facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Ανάπτυξη λόγου

Ερώτηση από Marias(23.09.2018)

“Καλησπέρα σας,
έχω ένα κοριτσάκι 26μηνων το οποίο παρουσιάζει φτωχό λεξιλόγιο. Επαναλαμβάνει λέξεις που ακούει ακόμα κ κάποιες δύσκολες, αλλά από μόνη της έχει ένα λεξιλόγιο γύρω στις 25 λέξεις (τις κατέγραψα γιατί μ το ζήτησε ο παιδίατρος). Λέει αρκετά δικά της, έχει τρομερή αντίληψη και είναι εκφραστική. Μπορεί να σου πει με κινήσεις τι έγινε, τι θέλει κτλ. Μιμείται, αναγνωρίζει πάνω από 10 μέρη του σώματος, ακολουθεί οδηγίες με πλήρη ακρίβεια, μπορεί να ζωγραφίζει και να τρώει με τα 3 δάκτυλα. Ο παιδίατρος μου είπε να μην ανησυχώ ακόμη. Επειδή έχει αρχίσει παιδικό σταθμό εδώ και ένα μήνα περιμένουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά παρατηρώ ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Με προβληματίζει πως μπορεί να λέει γιαγιά και να εννοεί κάτι άλλο. Μέχρι 2 χρονών την αποκλειστική φροντίδα της την είχα εγώ. Έχω αγχωθεί για φάσμα αυτισμού αν και μέχρι τώρα σε όλα τα στάδια ανάπτυξης κανένα σύμπτωμα δεν είχε. Υπάρχει κάτι άλλο να προσέξω ή να δώσω ακόμα λίγο χρόνο? ”

Απάντηση από παιδίατρο (23.09.2018)

“Αγαπητή μητέρα,

είναι αδύνατον να γίνει αναπτυξιολογική εκτίμηση απο εδώ, παρότι πράγματι αναφέρετε τα περισσότερα απο τα πιο σημαντικά ορόσημα τους παιδιού. Η ευθύνη παραμένει με τον παιδίατρο του παιδιού σας που γνωρίζει όχι μόνο την παρούσα κατάσταση του παιδιού, αλλά και την εξέλιξή του στον χρόνο. Τέλος, γνωρίζει τις συνθήκες στο σπίτι, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό για την αξιολόγηση ενός παιδιού -- το πώς αντιδρούν οι γονείς στο παιδί, ποιος το φροντίζει και πως, τι τρώει (αλεσμένα ή όχι), αν υπάρχουν αδερφάκια, αν υπάρχει κάποια αλλαγή στο περιβάλλον που μπορεί να προκαλεί στρες... είναι τόσοι πολλοί οι παράγοντες που,

α) είτε θα εμπιστευθείτε τον παιδίατρό σας και θα περιμένετε,
β) είτε θα απευθυνθείτε σε κάποιον ΕΙΔΙΚΟ αναπτυξιολόγο για εκτίμηση. Κάντε μια καλή αναζήτηση, και πάνω απ όλα να θυμάστε πως την αξιολόγηση ΔΕΝ την κάνει ο λογοθεραπευτής, αλλά ο εξειδικευμένος αναπτυξιολόγος.

Ελπίζω να πάνε όλα καλά, αλλά να θυμάστε πάντα πως έχουμε πολλά εργαλεία να βοηθήσουμε τα περισσότερα παιδιά, και πως συχνά η παρέμβαση πρέπει να ξεκινά χωρίς διάγνωση (η λεγόμενη "Πρώιμη Παρέμβαση").

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.