facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Ανεμοβλογιά

Ερώτηση από Κατερίνα(29.11.2018)

“Καλησπέρα σας,
Γιατρέ θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Η κόρη μου πηγαίνει παιδικό και υπάρχουν κρούσματα ανεμοβλογιάς. Είναι εμβολιασμένη με 2 δόσεις. Υπάρχει όμως πιθανότητα να κολλήσει η ίδια αλλά και εγώ που είμαι έγκυος, δεν έχω εμβολιαστεί και δεν έχω και αντισώματα;”

Απάντηση από παιδίατρο (30.11.2018)

“Αγαπητή μητέρα,

η ανεμευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος. Μεταδίδεται με σταγονίδια και μικροσταγονίδια απο τον βήχα/πταρμό και την ομιλία μολυσμένων ατόμων, αντίστοιχα. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί απο το υγρό που περιέχεται στις δερματικές φυσαλίδες.

Απο την ημέρα που κανείς μολύνεται με τον ιό μέχρι την εμφάνιση του εξανθήματος μεσολαβούν 10-21 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα, 1-2 ημέρες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων, ο μολυσμένος ασθενής είναι μεταδοτικός (που σημαίνει οτι μπορεί να κολλήσει άλλους, παρότι τα συμπτώματά του δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα). Παραμένει δε μεταδοτικός για όσο διάστημα είναι άρρωστος, και μέχρι να ξεραθούν όλες οι δερματικές βλάβες.

Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν (2 δόσεις) ή νόσησαν, είναι άνοσοι (δηλαδή δεν μπορούν να κολλήσουν, κι έτσι δεν μεταδίδουν την νόσο). Σπάνια κάποια άτομα (είτε εμβολιασμένα, είτε που νόσησαν) δεν αναπτύσσουν ανοσία και έτσι μπορούν να κολλήσουν ξανά (και συνεπώς να μεταδίδουν).

Γράφετε πως δεν έχετε εμβολιαστεί, είστε όμως σίγουρη οτι δεν έχετε νοσήσει ποτέ; Αν έχετε νοσήσει σαν παιδί, το πιο πιθανό είναι οτι δεν μπορείτε να κολλήσετε ξανά.

Ταυτόχρονα, εφόσον το παιδί σας είναι πλήρως εμβολιασμένο για την ανεμευλογιά, τότε κατά πάσα πιθανότητα ούτε να νοσήσει μπορεί, ούτε να σάς μεταφέρει την νόσο. Ασφαλώς το παιδί θα πρέπει πάντα να πλένει τα χέρια του και να τηρούνται όλοι οι κλασικοί κανόνες υγιεινής με το που γυρίζει απο το σχολείο. Θεωρητικά, είναι δυνατόν να μεταφέρει τον ιό στα χέρια της (για παράδειγμα) και απο αυτά σε εσάς, όμως το σενάριο γίνεται πολύ περίπλοκο (θα πρέπει ένα παιδάκι που έχει κολλήσει αλλά δεν έχει νοσήσει ακόμα να μεταφέρει σάλια στα χέρια του παιδιού σας λίγο πριν έρθει σ' εσάς). Επειδή όμως αυτό είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σάς προτείνω:

α) τηρείτε πάντα τους κλασικούς κανόνες υγιεινής
β) βεβαιωθείτε οτι δεν έχετε περάσει ανεμευλογιά (είτε απο το ιστορικό σας σαν παιδί, είτε με μια απλή εξέταση αίματος)
γ) μην ανησυχείτε εφόσον το παιδί σας είναι εμβολιασμένο.

Ελπίζω να σας κάλυψα. ”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.