facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Ακροποσθία (το “πετσάκι”)

Ερώτηση από Αναστασία (17.9.2014)

"Ο γιος μου είναι 10 μηνών. Η παιδίατρός μας δεν έχει ανοίξει ακόμα το πουλάκι του. Πότε πρέπει να το κάνει; Σήμερα είδα ότι είναι κόκκινο στο τελείωμα του που ουρεί. Να ανησυχήσω ή υπάρχει περίπτωση απλά να κοκκίνισε;"

Απάντηση από παιδίατρο (17.9.2014)

"Αγαπητή μητέρα,

δεν είναι αφύσικο η ακροποσθία (το “πετσάκι”) ενός βρέφους 10 μηνών να είναι ακόμη “κλειστή”, δηλαδή να κλείνει πάνω από το στόμιο της ουρήθρας (φυσιολογική φίμωση).

Προσωπικά συμφωνώ με την πρακτική του παιδιάτρου σας να μην έλκει την ακροποσθία (άλλωστε αυτή είναι και η οδηγία από τις περισσότερες παιδιατρικές εταιρίες). Η βίαιη έλξη της ακροποσθίας προκειμένου να “ανοίξει το πετσάκι” δημιουργεί περισσότερες συμφύσεις, και τα παιδιά στα οποία επιβάλλεται αυτή η πρακτική έχουν τον ίδιο ή αυξημένο κίνδυνο φίμωσης σε σχέση με τα παιδιά στα οποία δεν τραβάμε την ακροποσθία.

Παρόλ’ αυτά, ο παιδίατρός σας κάποια στιγμή μέσα στον πρώτο χρόνο ενδέχεται να κάνει μια ήπια και πολύ προσεκτική έλξη (χωρίς να παραβιάσει τα όρια του δέρματος) προκειμένου να δει τι μέρος της βαλάνου μπορεί να αποκαλυφθεί.

Οι περιπτώσεις στις οποίες παρεμβαίνουμε είναι:

1. Ballooning, δηλαδή να φουσκώνει το πετσάκι σαν μπαλόνι όταν το παιδί ουρεί, πριν αρχίσουν τα ούρα να τρέχουν από το μικρότατο στόμιο, ή

2. Συχνές βαλανοποσθήτιδες που δεν αποφεύγονται με καλή καθαριότητα.

Εφόσον διαπιστώσουμε πως περνά ο καιρός (άνω των 3 ετών) και παραμένει κλειστή η ακροποσθία, υπάρχουν συχνές βαλανοποσθήτιδες, ή υπάρχουν ορατές πολλαπλές συμφύσεις (φίμωση), η πρώτη θεραπεία που επιχειρείται είναι φαρμακευτική (τοπική αλοιφή κορτικοστεροειδών μπορεί να λύσει το πρόβλημα). Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, ή αν το πρόβλημα είναι σημαντικό εξ αρχής, η θεραπεία είναι απλή - περιτομή.

Όσον αφορά στην κοκκινίλα που εμφανίστηκε στην άκρη της ακροποσθίας του παιδιού σας, δυστυχώς εάν δεν το δω, είναι δύσκολο να πω αν πρόκειται για μόλυνση, ή απλό ερεθισμό.

Σάς υπενθυμίζω πως δεν πρέπει ΠΟΤΕ να τραβάτε την ακροποσθία του παιδιού σας, ούτε “για να το καθαρίσετε” και πως η πρακτική της έλξης ανά τακτά χρονικά διαστήματα "για να αποφύγετε την φίμωση", παρότι παλαιότερα προτεινόταν, τώρα αντενδείκνυται.

Αν ανησυχείτε για την πιθανότητα μόλυνσης, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε παιδίατρο.

Ελπίζω να βοήθησα,

στην διάθεσή σας,

Π. Ρενιέρης, MD, FAAP


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.