facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Αλλεργική ρινίτιδα και χορήγηση αντιισταμινικών

Ερώτηση από Κατερίνα (13.3.2015)

"Καλημέρα σας! O γιος μου είναι 9 ετών και διαγνώστηκε με αλλεργική ρινίτιδα. Ο γιατρός μάς είπε να πάρει 3 μήνες Xozal και olfosonaide. Θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας, γιατί ανησυχώ με τα αντιισταμινικά. Ο ίδιος λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί τα νέας γενιάς είναι ασφαλή. Εγώ όμως παρατηρώ γκρίνια στο παιδί και υπνηλία και η καθημερινότητα γίνεται δύσκολη με τα μαθήματα του σχολείου. Φοβάμαι μην πάθει εξάρτηση. Σας ευχαριστώ."

Απάντηση από παιδίατρο (13.3.2015)

"Αγαπητή μητέρα,

πράγματι τα νέας γενιάς αντιισταμινικά είναι ασφαλέστερα από τα παλαιότερα, και έχουν λιγότερες παρενέργειες όπως καταστολή και κόπωση. Παρόλ' αυτά, εάν οι ανεπιθύμητες ενέργειες (όπως αυτές που αναφέρετε) δημιουργούν πρόβλημα στο παιδί (π.χ. δυσκολίες και μείωση ακαδημαϊκής απόδοσης), υπάρχει πλέον ένδειξη να γίνει αλλαγή φαρμάκου, ή να επισκεφτείτε έναν ειδικό για να σάς δώσει περισσότερες επιλογές αντιμετώπισης.

Να διευκρινίσω πως παρότι δεν ακολουθώ προσωπικά την πρακτική χορήγησης αντιισταμινικών επί μακρόν, αυτό δεν σημαίνει πως η πρακτική δεν έχει επιστημονική βάση, και σε καμία περίπτωση δεν σάς προτείνω να διακόψετε την αγωγή που σάς χορήγησε ο παιδίατρός σας χωρίς να τον συμβουλευθείτε πρώτα. Από εδώ μπορώ μόνο να σάς δώσω γενικές πληροφορίες, και είναι μεγάλο σφάλμα να αλλάξετε την αγωγή του παιδιού σας χωρίς να επισκεφτείτε τον γιατρό σας πρώτα.

Η πρότασή μου ΠΑΝΤΑ όταν υπάρχει πρόβλημα με μια προτεινόμενη αγωγή ή ακόμη και αμφισβήτηση, είναι να απευθύνετε ευθέως τις ανησυχίες σας στον παιδίατρό σας, ο οποίος είναι και ο καταλληλότερος να απαντήσει στις ερωτήσεις σας ειδικά για το παιδί σας. Πιστεύω πως οι περισσότεροι συνάδελφοι, αν όχι όλοι, θα ανταποκριθούν πολύ θετικά σε μια τέτοια προσέγγιση.

Επίσης να σάς ξεκαθαρίσω πως δεν υπάρχει περίπτωση εθισμού στα αντιισταμινικά - κατά το τέλος της θεραπείας μπορεί να δούμε παροδική επαναφορά των συμπτωμάτων, αλλά αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εξάρτηση.

Ελπίζω να σάς βοήθησα,"

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP
Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782

 


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.