facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Άγχος αποχωρισμού

Ερώτηση από Αγγελική(28.07.2018)

“Καλησπέρα σας,
έχω μια κόρη 15 μηνών. Μέχρι σήμερα είμαστε αυτοκόλλητες με την κόρη μου και δεν έχει μείνει ποτέ χωρίς εμένα. Δυστυχώς όμως πρέπει να λείψω στο εξωτερικό για μια εβδομάδα προς εύρεση εργασίας. Τα έξοδα είναι πολλά ώστε να με ακολουθούσουν η κόρη κ ο άντρας μου. Η μικρή θα μείνει σπίτι με τον μπαμπά, όμως φοβάμαι πολύ ότι θα πληγωθεί πολύ από την απουσία μου και σκέφτομαι να ματαιώσω αυτή την ευκαιρία που έχω. Τι μου συμβουλεύεται?”

Απάντηση από παιδίατρο (02.08.2018)

“Αγαπητή μητέρα,

παρότι αντιλαμβάνομαι τους φόβους σας, εφόσον μιλάμε για ένα υγιές παιδί που μεγαλώνει σε ένα σωστά δομημένο περιβάλλον, δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος στον βαθμό που μπορούμε να γνωρίζουμε. Η απουσία σας ασφαλώς και είναι πολύ πιθανό να κάνει το παιδί να αντιδράσει, και αυτό είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό. Αν ρωτήσετε οποιαδήποτε μητέρα θα σας πει ότι όταν επιστρέφει στην εργασία της, το παιδί αλλάζει - ξυπνάει το βράδυ, κλαίει, μπορεί να μην τρώει και καλά. Αυτό κρατάει μερικές ημέρες έως και μερικές εβδομάδες, και σταδιακά το παιδί προσαρμόζεται στο νέο πρόγραμμα.

Δεν μπορώ να σας πω τι να κάνετε και τι όχι, νιώθω όμως από αυτά που μου γράφετε ότι εσείς θα έχετε μεγαλύτερο πρόβλημα από το παιδί. Πρέπει να σκέφτεστε το συνολικό όφελος του παιδιού σας, και όχι μόνο τι "θέλει" εκείνη την στιγμή. Η προσαρμογή σε δυσάρεστες καταστάσεις είναι μέρος της ζωής, και τα παιδιά την μαθαίνουν νωρίς (πολύ νωρίτερα από τους 18 μήνες). ”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.