facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ανάπτυξη και διατροφή μωρού

Ερώτηση από Krystall (10.7.2014)

"Έχω μια κορούλα 22 μηνών ζυγίζει 9.560 και έχει ύψος 0,81 θεωρείται ότι είναι καλή; Τρέφεται καλά; Είναι παιδί αποκλειστικού θηλασμού τον οποίο τον κόψαμε τώρα και προσπαθούμε για φρέσκο με όχι καλά αποτελέσματα."

Απάντηση από παιδίατρο (10.7.2014)

 

"Αγαπητή μαμά,

όπως έχω γράψει και σε άλλη αντίστοιχη ερώτηση, οι απομονωμένες τιμές ύψους και βάρους λένε πολύ λιγότερα σε έναν παιδίατρο από την πορεία του παιδιού μέσα στον χρόνο - αυτό που λέμε “οι καμπύλες”. Θα ήταν ανεύθυνο λοιπόν από μέρους μου να σχολιάσω την ανάπτυξη και την διατροφή του παιδιού σας έχοντας μόνο αυτά τα στοιχεία. Είμαι βέβαιος πως ο παιδίατρός σας εξετάζοντας προσεκτικά τις καμπύλες του παιδιού σας μπορεί να σάς δώσει μια πολύ καλή απάντηση.

Παρόλ’ αυτά έχω κάποια σχόλια να κάνω σε όσα μού είπατε. Όσον αφορά στον θηλασμό και το γάλα αγελάδας (“φρέσκο γάλα”) οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) οι μεγάλοι οργανισμοί συμφωνούν πως ιδανικά ένα παιδί θα πρέπει:

1. Να θηλάζει αποκλειστικά μέχρι τους 4-6 μήνες (προτιμώ το 6 από το 4)

2. Από τους 6 μήνες και μετά να θηλάζει ΚΑΙ να λαμβάνει στερεά (αρχίζοντας με ρυζάλευρο, και προσθέτοντας σταδιακά όλες τις ομάδες των τροφών).

3. Με το πέρασμα του χρόνου η ποσότητα της στερεάς τροφής πρέπει να αυξάνεται μέχρι που στους 12 μήνες τα στερεά πρέπει να αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για το παιδί.

4. Ιδανικά ο θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται μέχρι τους 12 μήνες (πρόσφατα ο WHO άλλαξε και προτείνει τους 24 μήνες) και μετά από αυτό όσο το επιθυμούν αμοιβαία η μητέρα και το παιδί.

5. Για τα παιδιά που δεν συνεχίζουν τον θηλασμό, πρέπει να λαμβάνουν βρεφικό γάλα μέχρι τους 12 μήνες, και μετά τους 12 μήνες φρέσκο γάλα αγελάδας (να μην ξεπερνούν τα 750 mL περίπου την ημέρα, ή τα 24oz).

Η φάση μετάβασης από τον θηλασμό στο φρέσκο γάλα κάποιες φορές δεν είναι εύκολη ή αυτονόητη. Αν επιμείνετε σταθερά το παιδί θα καταλάβει πως πλέον αυτό είναι το γάλα του, και θα προσαρμοστεί. Αν περάσουν 2-3 εβδομάδες που επιμένετε καθημερινά το ίδιο γάλα (τις ίδιες ώρες, η συνέπεια είναι πολύ σημαντική) και συναντάτε αντίσταση, δοκιμάστε κάποια άλλη μάρκα για την περίπτωση που δεν αρέσει η γεύση, ή αλλάξτε ποτηράκι.

Στην ηλικία του παιδιού σας τα υγρά θα πρέπει να τα παίρνει από ποτήρι, και όχι από μπιμπερό.

Τέλος, όταν λέτε αποκλειστικό θηλασμό υποθέτω εννοείτε πως δεν έχει πιεί αγελαδινό γάλα, και όχι πως δεν τρώει στερεές τροφές. Αν έχω καταλάβει λάθος όμως και το παιδί σας δεν έχει περάσει ακόμα στα στερεά, τότε πρέπει οπωσδήποτε να μιλήστε εκτενώς με τον παιδίατρό σας, καθώς η μετάβαση πρέπει να γίνει άμεσα (σκεφτείτε πως θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει στους 6 μήνες). Η μη προσθήκη στερεών οδηγεί σε σημαντικά προβλήματα, όπως μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, μειωμένη πρόσληψη σιδήρου (και ενδεχομένως σιδηροπενική αναιμία, η οποία με την σειρά της μπορεί να εντείνει την ανορεξία) και άλλα προβλήματα.

Ελπίζω να βοήθησα,

πάντα στην διάθεσή σας,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP"


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.