facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Ανάπτυξη

Ερώτηση από Dimstef (6.8.2019)

“Καλησπέρα!
Συγχαρητήρια για το έργο σας.
Έχουμε ένα μωράκι και αύριο είναι ακριβώς 3 μηνών. Θα ήθελα να σας ρωτήσω 2 πράγματα.
1ον: έχει κυρίως ανοιχτή μόνο τη δεξιά παλάμη, συχνά μέσα στη μέρα έχει τη δεξιά ανοιχτή και την αριστερή κλειστή. Ανοίγει και την αριστερή αλλά πολύ λιγότερο.
2ον: ακόμα δεν κάνει συντονισμένες κινήσεις με τα 2 του χέρια αλλά απότομες και όχι ίδιες.
Είναι φυσιολογικά αυτά ;
Ευχαριστώ. ”

Απάντηση από παιδίατρο (6.8.2019)

Αγαπητή μητέρα,
η αναπτυξιολογική εκτίμηση ενός παιδιού γίνεται πάντα επί του συνόλου της εικόνας του, δηλαδή αξιολογούνται πολλά διαφορετικά σημεία στις τρεις κύριες κατηγορίες (αδρή κινητικότητα, λεπτή κινητικότητα, και γλώσσα/ψυχοκοινωνική ανάπτυξη). Εκτός αν κάποιο απο αυτά τα σημεία είναι πραγματικά πολύ εκτός ορίων (π.χ. ένα παιδί 2 ετών που δεν περπατά), ή αν συνυπάρχει κάποιο άλλο νευρολογικό σημείο ή σύνδρομο, το να εκτιμήσει κανείς ένα ή δύο σημεία απομονωμένα είναι εντελώς λανθασμένη προσέγγιση. Για παράδειγμα, ένα παιδί που έχει φυσιολογική εξέταση, έχει πιάσει όλα του τα ορόσημα κανονικά, και έχει μια μικρή καθυστέρηση σε ένα ή δύο απο αυτά - θεωρούμε αυτό το παιδί φυσιολογικό και περιμένουμε την εξέλιξή του.

Αυτό συμβαίνει διότι τα ορόσημα που πιθανώς διαβάζετε σε διάφορες πηγές, ναι μεν έχουν ηλικιακά όρια, αλλά τα όρια αυτά είναι ελαστικά, και συνεκτιμόνται έναντι της συνολικής εικόνας ή άλλων προβλημάτων υγείας που μπορεί να υπάρχουν. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει το οικογενειακό και περιγεννητικό ιστορικό (για παράδειγμα ένα παιδί μπορεί να μην κινεί το ένα του χέρι απλά επειδή είχε ένα.. κάταγμα κλείδας στον τοκετό, κάτι όχι σπάνιο, και σχετικά αβλαβές).

Όλα αυτά σας τα αναφέρω για να καταλάβετε πως για να απαντήσει κανείς υπεύθυνα στις ερωτήσεις σας θα πρέπει να κάνει πλήρη εξέταση, το λιγότερο, και ιδανικά να έχει και πλήρες ιστορικό. Σας προτείνω λοιπόν να εμπιστευθείτε τον παιδίατρό σας, και να μην διαβάζετε εδώ κι εκεί πράγματα καθώς αυτά μόνο θα σας αγχώνουν. Αν πάλι κάτι σας προβληματίζει ιδιαίτερα υπογραμμίστε το στην επόμενη επίσκεψή σας, ώστε ο γιατρός σας να το δει πιο συγκεκριμένα.

Μην εξετάζετε το παιδί σας - αφήστε να το κάνει ο γιατρός σας. Εσείς απολαύστε αυτή την ηλικία που δεν θα ξανάρθει ποτέ.

Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Ρενιέρης

Παναγιώτης Ρενιέρης
Γράφτηκε από: Παναγιώτης ΡενιέρηςWebsite: https://renierispediatrics.gr
Παιδίατρος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: renierispediatrics@gmail.com
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.