facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Αλλεργία σε μωρό 9 μηνών;

Ερώτηση από Μαριάνθη (7.9.2015)

“Γεια σας, έχω ένα αγοράκι 9 μηνών πριν 2 μήνες περίπου όταν είχαμε πάει διακοπές παρουσίασε ερεθισμό στα ματάκια του (έντονα κόκκινα) , όταν γυρίσαμε αρχίσαμε να βάζουμε tobrex όπως μας είπε η παιδίατρος για 5 ημέρες, φάνηκε ότι υποχώρησε ο ερεθισμός. Μετά από μια εβδομάδα κι ύστερα από μια εκδρομή στο βουνό την επόμενη ημέρα παρουσιάστηκε επιφανειακό σπάσιμο αγγείου στο ένα μάτι (μια κόκκινη μεγάλη κουκίδα). Πήγαμε στο Παίδων μας έδωσαν tobradex, zaditor και οφθαλμικές σταγόνες, έπαθε κάποια αλλεργία μας είπαν άλλα δε γνωρίζουμε από τι προήλθε και τα σημάδια από τον προηγούμενο ερεθισμό δεν είχαν φύγει. Μετά από αγωγή, μας είπαν να συνεχίσουμε με zaditor και σταγόνες μέχρι να κλείσει χρόνο, παρόλο που τον εξέτασε και ήταν καλύτερα, επειδή αναφέραμε ότι υπάρχουν στιγμές που τρίβει έντονα τα ματάκια του(μπορεί κι από νύστα όμως). Γνωρίζεται αν θα έχει μόνιμα αλλεργία, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κολλύρια για τόσο μεγάλο διάστημα, αν τα συνηθίσει είναι κάτι ανησυχητικό? τι μπορεί να τον επηρεάζει? Δεν έχουμε ιστορικό στην οικογένεια.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.”

Απάντηση από παιδίατρο (7.9.2015)

“Αγαπητή μητέρα,

εποχικές αλλεργίες (όπως αυτή που περιγράφετε στα μάτια) σε τόσο μικρή ηλικία δεν μπορεί να υπάρξουν (τουλάχιστον έτσι τα έμαθα εγώ στην Αμερική). Ο λόγος είναι πως, για να εμφανιστούν, το παιδί πρέπει να εκτεθεί στα αλλεργιογόνα (γύρη ή οτιδήποτε άλλο) για τουλάχιστον 1-2 εποχές, άρα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 2-3 ετών. Συνεπώς, όχι, δεν συμφωνώ πως πρόκειται για αλλεργία. 

Με δεδομένο το παραπάνω που σάς αναφέρω, προτείνω να επισκεφθείτε οφθαλμίατρο, ή κάποιον παιδίατρο να σάς βοηθήσει. Δεν αποκλείεται το παιδί να έχει πάθει μία ή δυο λοιμώξεις στα μάτια, ή να συμβαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Δυστυχώς από εδώ δεν μπορώ να σάς βοηθήσω περισσότερο. Πάντως εποχική αλλεργία, εξαιρετικά απίθανο να είναι.

Ελπίζω να βοήθησα κάπως (αν και μάλλον σάς μπέρδεψα περισσότερο)”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.