facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Αλλεργία στο γάλα

Ερώτηση από Tζοάννα (04.11.2019)

“Αγαπητέ κύριε Ρενιέρη,
έχω ένα αγοράκι 7 μηνών που μέχρι τώρα θήλαζε αποκλειστικά και από νωρίς παρουσίασε αιματάκι σαν ίνες στα κόπρανα. Ο παιδίατρος συνέστησε αποχή μου από γαλακτοκομικά και μοσχάρι και μου επέτρεψε μόνο πρόβειο γιαούρτι. Μία φορά περί τον 4ο μήνα (που δεν είμαι σίγουρη ότι οφειλόταν στη διατροφή μου) το φαινόμενο ήταν πολύ πιο έντονο, οπότε ο παιδίατρος μου συνέστησε εισαγωγή στο νοσοκομείο για διακοπή σίτισης (θα ήθελα τη γνώμη σας επ' αυτού). Το θεώρησα υπερβολικό και απλά έδωσα χαμομήλι στο παιδί για μία ημέρα. Στη συνέχεια συνήλθε. Μέχρι σήμερα δεν έχει ξαναπαρουσιάσει πρόβλημα. Έχει ξεκινήσει και τις στέρεες τροφές, ενώ όλο το διάστημα τρεφόταν με υποαλλεργικό γάλα (και μητρικό γάλα). Το ερώτημά μου είναι αν μπορώ να αρχίσω να τρώω προιόντα αγελάδας (θηλάζω ακόμα πρωί και βράδυ) και ως πότε το παιδί θα πίνει υποαλλεργικό γάλα; Σας ευχαριστώ πολύ”

Απάντηση από παιδίατρο (07.02.2020)

Αγαπητή μητέρα,
σαν πολιτική, η διατροφική προσαρμογή στην μητέρα είναι απόλυτα λογική και ορθή - αν θα ήμουν ειλικρινής θα σάς έλεγα πως κανονικά θα έπρεπε να είχαν διακοπεί και οι πέντε συνήθεις τροφικές ομάδες και να γίνει σταδιακή επανεισαγωγή. Σε κάθε περίπτωση το υποαλλεργικό γάλα το συνεχίζετε κανονικά μέχρι ειδικός παιδο-αλλεργιολόγος να σάς κάνει σταδιακή επανεισαγωγή των γαλακτοκομικών. Εκεί θα χρειαστείτε εκτεταμένες οδηγίες, δεν είναι κάτι που απλά θα κάνετε μόνη σας.

Το οτι δώσατε χαμομήλι σε παιδί που δεν παίρνει ακόμα στερεά, και ειδικά χωρίς να ενημερώσετε τον γιατρό σας με βρίσκει εντελώς αντίθετο. Όπως αντίθετος είμαι και με την εισαγωγή στο νοσοκομείο παιδιού με μικρότατη απώλεια αίματος, εφόσον δεν υπάρχουν και άλλα προβλήματα (όπως απώλεια βάρους, εξανθήματα, άλλες διαταραχές στην ανάπτυξη κλπ), το οποίο όμως δεν ξέρω αν ισχύει.

Τέλος να αναφέρω για όποιον διαβάζει, πως ένας γιατρός μπορεί να συστήσει εισαγωγή στο νοσοκομείο και για άλλους, μη "παθολογικούς" λόγους, που έχουν να κάνουν με την συμμόρφωση του ασθενούς με τις οδηγίες, την δυνατότητα ή μη παρακολούθησης ειδικής δίαιτας απο τους γονείς κλπ, πάντα με αρχικό γνώμονα την ασφάλεια του παιδιού. Το τελευταίο πράγμα που θέλει κάθε γιατρός είναι να είναι ο ασθενής του στο νοσοκομείο, οπότε θέλω να πιστεύω πως για να σάς το πρότεινε ο συνάδελφος, κάτι θα είδε ή σκέφτηκε το οποίο δεν μπορώ να εξάγω απο τα λεγόμενά σας.

Η πρότασή μου παραμένει να εμπιστεύεστε τον γιατρό σας, και αν για οποιονδήποτε λόγο η εμπιστοσύνη αυτή ραγεί, θα πρέπει να μιλάτε αρχικά με τον ίδιο (ανοιχτά), και αν αυτό αποτύχει, με έναν δεύτερο συνάδελφο.

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης
Γράφτηκε από: Παναγιώτης ΡενιέρηςWebsite: https://renierispediatrics.gr
Παιδίατρος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: renierispediatrics@gmail.com
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.