facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Αναγωγές 8.5 μηνών

Ερώτηση από Βασιλικη (14.04.2020)

Το μωρό μου είναι 8,5 μηνών. Από πιο μικρός είχε αναγωγές και πίναμε ειδικό γαλα. Με τις στερεές τρόφες δεν κόπηκαν τελείως όπως περίμενα. Παίρνουμε ένα σιροπάκι, μόλις το σταματήσαμε άρχισε πάλι να βγάζει, κυρίως το απόγευμα και αρχίσαμε πάλι το σιροπι. Υπάρχει περίπτωση να φταίνε τα δόντια, τα χέρια που βάζει στο στόμα ή που παίζει και κινείται πολύ; Είναι ανησυχητικό;

Απάντηση από παιδίατρο (16.04.2020)

Αγαπητή μητέρα,

τα περισσότερα παιδιά γεννιούνται με αναγωγές. Οι αναγωγές δεν είναι πάντα ορατές καθώς το περιεχόμενο της αναγωγής (γάλα τους πρώτους 6 μήνες και αργότερα και τροφές) μπορεί να μην φθάνει ως το στόμα (άρα δεν το βλέπετε εσείς). Οι αναγωγές της νεογνικής και βρεφικής ηλικίας είναι κατά κάποιο τρόπο "φυσιολογικές" και οφείλονται στην ανατομική σχέση του οισοφάγου με το στομάχι - με απλά λόγια, στο 99.99% των περιπτώσεων είναι παροδικό φαινόμενο που υποχωρεί μόνο του όσο μεγαλώνει το παιδί. Μέχρι τους 12 μήνες οι αναγωγές έχουν υποχωρήσει στο 80-90% των παιδιών, ενώ μέχρι τα 3 έτη φθάνουμε στο 99%.

Με αυτό ως δεδομένο οι μόνες περιπτώσεις στις οποίες παρεμβαίνουμε με οποιονδήποτε τρόπο είναι
α) αν το παιδί έχει συχνά και επίμονα συμπτώματα έντονου πόνου (στην διακριτική ευχέρεια του ιατρού) και πάνω από όλα,
β) όταν εμφανιστούν προβλήματα στο βάρος του παιδιού. Όταν δηλαδή οι αναγωγές είναι τόσο συχνές και τόσο έντονες που δεν μένει επαρκής ποσότητα τροφής στο παιδί ώστε να μεγαλώνει σωστά.

Μέχρι σήμερα δεν χρειάστηκε ποτέ να δώσω αντιαναγωγικό γάλα σε υγιές παιδί (δηλαδή σε παιδί που δεν είχε κάποιο σημαντικό νευρολογικό πρόβλημα). Σε λίγες (ελάχιστες) περιπτώσεις για μικρό χρονικό διάστημα (μέχρι τους 4 μήνες) χρειάστηκε να δοθεί thickener, δηλαδή ένα είδος σκόνης που κάνει το γάλα λίγο πιο πηκτό. Η αποτελεσματικότητα των "αντιαναγωγικών" γαλάτων είναι το λιγότερο αμφισβητήσιμη.

Το "σιρόπι" στο οποίο αναφέρεστε υποθέτω πως είναι ρανιτιδίνη (είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο). Καταρχάς, η ρανιτιδίνη δεν μειώνει την συχνότητα των αναγωγών, αλλά μειώνει την οξύτητα. Η διαφορά στον αριθμό των αναγωγών που παρατηρούν κάποιοι γονείς οφείλεται κυρίως στο οτι το παιδί μεγάλωσε, και όχι στο φάρμακο. Επίσης οφείλω να σάς ενημερώσω πως αν πρόκειται πράγματι για σκεύασμα ρανιτιδίνης πρέπει να είστε προσεκτική, καθώς όλα τα προϊόντα ρανιτιδίνης αποσύρθηκαν πριν λίγο καιρό επισήμως καθώς βρέθηκε σε αυτά ένα πιθανώς καρκινογόνο προϊόν. Ο κίνδυνος για το παιδί σας είναι απειροελάχιστος, παρόλ' αυτά καλό θα ήταν να αποφύγετε την ρανιτιδίνη.

"Εντελώς συμπτωματικά, σήμερα που σάς γράφω αποσύρθηκε απο τον FDA και ένα άλλο αντίστοιχο φάρμακο η νιζατιδίνη, για παρόμοιους λόγους."

Εφόσον το παιδί σας παίρνει βάρος κανονικά και οι αναγωγές δεν είναι εντυπωσιακές (σε ποσότητα) και συνεχείς, πιθανώς να μην έχετε λόγο να κάνετε καμία αγωγή, και κανένα ειδικό γάλα. Μπορείτε να ακολουθήσετε τον ορθότερο και δυσκολότερο δρόμο, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
- μικρά συχνά γεύματα
- 30-40 λεπτά σε καθιστή θέση μετά απο κάθε γεύμα
- να ρεύεται το παιδί τόσο μετά όσο και κατά την διάρκεια των γευμάτων
- υπομονή

Αν το παιδί σας μετά την ορθή εισαγωγή στερεών έχει ακόμα τέτοιες αναγωγές που επηρεάζουν την πρόσληψη βάρους, τότε ο δρόμος περνά απο:
- αρχικά, αιματολογικός έλεγχος και απεικόνιση της κοιλιάς
- εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται αυστηρά, και συχνή ζύγιση στην ίδια πάντα ζυγαριά (του γιατρού σας), και
- αν επιμείνει το πρόβλημα, παιδογαστρεντερολόγος (ο οποίος θα επεκτείνει τον έλεγχο και ίσως κάνει ενδοσκόπηση).

Επειδή οι αναγωγές είναι εξαιρετικά συχνό πρόβλημα, είναι εντελώς απαραίτητο να γίνουν πρώτα σωστά τα παραπάνω βήματα, πριν περάσουμε στην αναζήτηση άλλων σπανιότερων αιτιών (υπαρκτά, αλλά σπάνια).

Η οδοντοφυΐα θεωρητικά δεν επηρεάζει τις αναγωγές, αλλά τα χέρια στο στόμα μπορούν να τις προκαλούν (εκείνη την στιγμή).

Με εκτίμηση,


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.