facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Αδυναμία στη γιαγιά

Ερώτηση από Νεκταρία (27.6.2016)

“Το μωρό μου, 20 μηνών πλέον, έχει δείξει φανερή αδυναμία στη γιαγιά του και μητέρα μου εδώ και αρκετούς μήνες. Η μητέρα μου το φρόντιζε τα πρωινά, καθώς από 2 μηνών εγώ γύρισα στη δουλειά, αλλά και κάποια σαββατοκύριακα επίσης το κράταγε. Είμαι βέβαιη όμως ότι εγώ είμαι αυτή κυρίως που το φροντίζει σε ποσότητα χρόνου, εάν μπορώ να το θέσω έτσι. Εδώ και μία εβδομάδα το μωρό μένει στο εξοχικό με τη γιαγιά και εγώ θα τους επισκέπτομαι τα Σαβ/κα. Δυστυχώς όμως το Σαβ/κο που πέρασε η μικρή δεν ήθελε να κοιμηθεί καθόλου μαζί μου. Το καταλαβαίνω, αλλά θα πρέπει να το αφήσω έτσι ή θα πρέπει να θέσω όρια; Να επιμείνω ότι "τα Σαβ/κα που έρχεται η μαμά, θα κοιμάσαι μαζί της", όσο οδυνηρό κι αν είναι αυτό για το μωρό; Είμαι πολύ λυπημένη με το συγκεκριμένο θέμα. Σας ευχαριστώ θερμά.”

Απάντηση από παιδίατρο (27.6.2016)

“Αγαπητή μητέρα,

ας ξεκινήσω λέγοντας πως από όσα μού περιγράφετε, δεν φαίνεται να έχετε κάνει κάτι λάθος. Η συμπεριφορά του παιδιού επουδενί δεν σημαίνει πως η γιαγιά του είναι πρόσωπο σημαντικότερο από εσάς. Αντιθέτως, η συμπεριφορά της αυτή φαίνεται να σάς τραβά ακόμα περισσότερο την προσοχή, με αποτέλεσμα να κερδίζει κάτι. Εν ολίγοις, πιστεύω πως όλο το θέμα το οποίο αναφέρετε είναι μια προσπάθεια του παιδιού να κερδίσει περισσότερη από την δική σας προσοχή - όμως μην γελιέστε, όση προσοχή και χρόνο κι αν δώσετε, το παιδί πάντα θα αποζητά περισσότερη. 

Η συμβουλή μου είναι να περνάτε προγραμματισμένο, δομημένο χρόνο αποκλειστικά με το παιδί, χωρίς περισπάσεις, και να μην ασχοληθείτε καθόλου με το θέμα ύπνος. Άλλωστε το παιδί δεν θα έπρεπε να κοιμάται ούτε με την γιαγιά του, ούτε με εσάς.

Μην πολεμήσετε το θέμα ύπνος, και μην έχετε ενοχές. Παραμένετε μακράν το σημαντικότερο πρόσωπο στην ζωή του παιδιού σας. Ψάξτε δομημένο, αποκλειστικό χρόνο για το παιδί εκτός του ύπνου.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.