facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Αν δε κάτσω δίπλα του να με βλέπει δεν κοιμάται. Τι μπορώ να κάνω;

Ερώτηση από Αγγελική (24.2.2016)

“Έχω ένα μπόμπιρα 2 χρονών. Από οχτώ μηνών κοιμάται στο δωμάτιό του. Μόνος του έπινε το γάλα του και κοιμόταν μπορεί σε 10λεπτα μπορεί και σε μια ώρα δεν ζητούσε να κάτσω δίπλα του ποτέ. Εδώ και τρεις εβδομάδες αν δε κάτσω δίπλα του να με βλέπει δεν κοιμάται… Τον έβαζα κάτω στην κούνια και έφευγα από το δωμάτιο αυτός έκλεγε ασταμάτητα έκανα το ίδιο αρκετές φορές αλλά τίποτα.. Τον μάλωσα αλλά μάλλον εκεί τα έκανα χειροτέρα..Τι μπορώ να κάνω να το σταματήσει αυτό;”

Απάντηση από παιδίατρο (24.2.2016)

“Αγαπητή μητέρα,

το παιδί σας μπαίνει σταδιακά στην ηλικία όπου η φαντασία του αρχίζει να δημιουργεί (φυσιολογικά) εικόνες και σενάρια που μπορεί να τού προκαλούν φόβο και ανασφάλεια. Επίσης, εάν άλλαξε οτιδήποτε στη ζωή της οικογένειας, δεν αποκλείεται να είναι αυτός ο τρόπος του να δείξει το στρες του. Σε κάθε περίπτωση:

1. Μην αφήνετε το παιδί σας να κλαίει στην κούνια.

Ένα παιδί που έχει μάθει να κοιμάται μόνο του δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται εκ νέου εκπαίδευση, αντιθέτως, αναζητούμε την αιτία της αλλαγής της συμπεριφοράς του.

2. Εφόσον σάς ζητά παρούσα μέχρι να αποκοιμηθεί, αρχικά κάντε το.

Εφόσον επανεγκατασταθεί εμπιστοσύνη, απομακρυνθείτε λιγάκι από την κούνια του, και μειώστε την αλληλεπίδραση που έχετε μαζί του μέχρι να κοιμηθεί. Όταν πετύχει και αυτό (κάθε βήμα μπορεί να κρατήσει 2-4 εβδομάδες), τότε αφήστε την πόρτα του ανοικτή, αλλά μην είστε μέσα. Όταν σάς ζητά, μιλήστε του από την πόρτα, αλλά μην μπείτε μέσα. Όταν πετύχει και αυτό, μην εμφανίζεστε στην πόρτα, αλλά μιλήστε του από μέσα. Στο επόμενο βήμα, δεν θα μιλήσετε αλλά θα κάνετε κάποιον ήχο να ξέρει ότι είστε εκεί, και τέλος, μετά από αρκετές εβδομάδες καλού ύπνου, μπορείτε να κλείσετε και την πόρτα. 

Πάντα όμως, αν αφού κοιμηθεί ξυπνήσει και σάς ζητά, πηγαίνετε κοντά του, μην τον σηκώσετε από την κούνια, αλλά καθησυχάστε τον.

3. Εάν παρατηρήσετε πως η συμπεριφορά αυτή δεν υποχωρεί, τότε συμβουλευθείτε εκ νέου τον παιδίατρό σας.

Φροντίστε να έχετε πάντα ευλαβικά σταθερή ρουτίνα πριν τον ύπνο, και να έχετε σαφή όρια για το παιδί.

Ελπίζω να βοήθησα,”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782