facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Αντιισταμινικά

Ερώτηση από Δήμητρα (8.7.2015)

“Γεια σας! Η 23 μηνών κόρη μου εδώ και 3 μήνες ξεκίνησε παιδικό σταθμό. Εδώ και τρεις μήνες λοιπόν ο ένας παιδίατρος που την παρακολουθεί ισχυρίζεται ότι έχει διαρκώς ιώσεις και δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τις διαρκείς μύξες και το διαρκές μπούκωμα που έχει, η δε άλλη παιδίατρος που την παρακολουθεί ισχυρίζεται ότι το παιδί περνάει μεν ιώσεις λόγω σταθμού, από την άλλη όμως έχει και αλλεργία και σύστησε zirtec. Προκειμένου να ανακουφιστεί το παιδί από την όλη δυσφορία (μπούκωμα και μύξες) της δίνω zirtec και κάποιες φορές χρειάστηκε και aerolin inhaler γιατί έκανε και ακροαστικά. Να σημειώσω ότι τον ένα τελευταίο χρόνο έχει κάνει και 7-8 ωτίτιδες, ιάσιμες χωρίς αντιβίωση. Το παιδί έχει ήδη πάρει ένα ολόκληρο μπουκαλάκι zirtec σε διάστημα 2 μηνών. Όταν ανά διαστήματα αμελούσα να της δώσω την επόμενη μέρα ξεκίναγαν αμέσως οι μύξες. Η ερώτησή μου: Είναι αλλεργία γι' αυτό και όταν το σταματάμε το zirtec αρχίζει το μπούκωμα; Είναι ιώσεις και απλώς το φάρμακο κάνει πιο ήπια τα συμπτώματα; Μήπως ο οργανισμός της μικρής συνηθίζει σε αυτή τη ΄΄βοήθεια΄΄ και δεν αναπτύσσει τις δικές του άμυνες. Όσο για την εξάρτηση θεωρώ ότι ισχύει αυτά που έχετε αναφέρει σε άλλους γονείς. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.”

   

Απάντηση από παιδίατρο (9.7.2015)

“Αγαπητή μητέρα,

καταρχάς είναι αδύνατον να σάς απαντήσω από εδώ, χωρίς να δω το παιδί, χωρίς να πάρω ένα πλήρες ιστορικό, τόσο του παιδιού, όσο και της οικογένειας. Κατ' αυτή την έννοια, δεν μπορώ να σάς πω ποιός από τους δύο συναδέλφους έχει δίκιο, και δεν θα ήταν και σωστό από μεριάς μου άλλωστε. Προσωπικά δεν δίνω εύκολα αντιισταμινικά (είναι θέμα εκπαίδευσης του κάθε παιδιάτρου), και δύσκολα θα πω πως ένα παιδί έχει εποχικές αλλεργίες πριν τα 3 χρόνια (χρειάζεται συνήθως να εκτεθεί το παιδί σε εποχικά αλλεργιογόνα τουλάχιστον 2-3 φορές πριν εμφανίσει συμπτώματα, άρα να έχει ζήσει 2-3 χρόνια πρώτα). Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως το αποκλείω για την κόρη σας.

Για εμένα υπάρχει ένα πολύ σημαντικότερο πρόβλημα από αυτά που μού αναφέρετε στην ιστορία σας. Είτε πρόκειται πράγματι για διαδοχικές ιώσεις, είτε για αλλεργίες εποχικές, είτε για ιώσεις σε αλλεργικό υπόστρωμα (η πιο πιθανή εξήγηση), το παιδί, ακόμη και αν ταλαιπωρηθεί, δεν θα έχει σοβαρά προβλήματα. Αντιθέτως, το γεγονός πως έχετε 2 παιδιάτρους είναι σημαντικό πρόβλημα, τόσο για το παιδί, όσο και για την οικογένειά σας. Η σύγκρουση που προκύπτει μπορεί να βλάψει το παιδί, όπως ακόμη και η έλλειψη δεδομένων που έχουν και οι δύο (αφού ο ένας ξέρει αυτά που δεν ξέρει ο άλλος). Ο κίνδυνος εκεί είναι μεγάλος, και μπορώ να σάς πω πως θα πρέπει, πέρα από κάθε αμφιβολία, να έχετε έναν και μόνο έναν παιδίατρο, όποιος και αν θα είναι αυτός τελικά. Αν δεν σάς καλύπτει κανείς από τους δύο που έχετε τώρα, αναζητήστε κάποιον άλλον, αλλά εν τέλει, το παιδί πρέπει να το αναλάβει ένας παιδίατρος. Αν πάλι το πρόβλημα είναι πως έχετε δει πολλούς και κανείς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας, τότε ίσως να αναζητάτε κάτι που δεν υπάρχει, όπως για παράδειγμα ένας ασθενής με μια σοβαρή νόσο αναζητά έναν γιατρό να τού πει πως δεν την έχει...

Ελπίζω να σάς βοήθησα,”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
CohenChildren’sMedicalCenterofNewYork, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.