει νόημα, καθώς ανάλογα την οικογένεια οι λόγοι είναι διαφορετικοί. Απο το πότε επιστρέφει η μητέρα απο την εργασία της, μέχρι το αν υπάρχουν αδερφάκια στο σπίτι, ή τον ίδιο τον αποθηλασμό, οι αιτίες είναι πάμπολλες. Επίσης διαφέρει αν το παιδί κάποτε κοιμόταν χωρίς διακοπή, ή αν δεν το εκπαιδεύσαμε ποτέ σωστά. Καταλαβαίνετε λοιπόν οτι κάθε προσπάθεια συμβουλής απο εδώ θα ήταν άστοχη (ή μόνο τυχαία εύστοχη).

Σάς προτείνω να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας. Το θέμα του ύπνου και της σίτισης είναι βασικό και θα πρέπει να μπορεί να σάς βοηθήσει. Σαν γενικό κανόνα να γνωρίζετε πάντως πως, συνήθως, το δύσκολο είναι το σωστό.

Με εκτίμηση,


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.