facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
 Φοντόρ Χριστίνα

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Διαιτολόγος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Διαιτολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την Κλινική Διαιτολόγο Φοντόρ Χριστίνα και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Δεν τρώει σαλάτες. Τι μου προτείνετε να κάνω;

Ερώτηση από Έλενα (13.8.2016)

“Έχω μία κόρη 4 ετών. Δεν τρώει καθόλου ντομάτα, αγγουράκια και μαρούλι. Γενικά δεν τρώει σαλάτες. Τι να κάνω;”

Απάντηση από διαιτολόγο (17.8.2016)

“Γεια σας Έλενα,

Η ισορροπία, η ποικιλία και το μέτρο είναι οι τρεις βασικές αρχές που θα πρέπει να έχει η διατροφή κάθε παιδιού. Ισορροπία σημαίνει η καθημερινή κατανάλωση τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων, για παράδειγμα: φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά (π.χ. γάλα, γιαούρτι, τυρί), αμυλούχες τροφές (π.χ. ψωμί, μακαρόνια) και πρωτεϊνούχες τροφές (π.χ. αυγό, κιμάς, όσπρια). Η ποικιλία σημαίνει η καθημερινή κατανάλωση διαφορετικών τροφών από την ίδια ομάδα, π.χ. διαφορετικά φρούτα, διαφορετικά λαχανικά. 

Η άρνηση του παιδιού να δοκιμάσει ένα νέο τρόφιμο είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Δώστε του λίγο χρόνο, επιμένοντας με ομαλό τρόπο. Να ξέρετε, επίσης, ότι θεωρείται φυσιολογικό για το παιδί κάποια στιγμή να αρνείται να δοκιμάσει κάποιες τροφές. Για παράδειγμα, χρειάζεται επαναλαμβανόμενη έκθεση αυτών των τροφών (μέχρι και 20 φορές) ώσπου να τα συνηθίζουν τα παιδιά. Να μην απογοητεύεστε και να μην εγκαταλείπετε όταν το παιδί αρνηθεί να δοκιμάσει κάποιο τρόφιμο. Μην είστε ούτε "πολύ αυστηρή" μαζί του διότι αυτό συχνά οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα. Αντί για πολλή αυστηρότητα συνιστάται η συχνή επιβράβευση από τους γονείς στα παιδιά για τη σωστή επιλογή τροφίμων. Ωστόσο, η επιβράβευση θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα μόνο με την ορθή της χρήση. Η εμφάνιση του φαγητού (να μοιάζει σαν παιχνίδι) βοηθάει, επίσης, στην βελτίωση της πρόσληψης τροφής.  

Γράψτε το  διατροφικό ημερολόγιο μιας εβδομάδας του παιδιού σας και συζητήστε το με ένα διαιτολόγο. Ο διαιτολόγος θα μπορούσε να σας συμβουλέψει τι "αλλαγές" να κάνετε στη διατροφή του ώστε το παιδί να μην έχει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, π.χ. να τρώει περισσότερο φρούτο αντί για τα λαχανικά / ημέρα.

Στη διάθεσή σας,

Χριστίνα Φοντόρ

Διαιτολόγος Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Χριστίνα Φοντόρ
Γράφτηκε από: Χριστίνα Φοντόρ
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.