facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ανάπτυξη βρέφους

Ερώτηση από ΒΑΛΙΑ (05.03.2020)

Έχω έναν μικρούλη 13 μηνών, έχει αρχίσει και περπατάει είναι ένα χαρούμενο γελαστό παιδάκι, δείχνει να καταλαβαίνει αρκετά πράγματα (παίζουμε κουκούτσα, του αρέσει πολύ να του τραγουδάω, κάνει κάποιες γκριμάτσες που κάνουμε και εμείς, κάνει παλαμάκια, λέει μαμμαμ, παπα, νταντα, ναιναιναι, τατα. δίνει φιλάκι άμα του πεις ¨κάνε μπα'' (όχι πάντα). Έχει αρχίσει να περπατάει ανεξάρτητα (σαν μεθυσμένος πιγκουίνος όπως του λέω και γελάμε) και τον κυνηγάω!!
Αυτά που με ανησυχούν τώρα είναι ότι δεν δείχνει ούτε με το χέρι ούτε με το δάχτυλο, δεν χαιρετάει (δεν κάνει ΄΄γεια΄΄) και ΔΕΝ βάζει πράγματα στο στόμα του, με εξαίρεση τα λούτρινα -χνουδωτά παιχνίδια η κουβερτούλες του. Τώρα τελευταία με προσπάθεια και παρότρυνση από εμένα κατάφερε και τρώει μόνος του μπισκοτάκι (όχι κάτι άλλο) ούτε φαγητό, ούτε κουτάλι. Πως σας φαίνονται όλα αυτά, πιστεύεται ότι θέλει παραπάνω ψάξιμο; Μήπως είναι μικρούλης και να περιμένω λίγο ακόμα; πείτε μου την γνώμη σας. Eυχαριστώ πολύ.

Απάντηση από παιδίατρο (05.03.2020)

Αγαπητή μητέρα,

αν πάρουμε την λίστα με τα ορόσημα (ειδικά την πολύ εκτεταμένη που έχετε στο μυαλό σας) και τσεκάρουμε τα παιδιά, όλα μα όλα σε κάτι θα μοιάζουν... πίσω. Μην ελέγχετε το παιδί σας, και μην τού βάζετε αποστολές. Σημειώστε επίσης πως σε αυτή την ηλικία το παιδί πρέπει να τρώει το φαγητό της οικογένειας, χωρίς πουρέδες ή άλλα αλεσμένα. Ασφαλώς απαιτείται ακόμα να το ταΐζετε κυρίως εσείς.

Σάς προτείνω να εμπιστευθείτε τον παιδίατρό σας που είναι ο μόνος που μπορεί να σάς πει με βεβαιότητα αν όλα πάνε καλά ή αν χρειάζεται εκτίμηση από ειδικό. Αναπτυξιολογική εκτίμηση εκ του μακρόθεν δεν μπορεί να γίνει.

Με εκτίμηση,


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.