facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Έτρωγε τα πάντα και τώρα δεν τρωει τίποτα

Ερώτηση από liontarina (20.11.2014)

"Καλησπέρα έχω ένα αγοράκι 2.5 χρονών, εκεί που έτρωγε τα πάντα, έχει έξι μήνες τώρα δεν τρώει τίποτα, πολύ λίγα φρούτα και μόνο μακαρόνια σκέτα, ξεκίνησε κανά δυο εβδομάδες έτρωγε κανονικά τώρα τίποτα πάλι, κάναμε εξετάσεις αίματος είναι όλες καλές. Η παιδίατρος μου είπε υπομονή και επιμονή."

Απάντηση από παιδίατρο (20.11.2014)

"Αγαπητή μητέρα,

θα συμφωνήσω με την συνάδελφο.

Αγνοήστε παντελώς τις εμμονές του. Εσείς αποφασίζετε τι, πού και πότε θα φάει το παιδί σας (δηλαδή, τι θα είναι το γεύμα, πού θα κάτσει να το φάει - στο τραπέζι - και τι ώρα θα είναι αυτό) και το παιδί αποφασίζει πόσο και ΑΝ θα φάει. Μην αφήνετε το άγχος να σάς καταβάλει, είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Πολλά παιδιά περνούν παρόμοιες φάσεις, και το μόνο που καταφέρνουμε με το άγχος είναι να τούς επιβεβαιώσουμε αυτό για το οποίο ξεκίνησαν - πως δηλαδή, με αυτή την συμπεριφορά κερδίζουν την προσοχή μας.

Αγνοήστε τον, μην συζητάτε καν για το φαγητό του μπροστά του (π.χ. “δεν έφαγε τίποτα πάλι σήμερα”) και ΜΗΝ ενδίδετε σε παρακάλια, κλάματα και θυμούς. Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα, και ένα καλό διαιτολόγιο. ΜΗΝ ταΐζετε το παιδί ανάμεσα στα γεύματα από την αγωνία σας πως θα χάσει βάρος ή πως δεν έχει φάει αρκετά. Μην τον τιμωρείτε αν δεν φάει, και μην τον επιβραβεύετε αν φάει - απλώς αγνοήστε ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό του, ενώ τού προσφέρετε αυτά που πρέπει να τρώει. Σύντομα (σε 4-6 εβδομάδες) αυτή σας η συμπεριφορά θα ανταμοιφθεί, και το παιδί θα ξαναμπεί… στον ίσιο δρόμο.

Επαναλαμβάνω λοιπόν: εσείς αποφασίζετε τι-που-πότε κι εκείνος αποφασίζει πόσο και ΑΝ.

Ελπίζω να βοήθησα,"

Π. Ρενιέρης


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.