facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ανήσυχος ύπνος μωρού

Ερώτηση από androzoul(18.06.2018)

“Καλησπέρα σας,
Το μωράκι μου είναι 5 μηνών και το βραδύ αλλά και το μεσημέρι ο ύπνος που κάνει είναι ανήσυχος. Κοιμάται μισή ώρα και ξυπνά χωρίς να διαμαρτύρεται και κοιτάζει δεξιά και αριστερά....ή γυρίζει ανάσκελα και κοιτά. Μετά από λίγη ώρα τον παίρνει πάλι μόνο του ο ύπνος...κάνει διακεκομμένο ύπνο δλδ και τη νύχτα. Είναι φυσιολογικό? Νιώθω ότι δεν ξεκουράζεται έτσι και δεν ξυπνά το πρωί και μετά πάλι νυστάζει ή έχει γκρίνια...”

Απάντηση από παιδίατρο (19.06.2018)

“Αγαπητή μητέρα,

κάθε παιδί έχει "τον τρόπο" του στον ύπνο. Το να ξυπνάει και να ξανακοιμάται μόνο του χωρίς την ανάγκη δικής σας παρέμβασης είναι μάλλον ευχάριστα νέα, παρά δυσάρεστα. Είναι ακόμα μικρό το παιδί και δεν θα αγχωνόμουν ιδιαίτερα. Κάποια πράγματα που μπορεί να το ενοχλούν ίσως να είναι:

  1. Η ίδια η διαδικασία της πέψης. Παρακολουθήστε αν τα γεύματα και ο όγκος τους παίζουν κάποιο ρόλο. Μπορεί να χρειάζεται λίγο χρόνο πριν πάει για ύπνο.
  2. Αναγωγές.
  3. Πάνα.
  4. Ηχορρύπανση (σπάνιο, συνήθως τα παιδιά εξοικειώνονται πολύ γρήγορα με τους ήχους του κάθε σπιτιού και δεν ενοχλούνται).

Αν ο προβληματισμός σας επιμείνει θα έλεγα να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας, όχι επειδή πιστεύω οτι κάτι δεν πάει καλά, αλλά επειδή γνωρίζοντας εσάς και το παιδί σας θα μπορέσει να σάς δώσει μια πιο ολοκληρωμένη απάντηση. Σε γενικές γραμμές άλλωστε, περιγράφετε κάτι κοινό και μάλλον φυσιολογικό.

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.