facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ανατολή πρώτων δοντιών στο μωρό. Μπορεί να προκαλεί πυρετό και συνάχι;

Ερώτηση από Χρύσα (8.10.2014)

"Μπορεί να έχει μυξούλες από τα δόντια που βγάζει ένα μωρό;"

Απάντηση από παιδίατρο (8.10.2014)

"Αγαπητή μητέρα,

πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για την σχέση ανάμεσα στην ανατολή των πρώτων δοντιών (teething) και διάφορα συμπτώματα στα βρέφη, όπως: πυρετός, συνάχι, διάρροια, ακόμα και ωτίτιδα. Από την άποψη της φυσιολογίας, κατά την ανατολή των δοντιών σχηματίζονται μικρές κύστεις (κάποιες φορές μπορεί να τις δούμε με την κλινική εξέταση ως διαυγείς έως μοβ φυσαλίδες πάνω στα ούλα στην θέση όπου ανατέλλει ένα δόντι), οι οποίες περιέχουν παράγοντες της φλεγμονής. Περιέχουν δηλαδή της ουσίες εκείνες που λένε στο σώμα μας πως “εδώ υπάρχει βλάβη”. Αυτό δεν είναι παράλογο να συμβαίνει καθώς προκειμένου να βγει το δόντι, πρέπει το υπερκείμενο ούλο να “εξαφανιστεί”. Βασιζόμενοι σε αυτή την πληροφορία πολλοί συνεχίζουν να αποδίδουν ακόμη και σήμερα συμπτώματα όπως ο πυρετός στην ανατολή των δοντιών.

Οι μελέτες που προσπάθησαν να συσχετίσουν τα δόντια με τον πυρετό όμως, έδειξαν πως παρότι πράγματι μπορεί να ανέβει λίγο η θερμοκρασία (δέκατα, δηλαδή μεταξύ 37 και 37.9 βαθμούς Κελσίου, σε πρωκτική θερμομέτρηση), δεν είναι σώφρον να αγνοήσουμε έναν πυρετό ή μια διάρροια αποδίδοντάς τα στα δόντια.

Ως σήμερα λοιπόν και στον βαθμό που μπορώ να γνωρίζω, κανένα σύμπτωμα πλην της σιελόρροιας (“σάλια”) και της μικρής αδιαθεσίας δεν πρέπει να αποδίδεται από τον παιδίατρο στα δόντια, τουλάχιστον πριν αποκλειστούν άλλα προβλήματα (συχνότερα μια ιογενής λοίμωξη). Πιστεύω λοιπόν πως το συνάχι που βλέπετε οφείλετε πιθανότατα σε κάποιον από τους δεκάδες ιούς που μπορεί να το προκαλέσουν, συχνά χωρίς σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας. Εφόσον το παιδί σας δεν έχει πυρετό, σάς προτείνω να κάνετε ήπιες πλύσεις της μύτης (ΧΩΡΙΣ πίεση) 4-5 φορές την ημέρα, με περίπου 5mL φυσιολογικού ορού σε κάθε ρουθούνι. Σάς προτείνω να σταματήσετε όταν δείτε βελτίωση, καθώς ο φυσιολογικός ορός μπορεί να προκαλέσει βλάβη και οίδημα του ρινικού βλεννογόνου, όταν γίνεται χωρίς ένδειξη. Μην χρησιμοποιείτε λοιπόν τις ρινοπλύσεις προληπτικά - θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Εάν πάλι το παιδί σας κάνει πυρετό (>38 στον ποπό), ή εμφανίσει οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα, καλό είναι να συμβουλευθείτε έναν παιδίατρο.

Ελπίζω να βοήθησα,"

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος 
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.